Vijesti

Xiaomijev CyberOne robot pokazuje nam šta možemo očekivati ​​od Teslinog obećanog Optimus bota

Kineska tehnološka kompanija Xiaomi — možda najpoznatija na Zapadu po kradljivanju Appleovih dizajna — predstavila je prototip dvonožnog robota: glatki CyberOne.

Bot je predstavljen prošle sedmice i, sudeći po kratkom demo-u, može učiniti nešto više od hodanja po bini. Međutim, CyberOne nam pokazuje trenutno stanje razvoja robota za nespecijaliziranu kompaniju kao što je Xiaomi i nudi vrijedan kontekst o tome šta bismo mogli očekivati ​​od, uh, prilično sličnog dvonožnog bota: Teslinog popularnog robota Optimus, koji bi trebao biti predstavljen kao prototip kasnije ove godine, 30. septembra.

Prema Xiaomijevim zvaničnim specifikacijama, CyberOne je težak 52 kg (114 lbs) i visok 177 cm (to je 5 stopa 8 inča – što zvanično čini CyberOne niskim kraljem). Ima maksimalnu brzinu od 3,6 km/h (to je 2,2 mph, nešto ispod prosječnog tempa hoda) i dolazi sa parom ruku nalik rukavicama koje se mogu otvarati i zatvarati, ali izgledaju nesposobne za spretnije kretanje.

Bot ima neku vrstu sistema mašinskog vida za navigaciju koji može da detektuje dubinu na udaljenostima do osam metara, a Xiaomi tvrdi da takođe može da “opaži” ljudske emocije, verovatno koristeći neku vrstu AI sistema za analizu izraza lica. (Ovdje važna sporedna napomena: stručnjaci kažu da su ove vrste umjetne inteligencije za prepoznavanje emocija u suštini nenaučne, a neki tehnološki divovi poput Microsofta prestali su ih nuditi iz tog razloga.)

Evo zabavnog videa CyberOnea kako hoda i često pada. Vrijedi naglasiti da nikada ne vidimo da se CyberOne pokupi (jer apsolutno ne može).

Što se najsavremenije robotike tiče, CyberOne je izvanredno gladak paket koji ne nudi posebno iznenađujuće mogućnosti. Što se tiče mobilnosti, nadmašuju ga dvonožne kreacije iz Boston Dynamicsa, a u smislu percepcije i obrade njegove karakteristike nisu toliko izvanredne. Pa zašto ga uopšte graditi?

Pa, gotovo IEEE Spectrum, reporter robota Evan Ackerman oštroumno ističe da Xiaomi zapravo prilično otvoreno govori o svrsi CyberOne-a. U saopštenju za javnost, kompanija opisuje CyberOne kao “simbol Xiaomijeve posvećenosti inkubiranju tehnološkog ekosistema” i kaže da će rad na botu “roditi na više scenarija primjene u drugim oblastima” (naglasak moj). Drugim riječima: CyberOne je marketinški alat i platforma za šire istraživanje i razvoj i Xiaomi ne obećava da će uskoro napraviti robota batlera.

Ali, poput batlera koji zvoni za večeru, te riječi bi trebale skrenuti pažnju na drugog robota u ovoj analizi: Teslinog Optimusa.

U poređenju sa Xiaomijem, osnivač Tesle Elon Musk ima obećao da će napraviti robota batlera. Kada je kompanija muškarac u spandex odelu Humanoidni bot je predstavljen prošle godine, Musk je rekao da će mašina moći da prati složene ljudske komande poput “molim vas, idite u prodavnicu i nabavite mi sledeće namirnice”. Od tada je ponavljao takve tvrdnje, nedavno je opisao Tesla Optimus kao „humanoidnog robota opšte namene” koji će „zameniti ljude u repetitivnim, dosadnim i opasnim zadacima”.

Teslin Optimus bot ima bezličnu sličnost sa Xiaomi-jevim CyberOne.
Slika: Tesla

Kao što je uobičajeno za Teslinog izvršnog direktora, Musk spaja vremenske okvire i blati razliku između mogućih budućih tehnologija i trenutnih mogućnosti kako bi dao mašti slušatelja na volju. Ali budimo jasni: Tesla neće uskoro prodavati robota “opće namjene”.

Kao što sam pisao prošle godine, ovakva obećanja su daleko iznad onoga što čak i najsavremenija tehnologija može učiniti. Roboti mogu obavljati osnovni rad, da, ali u ograničenim i specijalizovanim scenarijima, kao što su industrijski botovi u tvornicama i robo usisivači. Kada je u pitanju pravljenje bota opšte namene, Xiaomi-jev CyberOne pruža mnogo realniju sliku onoga što možete očekivati.

Već sam rekao da vjerujem da će Tesla napraviti i predstaviti prototip humanoidnog bota. Poput Xiaomi-jevog CyberOne, moći će hodati i razgovarati u unaprijed dogovorenim demonstracijama i može prikazati neke naprednije pokrete ruke ili mogućnosti podizanja (poput, na primjer, Digit bot od Agility Roboticsa, koji je dvonožan i može podići do 18 kilograma) . Ali sigurno neće uskoro kupovati vaše namirnice. Kao što CyberOne pokazuje, zabavno je i produktivno napraviti robota za marketinške i istraživačke svrhe. Ali samo bih volio da Elon Musk bude iskren kao Xiaomi o tome što zapravo očekivati ​​od ove tehnologije.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *