Zabava

Besplatna TV preko antene: Kako se uključiti u nadogradnju

Postoji više načina da dobijete besplatan TV nego što mislite. Jedan je pokušati besplatni TV streaming servisi kao što su Tubi, Pluto ili Freevee, ali uglavnom nemaju sportske, lokalne vijesti ili TV emisije velikih imena. Drugi je da povežete antenu na vaš TV da biste dobili vaše lokalne ABC, CBS, Fox, NBC i PBS stanice — radi sa bilo kojim TV-om i antene su zaista jeftine. Poznat i kao bežična televizija, sistem je takođe u procesu nadogradnje.

NextGen TV, ranije poznat kao ATSC 3.0, izlazi širom SAD-a. Vjerovatno već postoje stanice u vašem području koje emituju program po novom standardu, a ima ih mnogo novi televizori sa kompatibilnim tjunerima na rasprodaji plus dostupni samostalni tjuneri. Kao što ime sugerira, NextGen TV je sljedeća generacija emitiranja preko e-a, zamjenjujući ili dopunjujući besplatne HD emisije koje smo imali više od dvije decenije. NextGen ne samo da poboljšava HD, već dodaje potencijal za nove funkcije kao što su besplatni bežični 4K i HDR, iako oni još nisu široko dostupni.

Uprkos tome, kvalitet slike sa NextGen-om je verovatno bolji od onoga na koji ste navikli sa striminga ili čak kablovskog/satelitskog. Ako već imate antenu i gledate HD emisije, prijem koji dobijate uz NextGen bi također mogao biti bolji. Dakle, evo svega što trebate znati i još dublje zaronite ako želite da naučite više.

Šta je NextGen TV?

Ranije je postojao NTSC. Ovo je bio standard za emitovanje u SAD više od pola veka. Zvanično je zamijenjen 2009. godine ATSC-om, zvanim HDTV. Sada ATSC sebe je na mnogim tržištima zamijenjen NextGen TV-om, koji se ranije zvao ATSC 3.0 (nije postojao 2.0).

NextGen TV nudi niz novih tehnologija, uključujući mogućnost emitiranja 4K, HDR i još mnogo toga. Zbog kako radivjerovatno ćete dobiti bolji prijem ako ste daleko od TV tornja.

Kratka verzija glasi: NextGen je besplatna bežična televizija s potencijalno više kanala i boljim kvalitetom slike od starijih emitiranja putem mreže.

Gdje je NextGen TV?

Većina većih gradova ima NextGen TV stanice, kao i mnogo manjih, s više njih svakog mjeseca. Prelazak na NextGen je dobrovoljan, ali do sada mnoge stanice na većini tržišta prihvaćaju promjenu. Mnogo toga ima veze sa temeljima postavljenim tokom digitalne tranzicije na HDTV. Pošto je sve već digitalno, nadogradnja na NextGen nema istu visoku cenu kao prelazak sa analognog NTSC na digitalni ATSC (1.0). Postoje i novi načini na koje stanice mogu zaraditi novac, što svakako ublažava udarac.

Možete saznati koje su stanice već aktivne u vašem području na watchnextgentv.com/markets.

Otmjena slika dnevnog boravka Sonyjevog A95K QD-OLED TV-a.

Šta mi je potrebno za NextGen TV?

Sve što vam treba je NextGen tjuner i antena. Ako kupujete novi TV, mnogi trenutni modeli imaju ugrađene NextGen TV tjunere. Ovo uključuje mnoge modele LG, Sony, HiSense i Samsung. Postoji pregršt eksternih tjunera, ali ne toliko koliko mislite – barem za sada.

Antenski dio je prilično jednostavan: Postoji mnogo jeftinih opcija. Ako imate antenu iz HDTV dana, vjerovatno će raditi sasvim dobro.

Krovovi sa gomilom antena, sa planinama u daljini.

Hoće li imati moju omiljenu emisiju?

Ovo je krajnje pitanje, zar ne? Kakva korist od besplatnog sadržaja ako to nije sadržaj koji želite gledati? NextGen je standard za emitovanje koji obično pokriva “emitere” iz prošlosti (naime ABC, CBS, Fox, NBC i PBS). Ovo nisu jedini kanali koje ćete pronaći, ali će to biti osnovna ponuda u većini područja.

Specifičnosti su, međutim, složenije. Neće svaka stanica u vašem području biti pretvorena u NextGen, iako je zgodno ako imate antenu i tjuner, trebali biste moći primati sve “ATSC 1.0” (aka HDTV stare škole) emisije. Dakle, na ovaj ili onaj način trebali biste moći besplatno dobiti sve glavne emitere putem etera.

U mnogim oblastima, međutim, moći ćete da dobijete mnogo više od toga. Većina stanica pokreće više pod-kanala, koji zauzvrat pokreću različite programe pod istim “kanalnim” natpisom. Osim toga, postoje manji emiteri sa raznovrsnim sadržajem. Hoćete li moći gledati Stranger Things preko vazduha? Gotovo sigurno ne, ali This Is Us, Chicago PD, Grey’s Anatomy i većina velikih sportova su besplatni u zraku.

Nekoliko gradova, poput Boisea, Idaho; Portland, Oregon; Denver, Kolorado ima Evocu, neku vrstu hibridne usluge koji kombinuje bežični sa nekim kanalima koji se plaćaju poput NFL mreže, Bloomberga i drugih. Ovo je idealno za tržišta koja možda nemaju mnogo opcija kanala, a istovremeno imaju previše male brzine interneta za striming. Možda ćete biti iznenađeni kako brzo padne brzina interneta i dostupnost kada izađete iz mnogih gradova.

Visoke kule s bezbroj antena smještene su na vrhu planine.  Još planina je u daljini.

Hoće li biti sadržaja 4K/HDR/120Hz?

Ovo je frustrirajuće “možda”. Tehnologija koja stoji iza NextGen-a omogućava mu da bude prilično fleksibilan. Ako razmišljate o internet konekciji vašeg doma kao o dvosmjernom crijevu za prijenos podataka, NextGen je otvoreni vatrogasni hidrant na ulici. Šalje ogromne količine podataka na jedan način, svuda, stalno. Uz NextGen, lokalne stanice imaju puno više opcija za ono što mogu emitovati, uključujući 4K i HDR.

Međutim, potrebno im je nešto za emitovanje. Za razliku od streaming servisa, velike mreže imaju malo motivacije da poboljšaju kvalitetu slike svog sadržaja. Neki sportski događaji su imali neke 4K kamere, ali uvođenje je frustrirajuće sporo. Bez mreža koje nude emisije u 4K, NextGen kanali imaju malo (ako ih ima) 4K sadržaja za prikazivanje.

Hoće li se to promijeniti? Gotovo sigurno. Hoće li se promijeniti sutra? Ne. Međutim, možda ćete biti iznenađeni koliko dobro 1080p može izgledati, posebno u poređenju sa visoko kompresovanim 4K koji svi gledamo putem striminga.

Tehničar podešava televizijske antene na krovu

Znači li to da moram ponovo gledati reklame?

Ništa nikada nije zaista besplatno, zar ne? U ovom slučaju plaćate svojim vremenom gledanjem reklama. U starim danima, ili prije striminga, postojale su stvari zvane DVR-ovi koji su snimali programiranje na tvrdi disk za kasnije gledanje. Možete brzo premotavati reklame. Bilo je Stvar. I dalje je ako plaćate kablovsku ili satelitsku TV.

Postoje a nekoliko NextGen DVR-a već, a neki drugi tjuneri imaju mogućnost snimanja na lokalne ili umrežene čvrste diskove. Dakle, ako ne želite da gledate 20 minuta svakog sata nagađajući šta lijek koji se izdaje na recept radi na osnovu njegovih mogućih nuspojava, potražite jedan od njih.


Osim što pokriva TV i drugu tehnologiju ekrana, Geoff vodi foto-ture cool muzeji i lokacije širom svijetauključujući nuklearne podmornice, masivnih nosača aviona, srednjovjekovni zamkoviepski Putovanje od 10.000 milja i više. Provjeri Tech Treks za sva njegova putovanja i avanture.

Napisao je bestseler naučno-fantastični roman o podmornicama veličine grada, zajedno s nastavkom. Njegove avanture možete pratiti na Instagramu i na njegovom YouTube kanalu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *