Zabava

TV antene su dobile nadogradnju poput kablovske, osim što je još uvijek besplatna

Postoji više načina da dobijete besplatan TV nego što mislite. Jedan je pokušati besplatni TV streaming servisi kao što su Tubi, Pluto ili Freevee, ali uglavnom nemaju sportske, lokalne vijesti ili TV emisije velikih imena. Drugi je da povežete antenu na vaš TV da biste dobili vaše lokalne ABC, CBS, Fox, NBC i PBS stanice — radi sa bilo kojim TV-om i antene su zaista jeftine. Poznat i kao bežična televizija, sistem je takođe u procesu nadogradnje.

NextGen TV, ranije poznat kao ATSC 3.0, izlazi širom SAD-a. Vjerovatno već postoje stanice u vašem području koje emituju program po novom standardu, a ima ih mnogo novi televizori sa kompatibilnim tjunerima na rasprodaji plus dostupni samostalni tjuneri. Kao što ime sugerira, NextGen TV je sljedeća generacija emitiranja preko e-a, zamjenjujući ili dopunjujući besplatne HD emisije koje smo imali više od dvije decenije. NextGen ne samo da poboljšava HD, već dodaje i potencijal za nove funkcije kao što su besplatni bežični 4K i HDR, iako oni još nisu široko dostupni.

Uprkos tome, kvalitet slike sa NextGen-om je verovatno bolji od onoga na koji ste navikli sa striminga ili čak kablovskog/satelitskog. Ako već imate antenu i gledate HD emisije, prijem koji dobijate uz NextGen bi također mogao biti bolji. Dakle, evo svega što trebate znati i još dublje zaronite ako želite da naučite više.

Ranije je postojao NTSC. Ovo je bio standard za emitovanje u SAD više od pola veka. Zvanično je zamijenjen 2009. godine ATSC-om, zvanim HDTV. Sada ATSC sebe je na mnogim tržištima zamijenjen NextGen TV-om, koji se ranije zvao ATSC 3.0 (nije postojao 2.0).

NextGen TV nudi niz novih tehnologija, uključujući mogućnost emitiranja 4K, HDR i još mnogo toga. Zbog načina na koji radi, vjerovatno ćete dobiti bolji prijem ako ste daleko od TV tornja.

Kratka verzija glasi: NextGen je besplatna bežična televizija s potencijalno više kanala i boljim kvalitetom slike od starijih emitiranja putem mreže.

Većina većih gradova ima NextGen TV stanice, kao i mnogo manjih, s više njih svakog mjeseca. Prelazak na NextGen je dobrovoljan, ali do sada mnoge stanice na većini tržišta prihvaćaju promjenu. Mnogo toga ima veze sa temeljima postavljenim tokom digitalne tranzicije na HDTV. Pošto je sve već digitalno, nadogradnja na NextGen nema istu visoku cenu kao prelazak sa analognog NTSC na digitalni ATSC (1.0). Postoje i novi načini na koje stanice mogu zaraditi novac, što svakako ublažava udarac.

Možete saznati koje su stanice već aktivne u vašem području na watchnextgentv.com/markets.

Otmjena slika dnevnog boravka Sonyjevog A95K QD-OLED TV-a.

Šta mi je potrebno za NextGen TV?

Sve što vam treba je NextGen tjuner i antena. Ako kupujete novi TV, mnogi trenutni modeli imaju ugrađene NextGen TV tjunere. Ovo uključuje mnoge modele LG, Sony, HiSense i Samsung. Postoji pregršt eksternih tjunera, ali ne toliko koliko mislite – barem za sada.

Antenski dio je prilično jednostavan: postoji mnogo jeftinih opcija. Ako imate antenu iz HDTV dana, vjerovatno će raditi sasvim dobro.

Krovovi sa gomilom antena, sa planinama u daljini.

Hoće li imati moju omiljenu emisiju?

Ovo je krajnje pitanje, zar ne? Kakva korist od besplatnog sadržaja ako to nije sadržaj koji želite gledati? NextGen je standard za emitovanje koji obično pokriva “emitere” iz prošlosti (naime ABC, CBS, Fox, NBC i PBS). Ovo nisu jedini kanali koje ćete pronaći, ali će to biti osnovna ponuda u većini područja.

Specifičnosti su, međutim, složenije. Neće svaka stanica u vašem području biti pretvorena u NextGen, iako je zgodno ako imate antenu i tjuner, trebali biste moći primati sve “ATSC 1.0” (aka HDTV stare škole) emisije. Dakle, na ovaj ili onaj način trebali biste moći besplatno dobiti sve glavne emitere putem etera.

U mnogim oblastima, međutim, moći ćete da dobijete mnogo više od toga. Većina stanica pokreće više pod-kanala, koji zauzvrat pokreću različite programe pod istim “kanalnim” natpisom. Osim toga, postoje manji emiteri sa raznovrsnim sadržajem. Hoćete li moći gledati Stranger Things putem etera? Gotovo sigurno ne, ali This Is Us, Chicago PD, Grey’s Anatomy i većina velikih sportova su besplatni u zraku.

Nekoliko gradova, poput Boisea, Idaho; Portland, Oregon; Denver, Kolorado ima Evoca, neku vrstu hibridne usluge koja kombinuje bežični sa nekim kanalima za plaćanje kao što su NFL Network, Bloomberg i drugi. Ovo je idealno za tržišta koja možda nemaju mnogo opcija kanala, a istovremeno imaju previše male brzine interneta za striming. Možda ćete biti iznenađeni kako brzo padne brzina interneta i dostupnost kada izađete iz mnogih gradova.

Tehničar podešava televizijske antene na krovu

Znači li to da moram ponovo gledati reklame?

Ništa nikada nije zaista besplatno, zar ne? U ovom slučaju plaćate svojim vremenom gledanjem reklama. U starim danima, ili prije striminga, postojale su stvari zvane DVR-ovi koji su snimali programiranje na tvrdi disk za kasnije gledanje. Možete brzo premotavati reklame. To je bila stvar. I dalje je ako plaćate kablovsku ili satelitsku TV.

Već postoji nekoliko NextGen DVR-ova, a neki drugi tjuneri imaju mogućnost snimanja na lokalne ili umrežene čvrste diskove. Dakle, ako ne želite da gledate 20 minuta svakog sata nagađajući šta lek koji se izdaje na recept radi na osnovu njegovih mogućih nuspojava, potražite jedan od njih.


Osim što pokriva TV i drugu tehnologiju ekrana, Geoff vodi foto-ture cool muzeji i lokacije širom svijetauključujući nuklearne podmornice, masivnih nosača aviona, srednjovjekovni zamkoviepski Putovanje od 10.000 milja i više. Provjeri Tech Treks za sva njegova putovanja i avanture.

Napisao je bestseler naučno-fantastični roman o podmornicama veličine grada, zajedno s nastavkom. Njegove avanture možete pratiti na Instagramu i na njegovom YouTube kanalu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *