Vijesti

Wemo Stage je sop-up prekidač svjetla za Apple pametni dom

U krugovima pametnih kuća postoji šala: ako proizvod radi jednako dobro kao i prekidač za svjetlo, imate pobjednika u rukama. Pokušaji kućne automatizacije da stvari budu zgodnije mogu – kao i sa velikom količinom tehnologije – dovesti do toga da bude frustrirajuće. Nema ništa gore od pametnog svjetla koje se ne gasi na komandu. Pogled koji mi moj supružnik upućuje kada mora da ustane sa kauča da okrene prekidač jer glasovni asistent nije obavio svoj posao mogao bi biti zaštićen.

Unesite Belkin Wemo Stage Scene Controller s Thread za Apple HomeKit. Elegantan i pouzdan način korištenja fizičkih kontrola za pokretanje vašeg pametnog doma, ovaj pametni prekidač od 50 dolara može učiniti mnogo više od standardnog prekidača. Dodirnite jedno od tri dugmeta da kontrolišete bilo koji povezani HomeKit uređaj – od otvaranja zastora i puštanja radija do zaključavanja ulaznih vrata i uključivanja pametnih svetala. Još bolje, jedan pritisak može učiniti sve ove stvari odjednom, a drugi pritisak može sve to isključiti. Pogledajte može li vaš standardni Decora to učiniti.

Kontroler scene je koncept koji je prešao iz vrhunskih sistema kućne automatizacije kao što su Crestron i Control4. Ponekad je lajanje glasovnom komandom ili vađenje pametnog telefona neprikladno ili jednostavno nezgodno, a postoji mnogo situacija u kojima senzor pokreta ili kontakta nije prikladan za posao. Ovo je kada vam treba fizičko dugme, nešto što stalno radi istu stvar svaki put kada ga pritisnete. Kao prekidač za svjetlo.

Kako recenziramo i ocjenjujemo proizvode

Iako postoji nekoliko pametnih dugmadi i neki daljinski upravljači za sisteme rasvjete kao što su Hue i Lutron Caseta koji mogu raditi kao kontroleri scene za HomeKit (i otprilike su upola jeftiniji od Wemo), većina njih zahtijeva vlasnički čvorište ili most za rad.

Levitonov novi Decora Smart Scene Controller Switch (koji ću uskoro testirati) jedan je od nekoliko dostupnih nevlasničkih kontrolera scene sa više dugmadi. Ovo radi preko Wi-Fi mreže, tako da mu ne treba čvorište, a kompatibilan je i sa Amazon Alexa i Google Home. Ali mora biti čvrsto spojen na električnu mrežu vašeg doma i zahtijeva složeniju instalaciju. Takođe ne služi kao prenosivi daljinski upravljač, što Wemo na baterije može.

Druga karakteristika koja Wemo Stage odvaja od konkurencije je da je to jedina opcija koja radi preko Thread-a. I, kao i kod moje prethodne recenzije uređaja s podrškom za Thread — Eve Motion Sensor — ovo mu daje ozbiljnu prednost u trenutnom pametnom domu.

Thread je bežični mesh protokol dizajniran da učini da pametni kućni uređaji male snage reagiraju brže i troše manje energije od drugih protokola koji se koriste u kućnoj automatizaciji. Thread uređajima ne treba čvorište ili most spojen na vaš ruter; umjesto toga, oni komuniciraju direktno jedni s drugima i sa drugim kućnim mrežama preko Thread graničnog rutera. Ovo je uređaj koji uvijek ima napajanje — kao što je pametni zvučnik ili streaming medija plejer. Apple trenutno ima dva Thread granična rutera: HomePod Mini i Apple TV 4K (druge generacije).

Wemo bina je zaista mala.

Wemo Stage je vrlo mali uređaj, otprilike upola manji od Apple TV daljinskog upravljača, sa tri udubljena dugmeta koja imaju izdignutu tačku koja označava da li je to dugme jedan, dva ili tri. Dugmad se mogu upariti s drugom scenom ili radnjom u Appleovoj aplikaciji Home, a svaki ima tri odvojena pritiskanja – kratko, dvostruko i dugo – što vam daje do devet različitih opcija.

Leviton’s Scene Controller uključuje upute.
Slika: Leviton

Kao što možete pretpostaviti, ovo je mnogo za zapamtiti. Želio bih način da naznačim šta svako dugme radi na samom uređaju. Leviton’s Scene Controller nudi ovo putem prilagođenih ugraviranih prednjih ploča, ali to čini promjenu mišljenja skupljim. Mali, minimalistički dizajn Wemo-a to čini nemogućim. Umjesto toga, samo trebate zapamtiti i na neki način uključiti sve ostale u vašem domaćinstvu. (Uskoro nekoliko savjeta o tome.)

Wemo Stage dolazi sa magnetnim nosačem koji se može pričvrstiti na zid ili sto pomoću priložene trake ili uvrtanjem u postojeću kutiju za rasvjetu. Možete zamijeniti priloženu prednju ploču za standardnu ​​Decora, tako da Wemo Stage može sjediti uz vaše obične prekidače za svjetlo. Napaja ga jedna CR2032 baterija, a recenzije korisnika pokazuju da zaista prožvače baterije. Nakon nedelju dana, moj je pao na 77 posto, tako da ne vidim da će trajati do godinu dana kao što sam obećao.

Wemo Stage se može montirati na zid sa ili bez postojeće rasvjetne kutije.

Wemo Stage radi isključivo s Appleovom aplikacijom Home za HomeKit, gdje programirate svako dugme i njegove različite pritiske za pokretanje scene ili kontrolu više dodataka. Ako u svom domu imate Thread granični ruter kompatibilan s HomeKit-om, on će koristiti Thread protokol.

Inače će komunicirati preko Bluetooth LE sa bilo kojim drugim Apple Home čvorištem (ipad, originalni HomePod ili Apple TV HD). Rane recenzije Wemo Stage-a prije ažuriranja Thread-a (koje je postalo dostupno u januaru 2022.) navele su da je bio “glupan i nepouzdan” preko Bluetooth-a, posebno kada je previše udaljen od HomeKit čvorišta. To je nešto što sam iskusio sa drugim HomeKit uređajima koji rade preko Bluetooth-a.

Druga prednost Thread-a je to što je ključni protokol Mattera, nadolazećeg standarda pametnog doma. Međutim, Belkin mi je rekao da Wemo Stage neće biti nadograđen na Matter. “[It’s] posebno dizajniran za kontrolu i upravljanje postavljanjem scena u aplikaciji Home,” rekla je Cassie Pineda, viši menadžer globalnih komunikacija u Belkinu. “Prerano je za potvrdu da li će Belkin uvesti Wemo Stage s omogućenom materijom.”

Ako planirate da se držite HomeKit-a, to neće biti problem, ali glavno obećanje Mattera je agnosticizam platforme, tako da bi teoretska verzija Matter-a mogla raditi sa platformama Amazon Alexa, Google Home i Samsung SmartThings.

Kontroler koristi jednu CR2032 bateriju za koju Belkin kaže da traje šest do 12 mjeseci; nakon nedelju dana pao je na 77 posto.

Izvan kutije, Wemo nema omogućen Thread. Trebao sam da preuzmem ažuriranje da ga stavim na verziju firmvera 2.9.6. Ovo je čudno za uređaj koji se pojavio prije više od godinu dana, a i iritantno jer sam, bez pristupa Wemo aplikaciji za prisilno ažuriranje (radi samo s Home aplikacijom, ne i Wemo aplikacijom), morao sjediti i čekati do Apple Home aplikacija je objavila ažuriranje. (Meni je trebalo oko tri dana, a mojoj koleginici samo 20 minuta).

Inače, postavka je bila vrlo jednostavna. Wemo Stage koristi Appleovu NFC tehnologiju uparivanja, tako da sam samo morao držati telefon na njemu da bih ga dodao u aplikaciju Home. Također možete skenirati HomeKit kod. Nakon uparivanja, aplikacija od vas traži da dodate Wemo Stage (koji se prikazuje kao programabilni prekidač) u prostoriju, a odatle možete prilagoditi šta će svako dugme raditi.

Programiranje Wemo Stagea vrši se u Appleovoj aplikaciji Home. Može kontrolirati scene i jedan ili više uređaja, plus koristiti opciju prečaca za dodavanje uslova.

Ovdje postaje stvarno zabavno. Vaše opcije su prilično beskrajne. Možete povezati bilo koji pojedinačni uređaj, više uređaja ili scenu (unaprijed postavljenu kolekciju uređaja i radnji) na svako dugme. Najjednostavniji način da ga koristite bio bi programiranje svjetla u prostoriji na punu svjetlinu, 50 posto svjetline i isključenje na svakom gumbu, čineći da djeluje kao de facto dimmer. Ali to bi bilo samo djelić njegove moći.

Otkrio sam da je podešavanje tri pritiska za svako dugme na varijacije na jednoj sceni ili uređaju najlakši način da zapamtite šta će to učiniti. Na primjer, postavio sam gornje dugme da aktivira radnu scenu jednim pritiskom. Ovo uključuje puno svjetla u mojoj kancelariji, podiže senke, pokreće radio stanicu iz zvučnika koji podržava AirPlay i podešava termostat. Dupli pritisak na isto dugme aktivira Zoom scenu, koja pauzira muziku i podešava svetla, a dugi pritisak sve isključuje.

Postavio sam drugo dugme da se upali (kratki pritisak), zatamni (dug pritisak) i ugasi (dvaput) sva svetla u prostoriji.

Postavio sam treće dugme da aktiviram scenu za dobro jutro za cijelo domaćinstvo (kratak pritisak), scenu za laku noć (dvostruki pritisak) i scenu prije spavanja (dugi pritisak).

Držanjem svakog dugmeta fokusiranim na isti koncept ili set svetla, trebalo bi da bude lakše zapamtiti šta oni rade. Ali za nedelju dana testiranja, ipak sam morao da se pozivam na aplikaciju da me podseti kako sam je postavio. I nisam ni pokušao da natjeram nekoga u mojoj porodici da ga koristi.

Wemo je mali i plastičan i ne čini se previše izdržljivim.

Wemo je na kraju postao lični uređaj za mene, jednostavan način za upravljanje uobičajenim scenama kućne automatizacije bez potrebe da podignem telefon ili koristim glas. Umjesto da ga prikačim na zid, danju sam ga držao na stolu, a noću na noćnom ormariću.

Ovdje njegova veličina i pomalo razočaravajuća plastična konstrukcija rade protiv toga. U poređenju sa novim prekidačem Hue Tap koji takođe testiram — koji je solidan komad — Wemo se oseća kao da neće izdržati mnogo slučajnih oštećenja. (Test jedinica već pokazuje nekoliko znakova habanja.)

U upotrebi, pritisci na dugme su pokretali sve brzo – ispod sekunde – i dosledno, iako je bilo nekih “iskakanja” svetla, gde bi lampa dolazila u deliću sekunde za drugom (obe su bile sijalice sa Nanoleaf Thread-om) . Muzičke radnje su uvijek trajale nešto duže i bile su manje pouzdane — vjerovatno zato što mora proći kroz Apple Music servis u oblaku, dok sve ostalo radi lokalno.

Jednostruki i dugi pritisak bili su najkonzistentniji, ali povremeno bi se dvostruki pritisak zbunio i radio kao jedan pritisak. Teško je reći da li je ovo problem sa hardverom ili sam debeo prstima – imam velike ruke, a ovaj uređaj je veoma mali.

Wemo Stage i Hue Dimmer Switch, koji također može djelovati kao kontroler scene za HomeKit, ali s manje opcija pritiskanja gumba.

Ako tražite jednostavan način da kontrolirate svoj Apple HomeKit dom, Wemo Stage Scene Controller je trenutno jedna od najboljih opcija. Kao što je već spomenuto, postoji nekoliko jedinstvenih pametnih dugmadi poput Eve (Bluetooth), Aqara, Hue i Flic koji mogu pokrenuti tri ili četiri scene koristeći kombinaciju kratkih, dugih i dvostrukih pritisaka, ali Wemo može devet.

Postoje i neki sa funkcijom više dugmadi, uključujući Hueove prekidače Tap i Dimmer i Lutron Caseta Pico daljinski upravljač. Iako su dizajnirani za kontrolu svjetla u svojim ekosistemima, mogu se modificirati za kontrolu Apple HomeKit uređaja i scena. Ali sve ove opcije (osim dugmeta Eve) rade sa vlasničkim čvorištem ili mostom. Wemo, uz dodatak Thread-a, može se prilično neprimjetno uklopiti u vaše Apple Home podešavanje ako imate HomePod Mini ili noviji Apple TV.

Fotografije Jennifer Pattison Tuohy / The Verge

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *