Zabava

Kuća zmaja, epizoda 2: Kako podesiti TV za najbolju sliku

Zovem sve Igra prijestolja fanovi koji gledaju Kuća zmaja na HBO-u: Vaš TV može imati koristi od a tune-up. Masovno očekivana serija prequel-a sada se emituje u veličanstvenom obliku 4K HDR, a druga epizoda je dostupna od večeras. prva epizoda, Nasljednici zmajabio je vizualno zadivljujući i možda ste ga našli mračno više načina.

Snimatelj Kuće zmaja Fabien Wagner također je režirao brojne GoT epizode — uključujući neslavno mračnu treću epizodu 8 sezone, Duga noć
, aka The Battle of Winterfell. Kada žalili su se gledaoci
da nisu mogli pratiti radnju jer je epizoda izgledala previše mračno, Wagner je okrivio televizore.

“Veliki problem je što mnogi ljudi ne znaju kako pravilno podesiti svoje televizore,” Wagner je rekao u intervjuu 2019. braneći se osvetljenje epizode.

Premotamo na maj ove godine, kada je Wagner na svom Instagramu objavio trejler za kuću zmaja sa natpisom “…i nije previše mračno!!!!!! Čak i kada ga gledate na svom iPhone-u usred bijela dana”. 😳🤘.”

Wagner možda (hm) baca hladovinu, ali u svakom slučaju spreman sam se kladiti da će neki gledaoci smatrati dijelove Kuće zmaja previše mutnim na svojim televizorima. Kao CNET-ov TV recenzent, gledao sam svoj dio mračnih — ovaj, “sinematičnih” — scena i mogu vam reći da je u pravu u vezi jedne stvari: neispravno podešen TV može pokvariti iskustvo.

Kako biste spriječili da vam se to dogodi dok uživate u Epizodi 2, pogledajte moje savjete u nastavku, koji su ažurirani sa, ali vrlo slični mojim originalni savet.

Ugasiti svjetlo

Kao skoro sve na velikom ekranu, House of the Dragon izgleda najbolje kada je soba mračna i puna likova.

Logotip CNET Tech Tips

Isključivanje rasvjete u vašoj sobi jedan je od najboljih načina da poboljšate sliku. Svako svjetlo koje se reflektira od ekrana može otežati uočavanje tamnih scena, pa čak i isprati svijetle scene. Pokušajte da gledate noću, ili barem navucite zavjese i ugasite što više svjetla. Ako morate imati malo svjetla u prostoriji, idealno bi trebalo da bude na položaju iza TV-a tako da ne udara direktno u ekran, i da bude što prigušenije. Bias lighting je tvoj prijatelj.

Čitaj više: Riješite se dosadnog TV odsjaja uz ovih 5 trikova

Bioskopski režim odabran na LG TV-u.

Odaberite način rada Film, Bioskop ili Kalibrirana slika

Svi televizori imaju režimi slike koji utiču na gotovo svaki aspekt slike: svjetlinu, boju, gama, nivo crne boje i obradu slike, između ostalog.

Sound complex? Opustite se, ne morate nužno da prilagođavate ništa od toga pojedinačno da biste dobili vrhunski kvalitet slike. Najprecizniji način slike na bilo kojem televizoru je gotovo uvijek onaj koji se zove Cinema (na LG), Custom (Sony), Movie (Samsung, TCL) ili Calibrated Dark (Vizio). Jednostavnim njegovim odabirom vaš će TV u većini slučajeva izgledati najbolje u mračnoj prostoriji. Ako vaš TV ima a Način snimanja filmai to je odličan izbor.

U poređenju sa načinima kao što su Standard ili Vivid, režimi filma u početku mogu izgledati dosadnije i manje upečatljivi. Ali u gotovo svakom slučaju, oni će pokazati najrealističniju boju i biti podešeni za prigušene prostorije — što općenito znači niži izlaz svjetla, solidan kontrast i ispravne detalje u sjeni. Filmski način rada nije za svakoga, pa slobodno prelazite i kroz druge modove. Neki od najboljih televizora imaju svjetlije modove koji su i dalje precizni.

Auto Motion Plus meni na Samsung TV-u, koji kontroliše zaglađivanje aka Sapunica Efekat.

Isključite efekat sapunice

Na mnogim televizorima, filmski načini će zadržati jedan od najmanje kinematografskih efekata netaknutim: efekat sapunice, koji uvodi zaglađivanje koje čini da pokret izgleda masno i manje filmski. Želite da ga isključite da biste sačuvali Kadenca od 24 kadra Kuće zmaja (i mnogo drugih stvari). ako mi ne verujes, vjerujte Tomu Cruiseu na riječ.

Nema svaki televizor video obradu koja uzrokuje efekat sapunice, pa ako vaš nema, vi ste u redu. Ali većina modela višeg ranga radi, kao i mnogi popularni televizori srednjeg ranga kao što je TCL 6-Series. I nažalost, svaki proizvođač to zakopava duboko u meni TV postavki i naziva ga drugačije. LG to naziva “TruMotion”, Samsung “Auto Motion Plus” ili “Jasnoća slike”, TCL “Action smoothing”, Sony “MotionFlow” i Vizio “Motion Control”. Evo kako ga pronaći i isključiti.

Ostale postavke za isprobavanje

Osjećate se avanturistički? Vaš TV ima bezbroj drugih postavki za poigravanje, a mnogi imaju ezoterična imena i funkcije. Podešavanje bilo koje od tih postavki može, ali i ne mora, poboljšati sliku za vaše oko, a njihovo podešavanje koristeći jednu scenu za referencu moglo bi pogoršati izgled drugih scena.

Srećom, svaki režim slike ima funkciju “resetovanja” koju možete koristiti ako odete predaleko i nešto zabrljate. Evo nekoliko postavki i šta one rade.

Pozadinsko osvjetljenje: Ovo prilagođava jačinu svjetlosti vašeg LCD TV-a. Za tamne sobe općenito ćete željeti nisku, jer ako je previsoka može isprati sliku. Imajte na umu da neki televizori postavku pozadinskog osvjetljenja nazivaju “Svjetlina” ili, na OLED televizorima, “OLED svjetlo”.

Svjetlina: Ovo prilagođava svjetlinu “crnih” i detalja sjene. Povećanje može učiniti tamna područja poput pozadine u Bitci za Winterfell vidljivijima, ali previsoko može, opet, isprati sliku.

Kontrast: Ovo kontrolira svijetle detalje, a ako ga postavite previsoko, oni mogu postati nevidljivi. Obično je najbolje ostaviti ga na miru.

Boja i nijansa: Još dvije koje je, barem u Movie modovima, obično najbolje ostaviti na miru. Ako bilo šta, možda biste željeli pomaknuti boju za kosu gore ili dolje ako slika ne izgleda dovoljno zasićeno (ili previše zasićeno), ali ako to učinite u jednoj sceni, možete upropastiti drugu.

gama: Ovdje obično postoji nekoliko postavki, koje utječu na izgled tamnih područja. Preporučujemo da počnete od 2.2.

Lokalno zatamnjenje: Ako imate LCD TV sa ovom funkcijom (obično se zove nešto dosadno kao što je “Xtreme Black Engine Plus” ili “Lokalni kontrast”) želite da ga uključite kako biste povećali kontrast i poboljšali nivoe crne. U većini televizora koje sam pregledao, najniža postavka lokalnog zatamnjivanja izgleda najbolje, ali slobodno prelazite kroz opcije.

Šta je sa kompresijskim artefaktima?

Mnoge pritužbe oko Igre prijestolja pominju trake duž ivica svjetlosti dok vojska mrtvih napreduje, velike blokove tamnije boje dok se Dothraki horda povlači u noć i druge probleme. Isti problemi bi se mogli pojaviti i tokom House of the Dragon.

Nažalost, za ove probleme obično nije kriv televizor, pa ih je teže ispraviti. Većina je uzrokovana video kompresijom, tehnologijom koja se koristi za isporuku video tokova na vaš TV, a često ne možete ništa učiniti. Barem ne do Plava zraka izlazi. Još uvijek imate a Blu-ray plejerzar ne?

U nekim slučajevima možete prilagoditi ove probleme tako što ćete scene učiniti tamnijima, na primjer, smanjenjem kontrole svjetline. Kontrole za smanjenje šuma na vašem TV-u mogu malo pomoći.

Problem može biti vaša propusnost za streaming. Pokušajte ponovo povezati Wi-Fi uređaja ili se povezati na ruter putem žice ako je moguće. Propusni opseg koji dolazi u vaš dom također može predstavljati problem. Ako možete malo pričekati, pokušajte gledati kasnije, kada će manje gledatelja streamati u vašem susjedstvu ili u cijeloj zemlji. Evo još malo savjete za poboljšanje streaminga.

Bez obzira koji televizor imate, nekoliko podešavanja obično može učiniti sliku malo boljom, bilo da gledate Kuću zmaja, Igru prijestolja ili bilo koju drugu kinematografsku TV emisiju ili film.

Leave a Reply

Your email address will not be published.