Vijesti

Waze testira nova upozorenja koja upozoravaju vozače na puteve s ‘istorijom sudara’

Waze je jedna od omiljenih aplikacija za navigaciju za mnoge zbog svojih informacija o saobraćajnim nezgodama koje vodi zajednica uživo – ali šta ako vas aplikacija upozori gdje bi mogao doći do sudara vjerovatno dogoditi? Nova beta verzija aplikacije u vlasništvu Google-a, kako je izvijestila izraelska stranica o tehničkim vijestima Geektimemože upozoriti korisnike na puteve koji imaju statistički veliki broj nesreća na osnovu podataka Waze zajednice.

Dok koristite ovu novu beta verziju Wazea, obližnje ceste za koje se smatra da su visokorizične su obojene crvenom bojom na mapi. Iako, Geektime ističe da to možda neće učiniti za puteve kojima korisnik često putuje. Ova funkcija takođe pokreće samo jedno iskačuće obaveštenje o opasnim putevima oko vozača, možda u nastojanju da se mere predostrožnosti ne pretvore u anksioznost.

Ako ste u zemlji i imate pristup beta izdanju, dobićete iskačući prozor koji kaže: „koristeći izveštaje vozača i svoju rutu, možda ćete videti upozorenja za ‘Historiju sudara’ na nekim putevima. Iako je ova funkcija samo u beta fazi, vjerovatno će uskoro biti objavljena široj javnosti. Ali ako ne želite da Waze boji ceste crvenom bojom kada se pojavi, funkcija se može isključiti pomoću prekidača koji se nalazi ispod odjeljka postavki aplikacije namijenjenog za upozorenja.

To je jedna od prvih novih funkcija koje su izašle iz Wazea od kada je kompanija uključena u grupu koja nadgleda Google Maps. Google je najavio to spajanje ranije ovog mjeseca, a sada s Wazeom pod Google Geo, rekla je šefica Wazeovog odjela za odnose s javnošću Caroline Bourdeau ivica, “timovi će imati koristi od dalje povećane tehničke saradnje.” Promena je takođe uključila odlazak generalnog direktora Wazea Neha Parikha, sve u isto vreme kada Google želi da smanji troškove u celoj kompaniji. U idealnom slučaju, sada kada Waze bliže dijeli sa Mapama, više kolaborativnih korisničkih podataka bi se moglo smanjiti i postati nove funkcije u budućnosti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *