Vijesti

Windows Terminal sada podržava šarene teme za uljepšavanje vašeg razvojnog okruženja

Odaberite svog borca. | Slika: Microsoft

Microsoft ove sedmice dodaje punu podršku za teme svom Windows terminalu. Podrška za prilagođavanje omogućava korisnicima Windows terminala da mijenjaju izgled kartica, prozora, pa čak i pozadinskih slika za interfejs terminala. Microsoft je takođe podesio Windows Terminal da uvek koristi tamnu temu, umesto da prati temu Windows sistema.

Međutim, kreiranje tema za Windows Terminal nije jednostavan proces osim ako niste programer. Teme se mogu uređivati ​​samo pomoću JSON datoteke i pojavit će se u padajućem izborniku tema u odjeljku postavki Windows terminala. Microsoft je dao neki primjer JSON-a kako bi ljudi počinjali, a vi ste slobodni da budete kreativni koliko želite s kombinacijom boja i pozadinskih slika.

Microsoft takođe modifikuje podrazumevane boje u Windows terminalu „radi kohezivnijeg izgleda“, kaže menadžer programa Microsoft Kayla Cinnamon. Windows Terminal također ima novi mehanizam za prikazivanje teksta ispod, koji podržava podebljani tekst i podvučene, precrtane ili hipervezne linije.

Snimak ekrana shema boja u Windows terminalu
Slika: Microsoft
Stranica sa šemama boja je također poboljšana.

„Otkrili smo da naša stranica sa shemama boja nije najintuitivnija i da bi mogla koristiti osvježenje dizajna,“ priznaje Cinnamon. “Ažurirali smo stranicu sa shemama boja korisničkog sučelja postavki kako bismo poboljšali njen stil i protok korisnika.” Također možete odabrati šemu boja i sada je jednostavno postaviti kao zadanu.

Microsoft je prvobitno lansirao Windows Terminal za Windows 10 2019. godine, nakon iznenadne objave koja je oduševila programere na Microsoftovoj godišnjoj Build konferenciji. Sada je postavljeno da bude podrazumevano iskustvo komandne linije u Windows 11 ove godine, zamenjujući postojeći host Windows konzole.

Leave a Reply

Your email address will not be published.