Zabava

Imate novi streamer? Promijenite ove postavke privatnosti odmah

Streaming uređaji od Roku, Google Chromecast, Amazon i Apple pružaju sjajne načine da brzo i jednostavno dodate neke pametne stvari svom TV-u. Iako su ovi uređaji odlični načini za gledanje sadržaja iz vaših omiljenih streaming uslugekao što je Netflix, Hulu i HBO Maximaju i lošu stranu: njihove softverske platforme su često praćenje onoga što gledate iza scene.

Svaki smer smart TV streaming platforma snima vaše podatke o gledanju. Proizvođači softvera i hardvera — od vašeg novog streaminga do vašeg TV sama — koristi te podatke za “poboljšanje” proizvoda i usluga koje nude, prilagođavajući preporuke za prikazivanje i oglase koje vam prikazuju, na primjer. Iako je to potencijalno frustrirajuće, oglasi vam pomažu da snizite cijenu kada kupujete novi streaming stick.

Dok smo prethodno pokrili postavke privatnosti za televizore sami, za ovu priču smo provjerili sav najnoviji softver na streaming uređajima od Amazona, Rokua, Googlea i Applea.

Evo što smo pronašli i što možete učiniti u vezi s tim na svojim novim streaming playerima.

Preference sa podacima o korišćenju uređaja postavljenim na Uključeno

Amazon Fire TV Stick

Amazon je rekao za CNET da prikuplja ograničene informacije o tome kako korisnici koriste aplikacije trećih strana na Fire TV-u. “Prikupljamo podatke o učestalosti i trajanju korištenja aplikacija na Fire TV-u (tj. kada korisnik otvori ili zatvori aplikaciju), što pomaže u poboljšanju usluga i uređaja. Ne prikupljamo informacije o tome šta korisnici gledaju u trećem- aplikacije za zabave na Fire TV-u.”

Amazonova politika privatnosti kaže da vaš Amazon uređaj također “prikuplja podatke o vašoj upotrebi uređaja i njegovih funkcija, kao što je vaša navigacija po početnom ekranu [and] izbor postavki uređaja (kao što su jezik uređaja, veličina ekrana, Wi-Fi i Bluetooth opcije).”

Evo kako ograničavate količinu podataka koje Fire TV prikuplja. Sve postavke možete pronaći ako odete na Postavkeonda preferencije, onda Postavke privatnosti.

 • Izaberi Podaci o upotrebi uređaja i isključite ovu postavku.
 • Idi Skupiti Podaci o upotrebi aplikacije i isključite ovu postavku.
 • Odaberite Oglasi zasnovani na interesu i isključite ovu postavku.

Sada vaš Amazon Fire TV uređaj neće moći pratiti vaše podatke u marketinške svrhe niti moći pogledati učestalost i trajanje vaše upotrebe preuzetih aplikacija. Također vam neće dati ciljano oglašavanje, ali će i dalje imati oglase. Za više detalja pogledajte FAQ o Amazonovim postavkama privatnosti.

Postavke privatnosti Chromecasta s korištenjem i dijagnostikom postavljenim na Uključeno

Google Chromecast sa Google TV-om

Google ima jednu politiku privatnosti za sve proizvode kompanije, koja detaljno opisuje podatke koje prikuplja za prodaju oglasa ili preporuku drugog sadržaja kao što su YouTube video snimci.

Prikupljeni podaci uključuju pojmove koje tražite, videozapise koje gledate, preglede i interakcije sa sadržajem i oglasima, glasovne i audio informacije kada koristite audio funkcije, aktivnosti kupovine, ljude s kojima komunicirate ili dijelite sadržaj, aktivnosti na web lokacijama trećih strana i aplikacije koje koriste naše usluge.

Google kaže da Google Chromecast kao platforma ne vrši ACR niti prati koji određeni sadržaj gledaju korisnici.

Evo kako kontrolirati podatke na Google Chromecast-u pomoću Google TV-a.

 • Idite do Postavke i skrolujte dole do označenog odeljka Privatnost. Tamo možete pristupiti postavkama za lokaciju, korištenje i dijagnostiku i oglase. Tu su i odjeljci za postavke računa koji sadrže Google Assistant, kao i Plaćanje i Kupovina. Konačno, odjeljak sadrži postavke aplikacije gdje možete kontrolirati dozvole aplikacije, poseban pristup aplikaciji i sigurnost i ograničenja.
 • Kliknite Upotreba i dijagnostika i provjerite je li ta kartica isključena. To znači da više ne šaljete dijagnostičke informacije Googleu.
 • Kliknite Oglasii Isključite personalizaciju oglasada spriječite aplikacije da koriste vaš ID za izradu personaliziranih profila oglasa.
 • Za upravljanje drugim podacima koje Google ima o vama, kao što su YouTube i historije pretraživanja te web i podaci o aktivnostima, idite na myactivity.google.com.
Roku postavke privatnosti s odabranim oglašavanjem

Roku

Rokuova politika privatnosti navodi da će kompanija prikupljati “vašu historiju pretraživanja, rezultate pretraživanja, audio informacije kada koristite funkcije omogućene za glas, kanale kojima pristupate (uključujući statistiku korištenja kao što su kanali kojima pristupate, vrijeme kada im pristupate i koliko dugo koristite provesti gledajući ih), interakcije sa sadržajem i reklamama, te postavke i postavke.”

