Zabava

Samsung QN90B QLED naspram LG C2 OLED: Koji je TV najbolji za vas?

Za vrhunske kupce, dva najbolja televizora koja možete kupiti u ljeto 2022. su LG C2 OLED TV i Samsung QN90B QLED TV. Oba daju odličan kvalitet slike, imaju sve najsavremenije karakteristike koje su vam potrebne i u većini veličina su po istoj ceni. Pa koji bi trebao dobiti?

Odgovor se dijelom svodi na njihove dvije fundamentalno različite tehnologije prikaza, naime QLED vs. OLED. OLED generalno pobjeđuje i više mi se svidio LG C2, ali nije za svakoga. Osvetljenost vaše sobe, veličina koja vam je potrebna i koliko ste spremni da potrošite, sve igra ulogu, zajedno sa načinom na koji volite da igrate svoje igrice. Dozvolite mi da objasnim.

David Katzmaier/CNET

C2 je odličan primjer OLED-a, s najboljim kvalitetom slike koji sam ikada testirao. S druge strane, to nije velika nadogradnja u odnosu na 2021 C1, koji ostaje naš omiljeni high-end TV za novac. Prava poboljšanja uključuju konstrukciju od karbonskih vlakana za do 47% manju težinu — verzija od 65 inča koju smo pregledali teži samo 37 funti sa postoljem, u poređenju sa 72 funte za 65-inčni C1 — kao i neke dodatne izmjene za način igre, nova funkcija “uvijek spreman” i veličina od 42 inča.

Pročitajte našu recenziju LG OLED C2 serije 2022.

Bobby Oliver/CNET

Samsung QN90B dokazuje da vam nije potrebna OLED tehnologija da biste dali vrhunsku sliku. QLED panel ovog televizora je proširen mini-LED za svjetliju sliku od bilo kojeg OLED TV-a. Spektakularni kontrast OLED-a i dalje je pobedio u našim paralelnim testovima, ali QN90B QLED ekran je bliži nego ikad. Poboljšanja u odnosu na 2021 QN90A uključuju svjetliju sliku s manje cvjetanja i novo čvorište za igre u oblaku.

Pročitajte našu recenziju Samsung QN90B.

Kvalitet slike: LG OLED dobija priznanje u većini soba

Oba su dala odličnu sliku na našim testovima, ali LG ide napred zahvaljujući inherentnim prednostima OLED tehnologije. Može postati potpuno crn, što stvara superioran kontrast u pomiješanim svijetlim i tamnim scenama, gdje je čak i QLED TV tako dobar kao QN90B izgledao malo ravnije u mojim poređenjima (imajte na umu da sam ga u svojoj recenziji QN90B uporedio sa LG C1 , ne C2, ali su rezultati u osnovi bili isti).

Međutim, ako imate izuzetno svetlu sobu, u kojoj ne možete da kontrolišete ambijentalno svetlo ili imate mnogo prozora okrenutih ka ekranu, Samsung QN90B pobeđuje. To je zato što može postati mnogo svjetlije — dvostruko svjetlije ili više u zavisnosti od toga šta gledate — što mu pomaže da se bolje nadmeće sa jarkim osvjetljenjem. Njegov ekran je takođe bolji u smanjenju refleksije. LG C2 je sam po sebi dosta svetao, tako da je i dalje naš izbor kvaliteta slike za većinu prostorija.

Kao i obično, OLED je bolji za gledanje izvan ugla, odnosno sedišta sa obe strane slatke tačke. I C2 je takođe pokazao superiornu tačnost boja na našim testovima, iako razlika nije velika.

Veličine ekrana: Samsung QLED je jeftiniji ako želite 85 inča (-ish)

Obje serije dolaze u širokom rasponu otprilike jednakih veličina i cijena, ali QN90B je jeftiniji u najvećim veličinama, posebno 85-inčnim. Evo kako se sadašnje cijene lome.

LG C2 u odnosu na Samsung QN90B veličine, cijene

42 inča

C2

$1,300

43 inča

QN90B

$1,200

48 inča

C2

$1,400

50 inča

QN90B

$1,500

55 inča

C2

$1,600

55 inča

QN90B

$1,600

65 inča

C2

$2,100

65 inča

QN90B

$2,000

77 inča

C2

$3,300

75 inča

QN90B

3,000 dolara

83 inča

C2

$5,300

85 inča

QN90B

$3,600

Karakteristike i dizajn: Prilično pranje

Ukratko, nijedan televizor nema veliku prednost u izgledu ili dodatnim funkcijama.

Najveća razlika je što je Samsung sposobniji gaming hubkoji se povezuje na usluge igranja u oblaku uključujući Xbox Game PassGoogle Stadia, Nvidia GeForce sada i Amazon Luna tako da možete igrati igre direktno na TV-u, bez konzole. LG C2 ima igre u oblaku za Stadia i GeForce Now, ali ne i Xbox ili Luna. Na kraju, međutim, ne smatram igranje u oblaku velikim poslom jer očekujem da će vlasnici ovakvih vrhunskih televizora nagnuti ka povezivanju stvarne konzole, kao što je PlayStation 5 ili Xbox serija Xumjesto toga.

Samsung QN90B QLED TV nudi trenutni pristup Xbox Game Pass-u.

Karakteristike igara su u osnovi ekvivalentne između ove dvije. Više mi se sviđao izgled različitih načina igranja C2, posebno zbog tačnosti boja, ali opet razlika nije bila velika. Oba imaju podršku za najnovije funkcije kao što su 4K/120Hz signaliALLM (sa sličnim brojevima kašnjenja unosa) i VRR formati. A kada govorimo o formatima, Samsung-ov nedostatak Dolby Vision HDR-a i uključivanje HDR10+, takođe su male razlike u mojoj knjizi.

Više mi se sviđa Samsung-ov daljinski, ali LG-ev super-tanki dizajn panela je impresivniji, koliko god to vrijedi. I oba uključena pametna TV sistema su lošija od Rokua ili Google TV-a.

Evo gdje vas podsjećam da je, kao i svi OLED televizori, C2 više podložan i privremenom i trajnom zadržavanju slike, tzv. burn-in, nego LCD televizori kao što je QN90B. Rizik je mali, zbog čega ne smatram da je spaljivanje razlog zašto većina ljudi izbjegava kupovinu OLED televizora. Pogledajte naše vodič za OLED burn-in za više.

Povoljan high-end hack: umjesto toga nabavite model za 2021

I LG C2 i Samsung QN90B su televizori iz 2022. godine, ali njihovi prethodnici iz 2021 Gore smo spomenuli, C1 i QN90A su i dalje dostupni za stotine manje. Ako želite najbolju vrijednost za svoj vrhunski TV dolar, vrijedi ih pogledati prije nego što se rasprodu kasnije ove godine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *