Zabava

Google tuži Sonos zbog tehnologije glasovne kontrole

Google tuži proizvođača zvučnika Sonos zbog navodnog kršenja patenta. U dvije tužbe podnesene kalifornijskom saveznom sudu u ponedjeljak, Google navodi da Sonosova najnovija tehnologija glasovnog pomoćnika krši sedam različitih patenata koji se odnose na njegovu tehnologiju za Google Assistant.

Glasnogovornik Googlea José Castañeda rekao je da je Sonos “započeo agresivnu i obmanjujuću kampanju protiv naših proizvoda, na račun naših zajedničkih kupaca”, i kao rezultat toga, tužbe se podnose kako bi “branili našu tehnologiju i osporili jasno, kontinuirano kršenje Sonosa naših patente.”

Sonos lansirao vlastiti glasovni asistent juna, omogućavajući kupcima da kontrolišu svoje zvučnike koristeći glasovne komande koje počinju frazom “Hej Sonos”.

Google navodi u tužbama da je svoje tehnologije učinio dostupnim korisnicima širom svijeta — “čak i pružajući svoj softver Google Assistant Sonosu dugi niz godina.” U tužbama se također navodi da je Google godinama radio sa Sonosovim inženjerima na “implementaciji glasovnog prepoznavanja i glasovno aktiviranih kontrola uređaja u Sonosovim proizvodima”.

Google traži neodređeni iznos novčane štete i sudsku zabranu kojom se blokira Sonosovo navodno kršenje.

Tužbe dolaze usred duge pravne bitke između dvije kompanije, koje su nekada bile partneri. Prošle godine, američka komisija za međunarodnu trgovinu presudio da je Google prekršio pet patenata u vlasništvu Sonosa. Pobjeda za Sonos je vodila Google će promijeniti način na koji su njegovi pametni zvučnici postavljeni i kontrolirani.

Sonos nije odmah imao komentar na nova odijela.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *