Vijesti

Windows 10 i Chrome će učiniti promjenu zadanih pretraživača još manje bolnim

Microsoft je izgubio dosta dobre volje nametanjem Microsoft Edge pretraživača nezainteresovanim korisnicima – ali možda se ti dani bliži kraju? Za mogući pregled budućnosti, provjerite ovaj GIF od Leopeva64koji na svom računaru ima buduću verziju Google-ovog web pretraživača Chrome, uz ažuriranje 2H22 na Windows 10.

Uz Windows 10 22H2 i Chrome Dev, očigledno sada možete promijeniti svoj zadani pretraživač jednim klikom, iz samog pretraživača.
GIF od Leopeva64

Od ovog marta, prebacivanje vašeg podrazumevanog pretraživača u Windows 11 je već poboljšano tako da traje samo nekoliko klikova u meniju postavki, ali možete videti kako je stariji Windows 10 čak i čistiji od toga. A sa ažuriranjima za Chrome i Windows 10 22H2, naizgled možete jednostavno pritisnuti iskačući prozor u samom pretraživaču (u ovom slučaju Chrome Dev verzija 106.0.5231.2) da biste ga odmah postavili. To bi svakako bilo lijepo imati i u Windowsu 11.

Ako tome dodate činjenicu da rivalski pretraživači kao što su Firefox i Opera već podržavaju istu vrstu prebacivanja zadanih aplikacija jednim klikom u pregledniku, mogli bismo ulaziti u novo zlatno doba u kojem se pretraživači zapravo mogu nadmetati u svojim zaslugama umjesto da mole ili guraju ti okolo. Samo kliknite da biste promijenili preglednik, koliko god često želite, dok se ne odlučite za onaj koji želite.

Ne bih count na to, nužno, jer Microsoft nije jedini proizvođač pretraživača koji je nametljiv sa upitima. I nije jasno da li će ova funkcija jednim dodirom uopće raditi u Windowsu 11. Moj kolega Tom ju je upravo isprobao s ažuriranjem 22H2 (mogli ste da instalirate pregled izdanja od juna) i samo ga je gurnulo u postavke meni dok ne radite ništa. Nije mi išlo ni na Windows 11 21H2.

Chrome Dev je obično devet do 12 sedmica ispred stabilne verzije Chromea, prema Google-ovim čestim pitanjima. Windows 11 22H2 dolazi ovog septembra, prema Tomovim izvorima. Windows 10 22H2 bi takođe trebao izaći ove jeseni.

Ispravka, 18:34 ET: Leopeva64 demonstrira Windows 10, a ne Windows 11 kao što smo prvobitno napisali. Žao nam je zbog greške.

Ažuriranje, 19:05 ET: Dodali smo da nam trenutno ne radi u Windowsu 11, čak ni sa ažuriranjem 22H2.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *