Zabava

Vimgo P10 Ultra-Budget Pico projektor: Nije loš za 250 dolara

Vimgo P10 je jedan od naizgled bezbrojnih projektori na Amazonu ću se krstiti kao “ultra budžetski”. Njegova cijena varira između 200 i 250 dolara, slično kao kod AAXA P8, najjeftinijeg projektora koji smo do sada pregledali. Da odgovorim na najočiglednije pitanje unapred: Da, Vimgo P10 zaista radi.

Bio sam spreman sa dugačkom listom urnebesnih poređenja da opišem koliko je Vimgo P10 loš. Uostalom, koliko je dobar projektor koji košta manje od jednog para dobre slušalice stvarno biti? Odgovor je, na moje iznenađenje, nije loš. Nije dobro, svakako, ali s obzirom na nisku cijenu, relativno je svijetao, ima impresivan omjer kontrasta, pa čak i ima Netflix ugrađena, iako nema ugrađene baterije.

Sviđa mi se

 • Cijena
 • Moderan dizajn
 • Iznenađujuće dobar kontrast i svjetlina

Ne sviđa mi se

 • Wonky boja
 • Različiti problemi sa malim slikama
 • Nema bacanja prema gore

Dakle, treba li trgovati svojim Sony 325ES dobiti ovo zapanjujuće dostignuće u video projekciji? Apsolutno ne. Međutim, možda ćete se iznenaditi kada saznate dokle je došao donji dio tržišta projektora.

Pogledaj objektiv

 • Nativna rezolucija: 1,920×1,080 piksela
 • HDR kompatibilan: Ne
 • 4K-kompatibilan: Da
 • 3D kompatibilan: Ne
 • Specifikacija lumena: 300
 • Zumiranje: Ne
 • Pomak objektiva: Ne
 • Život LED diode: 30.000 sati

Mnogi od najvećih problema P10, a jedna prednost, proizlaze iz njegovog bizarnog sočiva. To je daleko najjednostavniji — i za kategoriju najveći — objektiv koji sam vidio na ovakvom projektoru. Obično su velika sočiva dobra stvar, jer propuštaju više svjetlosti. Uz kamere, veliki objektiv nudi niz prednosti u pogledu kvaliteta slike. Kod projektora postoje slične prednosti, ali postoje i razne kompromise. Ne ulazeći previše u pitanje dizajna sočiva, samo ću reći da mu nenormalno sočivo P10 daje iznenađujuće dobru svjetlinu i kontrast, naizgled po cijenu ujednačenosti i ukupne oštrine. P10 jeste 1080p rezolucijašto je rijetko među jeftinim projektorima, ali njegova oštrina i detalji prilično pate prema rubovima slike.

Još jedna čudna stvar: nema bacanja prema gore. Projektori su obično dizajnirani da projektuju sliku sa donjom ivicom koja je na ili iznad vrha samog projektora, tako da možete postaviti projektor na stočić za kafu ili ga montirati na plafon naopako i projicirati sliku otprilike u sredini zida. P10 projektuje pravo naprijed. Ovo nije nečuveno — vrhunski Epson 5050, LS11000i Sony 325ES uradi ovo, na primer. Ali ono što ti projektori imaju, P10 nema: zum. Bez zumiranja, P10 stvara sliku od 100 inča kada se postavi na otprilike 9 stopa od ekrana, tačno na mestu gde verovatno sedite, a zatim treba da bude oko 4 stope od tla. Dakle, manje-više u visini očiju.

Preporučujem da koristite stativ sa P10 umjesto da pokušavate slagati knjige ili kutije na stol kako biste ga podigli dovoljno visoko. To, ili morate da kreirate manju sliku nego što biste možda želeli tako što ćete je postaviti bliže ekranu i posmatrati odostraga. Da, možete koristiti podešavanje keystone, ali apsolutno ne bi trebalo.

P10 je, iznenađujuće, relativno svetao. Vimgo tvrdi da ima 300 lumena, a ja sam izmjerio 271, što je ne samo jedna od najbližih tvrdnji izmjerenim količinama koje sam testirao, već je otprilike isto kao i AAXA P8, pa čak i daleko skuplji Xgimi Halo Plus. Čini se da jednostavnost sočiva takođe omogućava solidan odnos kontrasta. Izmjerio sam impresivnih 1907:1, što je tehnički bolje od Epsona LS11000 od 4.000 dolara. Zadržite aplauz, međutim; to nije cela priča.

Unosi takođe

Ulazi projektora Vimgo P10.
 • HDMI ulazi: 1
 • USB port: 1
 • Audio izlaz: Izlaz za slušalice/Bluetooth
 • Internet: 2.4GHz/5GHz
 • Daljinski: bez pozadinskog osvjetljenja

Ulazi na P10 su prilično tradicionalni — HDMI, Wi-Fi i Bluetooth. Uprkos dizajnu koji implicira da se sa obe strane nalaze veliki zvučnici, ne postoje. Umjesto toga, pozadi su dva mala zvučnika od 5W. Ipak zvuče bolje od mnogo malih, jeftinih zvučnika za projektore — pomalo bučno pri maksimalnoj jačini zvuka, ali čuo sam i gore.

Ima nekih streaming usluge ugrađen, kao Netflix, Paramount Plus, Disney PlusYouTube, Hulu i Prime Video. Nema HBO Max ili Vudu. Često su to mobilne verzije ovih aplikacija, tako da, na primjer, ne možete prebaciti Netflix sa svog telefona na P10 jer Netflix misli o P10 kao o izvoru, a ne ekranu. Isto tako, teško je navigirati pomoću daljinskog upravljača. Ipak, radi, tako da ima toga.

I šta god da radite, nemojte izgubiti daljinski jer jedino dugme na samom projektoru je napajanje. Bez klikera nećete moći da se krećete po menijima ili fokusirate sliku. Digitalno podešavanje fokusa ovog P10 nije automatsko kao većina malih projektora.

Poređenja slika

Blijedoplava strana projektora Vimgo P10 na zelenoj pozadini.

I uporedio Vimgo P10 na AAXA P8 i Anker Nebula Mars II Pro. AAXA P8 je po cijeni blizak Vimgu kao i bilo koji projektor koji smo pregledali. Međutim, P8 je znatno manji. Po veličini bliži Vimgu je Anker Mars II Pro, koji je takođe otprilike duplo skuplji. Ipak, to je naš izbor za prijenosni projektor, a za razliku od druga dva ima ugrađenu bateriju. Povezao sam sva tri na Monoprice 1×4 distribuciono pojačalo i gledao ih jedno pored drugog na 102-inčnom ekranu sa 1.0 pojačanjem.

Sva tri su na istom terenu, što se tiče osvetljenja. Oni mogu stvoriti sliku od 100 inča, ali izgledaju daleko ugodnije kada stvaraju nešto u rasponu od 50 inča.

Oštrina slike je veća razlika. AAXA je samo 960×540 i prikazuje se sa velikim zdepastim pikselima. Mars II Pro je 720p, tako da izgleda oštrije. Vimgo ima rezoluciju od 1080p, i uprkos nekim problemima sa svojim objektivom, izgleda najoštrije — ionako pomalo. Sve dok je subjekt snimka u centru kadra, ima puno detalja. Bočne strane slike, međutim, ne izgledaju ni približno tako oštre – problem za koji krivim taj objektiv. Ako ne prilagodite postavke slike, dio ove prividne oštrine je posljedica nekog izuzetno teškog poboljšanja ivica, zbog čega Vimgo, kao i većina ekrana, izgleda bolje ako smanjite kontrolu oštrine.

Kontrastni odnos je najveća snaga Vimga, a ako ste projektor i imate samo jednu statistiku koju možete odabrati kao najbolju performansu, omjer kontrasta je onaj za odabir. To je kao da dizajnirate trkaći automobil i rano odlučite: “Znate šta bi ovaj automobil učinilo zaista dobrim? Ako bismo ga napravili brzo.” U poređenju sa druga dva, Vimgo izgleda znatno manje isprano sa većom dubinom i nije suptilan. Mi pričamo LCD u odnosu na OLED TV nivoi razlike ovde. Nisam siguran kako Vimgo to izvodi, ali pretpostavljam da je to čudno, jednostavno sočivo.

Mali daljinski za Vimgo P10.

Sa jakim kontrastom dolazi i dosta slabosti. Ujednačenost svjetline modela P10 je strašna, opet vjerovatno zbog jednostavnog sočiva. Centar ekrana je primetno svetliji od ivica, kao da je neko pojačao kontrolu “vinjeta” da stilski potamni uglove. P10 takođe ima najgoru boju od svih ekrana koje sam testirao u više od dve decenije. Crvene su gotovo pastelno ružičaste, plave su pomalo plave boje, zelene su blijede i žućkaste.

Čak i tako, sa velikim omjerom kontrasta i pristojnom svjetlinom, Vimgo bi trebao biti laki pobjednik među tri, ali nije. Bolje je od AAXA, naravno. Obje imaju strašnu tačnost boja, ali različito užasne, ako možete vjerovati. Dakle, ako vam ne treba nešto što može stati na dlan, slika sa Vimga je bolja.

Ali Anker Nebula Mars izgleda mnogo prirodnije, a njegova boja mnogo preciznija. Mislim, čak i malo zasnovano na stvarnosti je poboljšanje u odnosu na Vimgo, a Mars II Pro ide dalje od toga. Dakle, da, Anker je općenito bolji od AAXA-e ili Vimga.

Mars II Pro nije toliko detaljan, skuplji i ima samo djelić omjera kontrasta, ali samo ima ugodniju cjelokupnu sliku. Zbog toga je tako dobro prošao u poređenju sa mnogim drugim prenosivi projektori, uprkos sopstvenim problemima. Međutim, to je dva i po puta veća cijena od Vimga, tako da se može nadati da je bolji.

Šta je sa Anker maglina kapsula? Sa 300 dolara, Capsule je sigurno mnogo bliža cijeni P10 nego Mars II Pro. Međutim, sa izmjerenih 85 lumena, izgledalo bi izuzetno slabo u poređenju. Ipak je to dobar projektor, za svoju malu veličinu i cijenu. Na istoj liniji, AAXA P6X košta 360 dolara, ali znatno svjetliji od bilo kojeg od ovih, i kao i Capsule ima ugrađenu bateriju.

Zaključak: Ne mogu nadmašiti cijenu

Pogled s prednje strane velikog objektiva Vimgo P10 projektora na zelenoj pozadini.

Iskreno, ne znam šta da mislim o Vimgu P10. Slika koju stvara je, na mnogo načina, prilično loša. Osećam se kao da bih ga mogao smrskati u prašinu ako bih ga stisnuo prejako. Objektiv i cjelokupni dizajn izgledaju kao pastelni HAL 9000. Želim da ga potpuno uništim, ali žao mi je, Dave, bojim se da to ne mogu učiniti. Jer, iznenađujuće, slika koju stvara savršeno je gledljiva, posebno kada se uzme u obzir koliko malo košta. Ako si možete priuštiti bolje, da li biste trebali nabaviti nešto drugo? Da naravno. Ali vidio sam mnogo gore za više novca.

Dakle, sve dok imate na umu da je ovo ultra-budžetni projektor, jedan od najjeftinijih proizvoda u kategoriji koja uključuje modele koji koštaju više od 50.000 dolara, to je krađa. Ne bih to smatrao zamjenom za TV, ali za nešto što imate pri ruci za povremene zabave na velikom ekranu, to je lak i jeftin izbor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *