Zabava

Najbolji univerzalni daljinski za 2022

Univerzalni daljinski upravljač je neverovatan uređaj za posedovanje ako imate ozbiljan sistem kućnog bioskopa — ili čak poluozbiljan sa tri ili više komponenti. Iako su impresivni zvuk i ogromni ekrani zabavni, više je zbunjujuće nego zgodno upravljati vojskom daljinskih upravljača: daljinskim upravljačem za TV, daljinskim upravljačem za DVD plejer, daljinskim upravljačem za vašu konzolu za igre, zvučnom trakom, kutijom za streaming i tako dalje. Ako imate sve ove uređaje, univerzalni daljinski upravljač mogao bi biti prijeko potreban gadžet koji će vam olakšati stvari.

Najbolji univerzalni daljinski upravljač može ujediniti sve vaše klikere – one koji upravljaju vašim soundbarApple TV, Blu-ray player, Roku striming stick i više uređaja – u jedan štapić s dugmadima na način koji može izgledati gotovo magično, posebno zato što nikada ne morate tražiti drugi daljinski upravljač.

Sve najbolje univerzalne opcije daljinskog upravljača imaju intuitivnije tipke, superiornu ergonomiju i bolji osjećaj od standardnih daljinskih upravljača. Mnogi daljinski upravljači imate aplikacije kako biste bili sigurni da rade s vašim mobilnim uređajem bez obzira da li imate AndroidiPhone ili drugi smartfon. Univerzalni daljinski može raditi i sa pametnim uređajima i sistemima glasovne kontrole kao što su Google Home ili Amazon Alexa.

Moja porodica i ja koristili smo mnoge pametne daljinske upravljače na ovoj listi kao kontrolne uređaje za moj glavni sistem kućnog bioskopa mesecima ili godinama. U raznim trenucima, više daljinskih upravljača na ovoj listi je korišteno za kontrolu mog televizoriAV prijemnike, igraće konzole, Blu-ray player, Roku streamere, pa čak i a kablovska kutija DVR. Moja porodica koristi sistem koliko i ja, a moji glavni kriterijumi su a pametan univerzalni daljinski upravljač ili univerzalna daljinska aplikacija čini ruku dovoljno jednostavnim za dijete, čak i sa svim tim gumbima.

Evo mojih izbora za najbolji univerzalni daljinski upravljač koji je trenutno dostupan, u rastućem redoslijedu cijene.

Ažuriranje, april 2021: Logitech je najavio da je ukidanje Harmony daljinske linije, što čini većinu naših preporuka u nastavku. Međutim, kompanija se obavezala da će nastaviti podržavati liniju proizvoda i ažurirati softver.

Čitaj više: Najbolji Nest i Google Assistant uređaji za 2022

Logitech Harmony

Logitech Harmony je napisao knjigu o univerzalnim uređajima za daljinsko upravljanje i ovo su najosnovniji klikeri koje mogu preporučiti za pametni dom. Glavna privlačnost u odnosu na jeftiniji pametni daljinski upravljač koji nije zasnovan na Harmonyju ili uređaj koji dolazi s vašim set-top boxovima je kontrola zasnovana na aktivnostima. Pritisnite dugme “Gledajte TV” da biste ga koristili kao daljinski upravljač za TV ili tastere “Slušaj muziku” i Logitech Harmony daljinski upravljač će uključiti sve relevantne uređaje (kao što je vaš pametni TV, Blu-ray plejer i AV prijemnik), prebacuje se na desno unosi i mapira ključeve za tu aktivnost: jačina zvuka na prijemniku i kanal gore-dolje do kutije, na primjer.

Za razliku od skupljih opcija Logitech Harmony, koje koriste univerzalnu aplikaciju za daljinsko upravljanje na vašem telefonu za postavljanje i kontrolu, morat ćete koristiti Harmonyjev Mac ili PC softver za programiranje daljinskog upravljača (nepotrebno je reći da je udaljena aplikacija više zgodno). 650 i 665 se takođe oslanjaju na IR (infracrvene) kodove koji se emituju sa prednje strane uređaja — ako želite pogodnost u svakom trenutku, moraćete da potrošite novac za sistem sa čvorištem.

665 je jedini pametni daljinski koji je trenutno naveden na Harmony-ovoj stranici, ali 650 je identičan (osim boje i broja uređaja koji svaki može kontrolirati) i često se može naći za manje, posebno renoviran.

Pročitajte našu recenziju Logitech Harmony 650.

Primate obavještenja o cijenama za Logitech Harmony 650/665

Sarah Tew/CNET

Caavo’s Control Center je jedan od dva pametna daljinska upravljača koji nisu Harmony na ovoj listi i ujedno je drugi najjeftiniji uređaj po cijeni od 59 dolara, ali postoji kvaka. Da biste dobili Caavo napredne funkcije, morat ćete platiti naknadu za uslugu. Košta 4 USD mjesečno, 40 USD godišnje ili 160 USD za vijek trajanja daljinskog upravljača.

Za razliku od Harmony, Caavo Control Center uključuje i HDMI prekidač pored pametnog daljinskog upravljača. Uključite svoje stvari u prekidač i on će se pobrinuti za ostalo, uključujući automatsko prepoznavanje vaše opreme tokom podešavanja. Caavo ima svoj vlastiti pametni sistem glasovne kontrole i ekran na ekranu koji vam pomaže da pronađete stvari za gledanje na svojim streaming uređajima. Univerzalni daljinski upravljač je sam po sebi jednostavan i elegantan, a daljinski nalaz je zlatan. Kao ni Harmonys zasnovan na čvorištu, Caavo ne zahtijeva liniju vidljivosti (prekidač djeluje kao čvorište), a daljinski upravljač će također raditi s glasovnom komandom iz Alexa i Google Home zvučnika u domovima s više uređaja.

Pročitajte naš pregled Caavo Control Center-a.

Mari Benitez/CNET

Hub je jedini uređaj za daljinsko upravljanje na ovoj listi koji zapravo ne uključuje stvarni fizički daljinski uređaj ili dugmad. Umjesto toga, kontrolišete sve koristeći Harmony aplikaciju za pametne telefone (Android ili iOS) — ili razgovarajući sa svojim Amazon Alexa ili Google Home zvučnikom. Samo pametno čvorište se ugnijezdi duboko u vašem AV ormaru, prenoseći infracrvene, Bluetooth i Wi-Fi mrežne signale na vašu opremu. Ova Harmony pametna kontrola je odličan sistem ako više volite Harmony aplikaciju, ali za većinu ljudi ulaganje u pravi pametni uređaj (možda onaj sa aplikacijom za pametni telefon) vrijedi dodatnih nekoliko dolara.

Sarah Tew/CNET

Moj izbor za najbolji univerzalni daljinski za novac je Harmony Companion, pravi daljinski vezan za Harmony Hub. Budući da Harmony Hub upravlja stvarnim slanjem komandi, ne morate usmjeravati pametni uređaj na IR senzor i riskirati da jedan od vaših uređaja propusti komandu – što dovodi do zabune i kašnjenja. Harmony Companion ne rukuje samo vašim uređajima za zabavu, pametni daljinski može komunicirati i s nekim uređajima za automatizaciju doma kao što su Philips Hue svjetla. Pametni kućni uređaj je gladak i lak za držanje, a baterija traje mjesecima. U godinama kada sam koristio Harmony Companion kod kuće, glavne stvari koje su mi nedostajale su pozadinsko osvjetljenje iza dugmadi i daljinski tražilo.

Pročitajte našu recenziju Logitech Harmony Companion.

Sarah Tew/CNET

Otkačena kocka je mešavina univerzalnih daljinskih upravljača, Fire TV 4K streamera i Amazon Echo zvučnika, što ga čini kraljem vaših pametnih kućnih uređaja. Dolazi sa uređajem, ali su mu dugmići rijetki i rudimentarni: prava kontrola uređaja se odvija putem vašeg glasa. Cube ima IR odašiljač za kontrolu vaše opreme i mikrofon koji je dovoljno osjetljiv da čuje vaše komande preko treštanja muzike. S druge strane, morat ćete zadržati svoje stare daljinske upravljače (čak i one koji nisu pametni) za mnoge funkcije.

Ovaj kontrolni univerzalni daljinski upravljač se često prodaje za samo 80 dolara ili manje, tako da svakako pričekajte rasprodaju ovog uređaja — ili Prime Day — prije nego što ga kupite.

Pročitajte našu recenziju Fire TV Cube.

Sarah Tew/CNET

Sada ulazimo u veliku potrošnju na teritoriju univerzalnog daljinskog upravljanja. Glavna prednost Elite daljinskog upravljača nad Harmony Companionom je njegov ekran i za većinu korisnika jednostavno se ne isplati. Ekran osetljiv na dodir čini ovaj daljinski upravljač svestranijim od jeftinijih modela sa dugmadima, posebno za pozivanje omiljenih kanala ili aplikacije Roku, plus potpuno pozadinsko osvetljenje je odlično. Nažalost, ekran osjetljiv na dodir i pozadinsko osvjetljenje troše puno energije baterije, tako da ćete vi (i vaša porodica) morati da zapamtite da pametni daljinski upravljač redovno parkirate na njegovoj baznoj stanici.

Pročitajte našu recenziju Logitech Harmony Elite.

Više preporuka za pametni dom i kućno kino

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *