Zabava

Najbolji prijenosni mini projektor za 2022

Imati mini projektor znači da vam više nije potrebna glomazna oprema ili veliki budžet za veliki ekran. Najbolji mali, prenosivi projektori vam omogućavaju da provedete filmske večeri u tvrđavi od jastuka, u dvorište ili čak u divljini. Ovi proizvodi mogu lako stati u svaki ruksak, a neki su dovoljno mali da stanu u vaš džep.

Bilo da projektujete na prazan zid ili na platno projektora, možete uhvatiti kvalitet slike za kojim žudite, a da se ne opterećujete. Oni također nude pregršt opcija povezivanja, uključujući Wi-Fi, HDMI i bluetooth, i obično rade na baterije. Mnogi mini projektori mogu vam omogućiti pristup Netflix, Amazon Prime Video, Disney Plus, Hulu i drugih streaming usluge bez potrebe za povezivanjem a uređaj za striming ili laptop.

Prijenosni projektori dolaze s nekoliko nedostaci, ipak. Jedan je da su mnogi relativno prigušeni, nedostaje im svjetlina tradicionalnog projektor za kućni bioskop, što znači da ne mogu da projektuju tako veliku sliku kao veliki momci. Drugi je da većina prijenosnih projektora, posebno onih najjeftinijih, često imaju nižu rezoluciju od svojih većih kolega, posebno 4K projektori. Ako nikada nećete biti daleko od utičnice, standardni projektor će vam dati mnogo veću, svjetliju i bolju sliku za sličan novac. Ali ako želite nešto kompaktno, prenosivo i možda na baterije, evo naših najboljih izbora za najbolji mini projektor.

Geoffrey Morrison/CNET

Mars II Pro je naš omiljeni prijenosni projektor ovdje zbog svoje svjetlosne snage, ukupnog kvaliteta slike, jednostavnosti korištenja i pristupačne cijene. Ovaj mobilni uređaj je malo veći od većine drugih prijenosnih projektora ovdje, ali još uvijek dovoljno mali da se potpuno sakrije ispod pakovanja koka-kole.

Ugrađena baterija od 12.500 mAh je dobra za oko tri i po sata, duže ako je koristite samo kao Bluetooth zvučnik. Postoje ugrađene aplikacije, od kojih neke smatraju da je Mars II prenosivi uređaj, što znači da možete preuzeti sadržaj u njegovu internu memoriju od 8 GB za gledanje van mreže. Kaiš od umjetne kože također čini nošenje projektora na otvorenom izuzetno lakim.

Pročitajte našu recenziju Anker Nebula Mars II Pro.

Primate obavještenja o cijenama za Anker Nebula Mars II Pro

Geoffrey Morrison/CNET

Više mi se sviđa vrhunski projektor, ali AAXA P6X je moj izbor kada je novca malo. Ne samo da je jeftiniji od gornjeg Ankera, već je i svjetliji sa superiornim trajanjem baterije. Ovaj mini projektor stane u moju ruku, stvara sliku od 720p i ima ogromnu bateriju od 15.000 mAh. HDMI ulaz i USB veza vam omogućavaju da povežete i napajate striming stick. Veza štapića je važna jer AAXA nema ugrađene aplikacije.

Izlaz svjetlosti je impresivan za svoju veličinu i cijenu, oko 50% više od Anker Mars II Pro, iako je njegov omjer kontrasta nešto manji. Interna baterija bi trebala trajati oko 90 minuta u najsvjetlijem načinu rada mini projektora i impresivnih 240 minuta u Eco načinu rada — vjerovatno malo manje ako napajate i striming stick. Unutrašnji zvučnik nije sjajan, ali postoji priključak za slušalice koji možete spojiti na prijenosni zvučnik.

Pročitajte našu recenziju AAXA P6X.

Primate obavještenja o cijenama za AAXA P6X

Geoff Morrison/CNET

Xgimi Halo Plus je malo velik da bi se zaista smatrao “mini”, ali je prilično mali. “Lako prenosiv” je vjerovatno tačniji opis. Projektuje 1080p sliku i ima bateriju od dva i po sata. Ima ugrađen Android TV, tako da je streaming daleko lakši nego kod mnogih drugih prijenosnih uređaja. Radi daleko bolje od većine mini projektora, ali je i mnogo veći i košta mnogo više.

Pročitajte našu recenziju Xgimi Halo Plus.

Primate obavještenja o cijenama za XGIMI Halo+ 1080P prijenosni projektor

Geoffrey Morrison/CNET

Za razliku od mnogih drugih projektora na ovoj listi, AAXA P8 ne može da radi na bateriju – potrebno je da uključite njegov adapter za napajanje – ali je tako mali, svetao i jeftin da se ipak našao na listi. Sigurno postoje jeftiniji projektori, ali ništa što smo vidjeli po ovoj cijeni ili nižoj, s izuzetkom Vimgo P10, nije vrijedno preporuke.

P8 je apsolutno sićušan, otprilike iste ukupne zapremine kao Anker Capsule (koja ima bateriju), iako je očigledno pravougaona umjesto cilindričnog. Značajno je svjetliji od Capsule. Čak ima i nekoliko ugrađenih aplikacija za striming, plus HDMI port za povezivanje eksternog izvora. Kvalitet slike je u redu, ali zbog veličine, cijene i relativno velikog izlaza svjetlosti, teško ga je srušiti.

Pročitajte našu recenziju AAXA P8.

Primate obavještenja o cijenama za AAXA P8

Geoff Morrison/CNET

Kapsula Anker Nebula je manja od limenke sode, ali može stvoriti veliku sliku. Pa, možda ne “velike”, ali “veličine TV-a” svakako. Nije posebno sjajan, niti glasan, ali za nešto što može stati u džep je odličan. Ostale opcije ovdje nude daleko svjetliju i bolju sliku, ali ako je veličina vaša glavna briga, Capsule izgleda bolje nego što biste očekivali za svoju cijenu i stas.

Pročitajte našu recenziju Anker Nebula Capsule.

Primate obavještenja o cijenama za Anker Nebula Capsule (crna)

Geoff Morrison/CNET

Cijena Vimgo P10 varira između 170 i 270 dolara, na istom nivou kao i naš omiljeni jeftini projektor, AAXA P8. Mnogo je veći od P8, najvećeg jeftinog projektora koji smo zapravo testirali, što ga čini daleko manje prenosivim. Međutim, još uvijek je “mali” u odnosu na pune veličine i skuplje projektore.

Kvalitet slike je na neki način bolji od P8, na drugi lošiji. Vimgo P10 ima odličan omjer kontrasta i pristojnu svjetlinu, ali boja je izuzetno užasna. Središte slike je primjetno oštrije i svjetlije od ostatka slike. Nije sjajno.

Ali cijena je. Savršeno gledljiva slika za oko 250 dolara. Čak ima ugrađen i Netflix. Glavna mana je što mu, kao i P8, nedostaje baterija.

Pročitajte našu recenziju Vimgo P10.

Primate obavještenja o cijenama za Vimgo P10

Ostali proizvodi koje smo testirali

Anker Nebula Solar Portable: Solar Portable nam se nije dopao toliko kao BenQ GS50, Xgimi Halo Plus ili čak njegov brat, Mars II Pro. Njegov glavni nedostatak u poređenju sa ostalima na ovoj listi je relativno mutna slika, što znači da ne može da projektuje tako veliku sliku i da i dalje izgleda dobro. Ako želite elegantan, jeftin prijenosni uređaj sa 1080p i planirate zadržati sliku na maloj strani, ovo je solidan izbor. Pročitajte našu recenziju Anker Nebula Solar Portable.

BenQ GS50: GS50 je otprilike iste veličine kao Xgimi Halo Plus, također je 1080p i ima ugrađenu bateriju. Možete ga čak koristiti i kao Bluetooth zvučnik. Međutim, slabiji je od Xgimi Halo Plus za sličan novac. Pročitajte našu recenziju BenQ GS50.

LG CineBeam PH30N: LG PH30N je malen čak i u poređenju sa drugim prenosivim projektorima, čak i manji od AAXA. Međutim, nije naročito svetao, niti ima ugrađene aplikacije. Ni baterija ne traje toliko dugo kao AAXA iako je malo jeftinija. Pročitajte našu recenziju LG CineBeam PH30N.

Samsung Freestyle: Mali, cilindrični Freestyle je zanimljiva ideja, ali je kratka. Otprilike veličine Bluetooth zvučnika, a zapravo se može udvostručiti kao jedan, Freestyle se može okretati na svom postolju kako bi projektovao sliku na bilo kojoj visini na zidove, pa čak i na plafon. Njegov ugrađeni streaming je daleko bolje implementiran od većine prijenosnih projektora. Međutim, nedostaje mu baterija i njegove performanse su prosečne, u najboljem slučaju. Što je još gore, njegova cijena je dobrih 50% viša nego što bi trebala biti zasnovana na tome kako izgleda i radi. Pročitajte našu recenziju Samsung Freestyle.

Xiaomi Mi pametni projektor 2: Još jedan relativno skup mali projektor koji nismo voljeli, Xiaomi barem ima prekrasan dizajn nalik na Apple. Cijenili smo kompaktnu veličinu, rezoluciju od 1080p i ugrađeni Android TV streaming, ali nedostaci su veći od prednosti. Relativno je slab, posebno za tu cijenu, a nedostaje mu i ugrađena baterija i kompatibilnost sa USB izvorom napajanja, tako da nije baš prenosiv. Pročitajte našu recenziju Xiaomi Mi Smart Projector 2.

Anker Nebula Cosmos Laser 4K: Budući da ima ručku i kompaktnu veličinu, Cosmos Laser 4K je tehnički prenosiv, ali teško da je mini sa više od 10 funti. Takođe nema baterije pa ćete morati da je priključite. Lep je i svetao, ali druge mane — nedostatak zuma, prosečni ukupni kvalitet slike i visoka cena za ono što dobijete — drže ga sa ove liste. Pročitajte našu recenziju projektora Anker Nebula Cosmos Laser 4K.

BenQ HT2050A: HT2050 tehnički uopće nije prijenosni projektor, ali je kompaktan i otprilike iste cijene kao jedna od skupljih “prijenosnih” opcija. Njegova slika je također mnogo bolja u gotovo svakom pogledu, pa ako tražite projektor za korištenje u kući, ili možda u dvorištu, a ne treba vam baterija, vrijedi razmisliti. Pročitajte našu recenziju BenQ HT2050A.

Kako testiramo prijenosne projektore

Svaki projektor koji pregledamo prolazi kroz detaljno objektivno i subjektivno testiranje. CNET urednici biraju proizvode i usluge o kojima pišemo na osnovu uredničke zasluge. Kada kupujete putem naših linkova, možemo dobiti proviziju.

Čitaj više: Kako CNET testira projektore

Često postavljana pitanja

Po čemu se mini projektor razlikuje od projektora pune veličine?

Najveća razlika je izlaz svjetla. Tradicionalni projektori pune veličine mogu postati mnogo svjetliji od bilo kojeg prijenosnog mini projektora. Većina prenosivih projektora koristi LED lampu, dok projektori pune veličine imaju ili UHP lampe (koje su u osnovi sijalice velike snage) ili laserske izvore svjetlosti. Izlaz svjetla projektora mjeri se u lumenima. Najsjajniji prenosivi projektori koje smo pregledali imaju oko 350 lumena, dok tradicionalni projektor za kućni bioskop mjeri 1.500 lumena ili više.

Sjajan projektor može proizvesti veću sliku i izgleda bolje kada je okolo malo svjetla. Iz tog razloga, u prijenosnim projektorima s prigušenim svjetlom najbolje je uživati ​​s manjim slikama iu što tamnijem okruženju.

Osim svjetline, mini projektori su mnogo manji (naravno), mogu raditi na bateriju i obično uključuju ugrađeni streaming i pristojne zvučnike. Tradicionalni projektori imaju više podešavanja sočiva, uključujući fokus, zum i pomak objektiva, i mogu raditi glasnije.

Da li su svi mini projektori prenosivi?

U tome što ih možete ponijeti sa sobom, naravno, ali neki su manje-više prenosivi od drugih. Mini projektori se kreću u veličini od apsolutno malih piko projektora kao što je AAXA P8 do modela poput Anker Nebula Cosmos 4K koji imaju ručku i koji se naplaćuju kao “na otvorenom”, ali su skupi, teški (10,7 funti) i zahtijevaju veliki ranac za nošenje. Mnogi prijenosni projektori imaju baterije, ali neki, posebno jeftini modeli, nemaju.

Da li mini projektor mora biti priključen?

Zavisi. Mnogi prijenosni projektori imaju ugrađene baterije koje mogu raditi dva ili tri sata prije nego što ih je potrebno priključiti. Neki se također mogu priključiti na eksterne USB baterije koje im omogućavaju da rade bez napajanja iz priključka. S druge strane, mnogi manji prijenosni projektori, posebno jeftiniji, nemaju ugrađenu bateriju niti rade s baterijskim paketima. Morat će biti priključeni da bi radili.

Možete li gledati Netflix na prijenosnom projektoru?

Da. Mnogi mini projektori imaju ugrađeni streaming koji im omogućava prikazivanje Netflixa i drugih streaming servisa kada su povezani putem Wi-Fi mreže. Za projektore koji nemaju ugrađeni streaming, morat ćete povezati drugi uređaj za striming, kao što je Roku ili Fire TV Stick, na HDMI ulaz projektora da biste streamali Netflix i druge usluge.

Leave a Reply

Your email address will not be published.