Roku kaže da dijeli podatke s oglašivačima “uključujući oglase koje gledate na Roku kanalima i kanalima trećih strana, kao i oglase uključene u sadržaj koji gledate putem antene vašeg Roku TV-a i povezanih uređaja.”

Evo što trebate učiniti da ograničite ili onemogućite dio praćenja.

 • Iz glavnog Roku menija, otvorite Postavke i uputi se na Privatnost.
 • Za Oglašavanjeuvjerite se da je kutija Ograničite praćenje oglasa je provjereno. Ovo sprječava Roku da personalizira oglase i dijeli podatke o gledanju sa kanala za striming u svrhu mjerenja. Roku će dati do znanja dobavljačima kanala da ne želite imati personalizirane oglase, ali prema Roku-u, na provajderima je da li poštuju vaše želje ili ne. Isto tako, “Ograniči praćenje oglasa” neće spriječiti pojedinačne kanale, kao što su Hulu ili Netflix, da prikupljaju vlastite podatke o vašem korištenju ili da te informacije prosljeđuju drugim stranama.
 • Za one Roku uređaje koji dolaze s ugrađenim mikrofonom u daljinskom upravljaču, možete ići na Mikrofon i onda Pristup mikrofonu kanala da odaberete kako kanal dobija pristup mikrofonu. Uvijek im možete dozvoliti pristup, nikada im ne dozvoliti pristup ili imati iskačući upit i zatražiti dozvolu za pristup mikrofonu. Pomoću dugmeta Dozvole kanala možete upravljati dozvolama za svaki pojedinačni kanal.
Postavke privatnosti Apple TV-a s Dijeli Apple TV Analytics postavljenim na Isključeno

Apple TV

Appleova politika privatnosti kaže da kompanija prikuplja informacije s vašeg Apple ID-a uglavnom kako biste mogli neprimjetno nastaviti gdje ste stali na drugim uređajima. Informacije koje prati uključuju “koji sadržaj reproducirate, kada ste ga reproducirali, uređaj sa kojeg ste ga puštali i gdje tačno u sadržaju ste pauzirali ili prestali gledati. Također prikupljamo detaljnu historiju svih aktivnosti reprodukcije za Apple TV kanala i Apple TV Plus.”

Također se navodi da kompanija dijeli neke informacije s partnerima koji “sarađuju s Appleom na pružanju naših proizvoda i usluga, pomažu Appleu na tržištu kupcima i prodaju reklame u Appleovo ime za prikazivanje u App Store-u i Apple News and Stocks.”

Ali za razliku od ostalih na ovoj listi, Apple uvijek pita da li želite da pojedinačne aplikacije prate vašu upotrebu kada ih prvi put koristite. Možete spriječiti da svaka aplikacija vidi vaše podatke klikom na ne svaki put kada se ovo pojavi.

A Apple ima još neke postavke privatnosti koje možete promijeniti. Evo kako ih pronaći:

Prvo ćete morati pronaći i kliknuti na ikona podešavanja. Udari General tabzatim skrolujte dole do Privatnost. Meni Privatnost sadrži Usluge lokacije, Praćenje, Fotografije, Bluetooth, HomeKit, Media i Apple Music kao i korisnike Apple TV-a.

 • Kliknite na Praćenje i uvjeri se u to Dozvolite aplikacijama da traže praćenje je On.
 • Vrati se na Privatnost meni. Vidjet ćete poseban odjeljak pod nazivom Analitika i poboljšanja.
 • Promjena Podijelite Apple TV Analytics to Isključeno.
 • Promjena Poboljšajte Siri i diktiranje to Isključeno.

Sada ste ograničili Apple da prati vašu analitiku i koristi vaše podatke za poboljšanje Siri ili diktata.

Ispravka, 15. jul: U ranijoj verziji ove priče pogrešno je navedeno da ovi uređaji za striming prate ono što gledate uz automatsko prepoznavanje sadržaja, što je softver koji prepoznaje slike na vašem TV-u. Nijedna od ove četiri platforme ne koristi ACR na uređajima za striming, iako neki pametni televizori koji pokreću ove platforme koriste ACR.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *