Zabava

Anker Nebula Cosmos Laser 4K projektor: Pregledajte 4K lasere

Dozvolite mi da kažem ovo unaprijed: Anker Nebula Cosmos Laser 4K je čudan proizvod. Ne nužno na loš način, samo je… drugačije. Ovaj projektor pokušava pronaći – ili možda krivotvoriti – određenu nišu, i nisam sasvim siguran da to može izvući. Sa svojom ručkom i kompaktnom veličinom lako se nosi, kao i ostali prenosivi projektoriali po svojoj kataloškoj cijeni od 2.200 dolara, zaista je skup za nešto što ćete nositi okolo kao jeftin Bluetooth zvučnik.

Sviđa mi se

 • Svijetao
 • Compact
 • Android TV ugrađen

Ne sviđa mi se

 • Skupo
 • Nema zumiranja
 • Nekoliko podešavanja slike

Anker Nebula Cosmos 4K Laser radi brojne stvari dobro. Izuzetno je svijetao sa pristojnim kvalitetom slike, ima ugrađen striming, a njegovi zvučnici sviraju dovoljno glasno za svoju veličinu.

Ali na kraju, jednostavno košta previše za ono što dobijete. Brojni jeftiniji projektori, kao što je Ankerov vlastiti Nebula Mars 2 Pro, jednako su kompaktni, ako ne i svijetli ili visoke rezolucije. U stvari, budući da Nebula 4K Laser nema bateriju i treba ga priključiti, manje je svestran od mnogih drugih kompaktnih projektora. U međuvremenu njegov nedostatak zuma, prosječne ukupne performanse i ograničena podešavanja slike stavljaju ga korak iza tradicionalno konfigurisanog 4K projektori. Međutim, to nije cijela priča.

Kosmos po brojevima

 • Rezolucija: 3,840×2,160 piksela
 • HDR kompatibilan: Da
 • 4K kompatibilan: Da
 • 3D kompatibilan: Ne
 • Specifikacija lumena: 2,400
 • Zumiranje: Ne
 • Pomak objektiva: Ne
 • Trajanje lasera: 25.000 sati

Cosmos Laser 4K je, iznenadićete se kada saznate, 4K laserski projektor. Procjenjuje se na 2.400 lumena. Izmjerio sam ga na 1.607, što je jako dobro. Zapravo, svjetlina i efektivno vječni izvor laserske svjetlosti znače da će Cosmos Laser 4K biti svjetliji duže od projektora zasnovanih na lampama, bez potrebe da plaćate nove lampe svakih nekoliko godina.

Međutim, nema zuma ili pomeranja objektiva, tako da je postavljanje Cosmos Laser 4K izbirljivije od tradicionalnih 4K projektora. Ako već imate platno, postoji tačno jedno mjesto na koje možete postaviti projektor. Za inč bliže, i nećete ispuniti ekran. Inč predaleko, a slika se prelijeva oko ivica. Nedostatak pomaka sočiva ne iznenađuje; većina projektora u ovom cenovnom rangu ga nema. Međutim, postoji samo skroman porast, tako da ako očekujete da ga stavite na stočić, nadam se da vam je ekran prilično nizak.

Autofokus radi brzo, što je dobro. Kao i većina prenosivih projektora, tu je i automatski keystone, koji uvijek treba isključiti.

Zatim, tu je masivna ručka, najočitija karakteristika dizajna Cosmos Laser 4K. Pretpostavljam da to čini projektor “prenosivijim”. Međutim, uz istu težinu kao i većina drugih projektora u ovom cenovnom rangu (10,7 funti), trebat će vam zaista veliki ruksak da ga nosite.

Kao što sam spomenuo, baterija nema. Gdje god da ga koristite, trebat će vam struja, baš kao i svaki drugi “tradicionalni” projektor.

Zvučno, svuda je brendiranje da ga je podesio Harman Kardon. Ja sam određenih godina i zanimanja da te riječi ipak nešto znače. Na maksimalnoj jačini svira dovoljno glasno, ali svakako ne nešto što bi ispunilo dvorište. Ako ste u visini ušiju i u skladu sa zvučnicima, to može biti prilično prodorno. Ima više basa nego što biste očekivali, a s obzirom na to da nijedan projektor ne zvuči “dobro”, sve u svemu, ovo nije velika stvar.

Lijepa kolekcija veza

Pogled na stražnju stranu Anker Nebula Cosmos Laser 4K sa HDMI ulazom i USB vezom.
 • HDMI ulazi: 1
 • USB port: 1
 • Audio izlaz: Bluetooth
 • Internet: 2.4GHz/5GHz
 • Daljinski: bez pozadinskog osvjetljenja, također aplikacija (Android/iOS)

S jedne strane, postoji vrlo malo fizičkih veza: samo jedan HDMI i jedan USB. Iskreno, međutim, ne treba vam više od toga sa projektorima. Čak i ako biste koristili Cosmos Laser 4K u tradicionalnoj ulozi u kućnom bioskopu, vodite samo jedan HDMI kabl na projektor, idealno koristeći prijemnik ili zvučnu traku kao HDMI prekidač.

Cijenim što je stvarni Android TV ugrađen. Iako nije tako glatki interfejs kao, recimo, Roku, radi dovoljno dobro. Dobijate sve glavne streaming usluge, kao što su Disney Plus, HBO Max i tako dalje. Postoji nekoliko neobičnih stvari, kao što je 4K bez 4K sa Vuduom, ali to je manji nedostatak.

U svakodnevnoj upotrebi, Android TV se ponaša kao sloj postavljen na vrh osnovnog korisničkog interfejsa projektora. U osnovi, sve što sam trebao učiniti na projektoru zahtijevalo je više, ponekad neintuitivnih, koraka. Određene povezane postavke nalaze se u potpuno odvojenim menijima. Ako sve što želite je da uključite i isključite neki Netflix, to je dovoljno lako. Ako želite promijeniti svjetlinu ili prilagodite neke postavke slike tako da slika izgleda bolje, potrebno je mnogo više koraka nego pristup jednim dugmetom na drugim projektorima.

Pogled na stranu nalik saću na Anker Nebula Cosmos Laser 4K.

Nije da postoji mnogo podešavanja slike. Ovdje ima mnogo manje podešavanja nego kod drugih projektora, problem koji smo spomenuli u drugim recenzijama Anker projektora.

Daljinski je također malo problematičan. Tokom početnog podešavanja potrebno je da programirate koji tasteri kontrolišu jačinu zvuka, pristupite HDMI ulazu i tako dalje. Još gore, ako projektor odluči da “zaboravi” ove odabire, što je uradio usred pregleda za mene, zaglavili ste sa jačinom zvuka koja je bila podešena na onoliko koliko je bila prije nego što je daljinski zaboravljen. U isto vrijeme sam pokušao ponovo povezati aplikaciju i ni ona se nije povezala. Na kraju sam ga ponovo pokrenuo, a objavljeno je više ažuriranja firmvera kako bi se riješio ovaj problem, pa se nadamo da će Anker to riješiti do trenutka kada ovo pročitate.

Poređenja kvaliteta slike

Pogled sprijeda na projektor Anker Nebula Cosmos Laser 4K.

Za svoja poređenja izabrao sam Optoma UHZ50 4K laserski projektor, dizajn stare škole kao što može biti 4K laserski projektor. Skuplji je za 500 dolara, dakle po približno istoj cijeni, ali ima zum, pomak sočiva i daleko više podešavanja slike od Ankera. Povezao sam oba projektora na Monoprice 1×4 distributivno pojačalo i gledao ih jedan pored drugog na 102-inčnom ekranu sa 1.0 pojačanjem.

Gledajući specifikacije, ovi projektori bi trebali izgledati izuzetno slično, a na mom ekranu su isto tako izgledali, barem na prvi pogled. Svjetlosna snaga je u osnovi ista, sa blagim klimanjem prema Ankeru.

Optoma je imala jasnu prednost omjer kontrasta međutim, tako da je njegova slika imala više dubine i izgledala je manje isprano od Ankerove. Izmjerio sam omjer kontrasta od 652:1 na Ankeru, što svakako nije loše u odnosu na ovu kategoriju projektora, ali Optoma je izmjerila 1,007:1 i bila je vidljivo superiorna.

Međutim, najuočljivija razlika je u boji. Prvo, Anker ima blagu zelenkastu nijansu, što je bilo uočljivo pored Optome, ali u izolaciji to ne bi bila velika stvar. Osim toga, međutim, Optoma izgleda mnogo prirodnije. Zeleni izgledaju malo također zeleno na Ankeru. Kavkaski tonovi kože, na primjer, izgledaju malo umjetnije, s blagim bljedilom u odnosu na Optomu. Tonovi između tonova su takođe malo lošiji. Jakna u boji lososa na Optomi izgledala je bež preko Ankera.

Mali uređaj za striming montiran na stražnjoj strani Cosmos Laser 4K.

Nisam imao jeftinijeg brata UHZ50, UHD35, pri ruci za poređenje. Taj projektor je u osnovi iste veličine kao UHZ50, ali košta 1.350 dolara. Samo je malo tamniji od Cosmos Laser 4K (1.567 naspram 1.607 lumena), što se neće primijetiti. Kontrastni odnos je praktično isti, 649 naspram 652:1. Nema streaminga na UHD35, ali ima malo zumiranja. Lampu ćete morati mijenjati svakih nekoliko godina, ali navedene lampe koštaju oko 100 dolara. Dakle, čak i ako gledate četiri sata noću, svake noći, na najjačem svjetlu, to je preko 22 godine prije nego što pokrijete razliku u cijeni. Što će reći, za mnogo manje novca ćete dobiti sličan imidž, fleksibilniji stalni smještaj ili otprilike istu prenosivost — bez velike ručke, naravno.

Sve u svemu, Anker ne izgleda loše ni po čemu. Ali sa ovako visokom cijenom, “nije loše” teško da je prodajna tačka.

Mali daljinski upravljač Anker Nebula Cosmos Laser 4K.

Kosmos mogućnosti

Najbolji način razmišljanja o Cosmos Laser 4K je da je to prijenosni projektor na steroidima više nego kućni projektor s velikom ručkom. To ne opravdava nedostajuće karakteristike i performanse koliko objašnjava neke od njih. Za 2.200 dolara, međutim, ne mislim da je nerazumno očekivati ​​više od oba.

Na kraju, ne razumijem za koga je ovaj projektor. Za mene, skup projektor zahteva okruženje kućnog bioskopa, sa zvučnicima i pravim ekranom. Ako želite nešto privremeno i vrlo prenosivo, dvije hiljade su a puno novca za nošenje okolo, velika ručka ili ne. Naravno, Cosmos Laser 4K je daleko svjetliji od vašeg tipičnog prijenosnog projektora, ali zaista, da li je Optoma UHZ50, koju biste mogli nositi jednom rukom u stisci, toliko manje “prijenosni”?

Ako je prenosivost ono što tražite, predlažem da odaberete nešto manje, jeftinije i na baterije. Ako ga ispustite, ili ga obore zabavljački rakuni, to je manji gubitak. Ankerov vlastiti Mars II Pro je daleko tamniji i ima mnogo manju rezoluciju, ali odlično radi u toj ulozi. Jednostavno ne možete imati tako veliki ekran za svoje filmske večeri na otvorenom, ali ne biste trebali koristiti produžni kabel.

Ako ste u cjenovnom rangu Cosmos Laser 4K, mislim da je veća prilagodljivost, fleksibilnost i kvalitet slike Optoma UHZ50 ili UHZ35 bolji izbor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *