Vijesti

Zaposleni u Apple-u će se vratiti u kancelariju u septembru pod hibridnim modelom

Apple je obavijestio osoblje da će se od njih očekivati ​​da se vraćaju u kancelariju tri dana u sedmici počevši od 5. septembra, prema internim mejlovima koje je pregledao The Verge. Vijest je prvi javio Bloomberg.

Očekuje se da svi zaposleni u Bay Area dođu utorkom i četvrtkom, uz treći dan svake sedmice koji se odlučuje na osnovu pojedinačnih timova. Zaposleni imaju mogućnost rada na daljinu dva puta sedmično.

Vijest označava početak Appleovog mnogo odgođenog hibridnog modela rada, koji je najavljen u junu 2021. Najava je pokrenula val aktivizma unutar kompanije dok su zaposleni protestirali zbog povratka na posao. Ti protesti su zamrli jer je Apple nastavio da odgađa hibridni model rada zbog pandemije.

Izvršni direktor Tim Cook i SVP softverskog inženjeringa Craig Federighi poslali su dopise osoblju, koje smo uključili u nastavku.

Dopis od Tima Cooka

tim,

Rana faza uključivanja našeg pilota hibridnog rada bila je odlična prilika da se okupimo, ponovo povežemo sa našim timovima i lično upoznamo nove kolege. Ovo je bila tranzicija za mnoge od nas jer smo se kretali kroz promjenu stope slučajeva u mnogim dijelovima svijeta, stoga vam hvala na vašem timskom radu i profesionalnosti dok nastavljamo dalje.

Pišem vam danas s dva ažuriranja, jedno o promjenama koje unosimo u naš hibridni pilot, a drugo o njegovom vremenu.

Kada smo najavili pilot prije godinu dana, rekli smo da će to biti iskustvo učenja za sve nas. I obavezali smo se da ćemo se usput prilagoditi kako bismo stvorili fleksibilno okruženje koje omogućava našim timovima da napreduju. Na osnovu povratnih informacija i uvida koje smo dobili od vas i vaših menadžera, vršimo sljedeće prilagodbe:

Timovi koji učestvuju u pilot-programu dolazit će u ured tri dana svake sedmice, utorkom i četvrtkom kao određenim danima u cijeloj kompaniji, ali sada će o trećem danu kada dođete odlučivati ​​vaši timovi. Svaki tim će proraditi kroz odluku o tome koji je dan pravi za njih, a uskoro ćete se čuti sa svojim vođama. Kao i do sada, mnogi zaposleni će imati mogućnost rada na daljinu dva dana u sedmici. U zavisnosti od vaše uloge, takođe ćete imati mogućnost da radite na daljinu do četiri nedelje godišnje.

Uzbuđeni smo što idemo naprijed s pilotom i vjerujemo da će ovaj revidirani okvir poboljšati našu sposobnost da radimo fleksibilno, uz očuvanje osobne suradnje koja je tako bitna za našu kulturu. Takođe znamo da još imamo mnogo toga da naučimo. I mi smo posvećeni slušanju, prilagođavanju i rastu zajedno u sedmicama i mjesecima koji su pred nama.

Što se tiče vremena, mnoge lokacije širom svijeta su u različitim fazama i uskoro ćete čuti više detalja. Za dolinu Santa Clara, planiramo započeti naš novi prilagođeni pilot sa svim zaposlenima u kancelariji tri dana počevši od 5. septembra.

U bliskoj budućnosti, nastavit ćemo zajedno upravljati pandemijom kako se situacija bude razvijala. Pomno pratimo podatke i nastavit ćete primati ažuriranja o zdravstvenim i sigurnosnim protokolima za vašu lokaciju prema potrebi od našeg tima za odgovor na COVID-19. U međuvremenu, ohrabruje činjenica da djeca mlađa od pet godina sada imaju pravo na vakcinaciju u mnogim zemljama, i pozivam svakoga ko je u mogućnosti da dobije vakcinu ili dopunsku vakcinu da to učini ako već niste.

Dok nastavljamo ovim putovanjem, želim da kažem koliko sam zahvalan za sve što radite. Nikada nisam bio više uzbuđen zbog prilika koje su pred nama, uticaja koji možemo imati na živote koje dotičemo i izvanrednog tima koji sve to čini mogućim. Radujem se što ću raditi s vama na stvaranju fleksibilnog okruženja u Appleu gdje, zajedno, možemo napraviti još veću razliku u životima naših korisnika širom svijeta.

Tim

Memorandum od Craiga Federighija

tim,

Tim popodne je tim poslao poruku članovima tima širom Apple-a o našem hibridnom pilotu i planovima povratka uredima, a ja sam želio pratiti kako će ove vijesti utjecati na naš tim.

Prvo, veliko hvala. Posljednjih nekoliko godina predstavljalo je neke stvarne izazove za ono što svi radimo, i cijenim vašu strast i posvećenost stvaranju divnog, nevjerovatnog, visokokvalitetnog softvera za naše klijente i programere širom svijeta.

Nakon godina u limbu (i nekoliko pogrešnih početaka) to se zaista događa: sedmica 5. septembra označava pravi početak našeg hibridnog radnog pilota u dolini Santa Clary — i ja lično jedva čekam da iskusim posebnu energiju ponovo svi zajedno u kancelariju! Napomena: za sve ostale lokacije, datumi nastavka mogu varirati ovisno o trenutnim uvjetima COVID-19 širom svijeta. Možete očekivati ​​da ćete uskoro od tima za odgovor na Covid-19 primiti komunikaciju specifične za web lokaciju s detaljima o vremenu za vaš lokalitet.

Kao što ste pročitali u Timovoj bilješci, mijenjamo pilot tako da naša tri dana u kancelariji uključuju dva dana kada svi zajedno radimo u kancelariji u utorak i četvrtak (dani za cijelu kompaniju), i jedan dodatni u uredu dan koji odabere vaš tim, dajući prioritet saradnji sa vašim neposrednim saradnicima. Molimo vas da u narednoj sedmici podijelite svoj doprinos o trećem danu rada vašeg tima sa svojim menadžerom. To će im pomoći da odrede koji dan je najbolji za cijeli tim.

Nepotrebno je reći da je ova sljedeća faza pilot, tako da je jedna stvar u koju možemo biti sigurni je da ćemo mnogo naučiti u mjesecima koji dolaze.

Uzbuđen sam zbog ovog sljedećeg poglavlja i svega što je pred nama.

Vidimo se uskoro!

– Craig

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *