Vijesti

Vrijeme je da vratimo kontrast fotografijama na našim pametnim telefonima

Malo prije, moj kolega Mitchell Clark i ja izazivali smo jedan drugog da koristimo naše stare iPhone za vikend — moj je bio originalni iPhone SE, a oni su imali iPhone 5S. Otišao sam nekoliko sati nakon što je moja bežična veza prekinula, i gledao sam kako baterija telefona pada 10 posto za nekoliko minuta. (Mitchell je shvatio izazov.)

Ali to nije bila potpuno uzaludna vježba. Kada sam se osvrnuo na fotografije koje sam napravio tokom tih nekoliko prolaznih sati, primetio sam nešto što nisam mnogo video na fotografijama sa novijih telefona — nešto za šta nisam ni znao da mi nedostaje. Tu stvar? Kontrast. U posljednje vrijeme nije naklonjena obradi slika na pametnom telefonu, ali postoje neki laki načini da to vratite na svoje fotografije. Mislim da je krajnje vreme da to uradimo.

Video sam dovoljno ovog Tomasa Kinkejda Slikar svjetlosti gluposti sa mog pametnog telefona. Snimljeno sa Motorola Edge (2022).

Sjećate se kontrasta? Tamne senke sa bogatim crnim? Istaknuti tonove koji su zaista svijetlo bijeli? Vjerovatno je prošlo dosta vremena otkako ste ih vidjeli, pa evo osvježenja. Kontrast dolazi iz vremena daleko prije nego što je fraza „kompjuterska fotografija“ bila nametnuta oko tehničkih web stranica poput ove, kada je digitalna obrada slika bila mnogo manje sofisticirana nego sada.

Videćete mnogo kontrasta u sceni sa zaista svetlim svetlima i dubokim senkama, kao da neko ima pozadinsko osvetljenje ispred prozora. Tradicionalno, ako ne koristite blic ili radite mnogo otmjene naknadne obrade, morali biste odlučiti da li želite da izložite svjetla ili sjene jer niste mogli imati oboje. Zatim se pojavila kompjuterska fotografija i pitala „zašto ne oboje?” Kombinovanjem više kadrova sa različitim nivoima ekspozicije, mogli bismo da imamo konačnu sliku sa detaljima kako u tamnim senkama tako i na svetlom nebu. Bilo je odlično! Sve dok nije bilo.

Ova vrsta kompjuterske fotografije – visokog dinamičkog raspona, ili HDR, fotografija, da budemo precizni – je izuzetno korisna. Ljudsko oko može vidjeti širi raspon svjetla i sjenki od senzora slike, tako da HDR približava digitalne slike onome što zapravo vidimo. To nas također štedi od neugodnosti korištenja blica našeg fotoaparata i pružanja svima na vašoj fotografiji klasični izgled jelena u farovima. Ali sa velikom moći dolazi i velika odgovornost, i mislim da smo kolektivno zloupotrebili svoju moć.

Pješačka staza kroz šumu sa planinskim vrhom u pozadini

Prednji plan je osvijetljen zahvaljujući HDR-u, a sve izgleda kao da je. Snimljeno sa iPhone 11.

Planinari na stenovitom vrhu

Kontrast! Kakav koncept! Ovo je snimljeno iPhoneom 13 Pro Max i Appleovim “Rich Contrast” fotografskim stilom.

Većinu vremena, efekat nije preterano upečatljiv, ali kada izađe iz koloseka, ružan je. Svi smo vidjeli loš HDR. Poravnava oštru razliku između svjetla i tame, gurajući ove tonove ka nekoj vrsti milquetoast-a, isprane sredine. To je stvar koja ne dozvoljava da senke budu senke i čini da vaša slika zalaska sunca izgleda kao slika Tomasa Kinkejda. Nijedan dio vaše slike nije istinski crn ili istinski bijeli. Sranje.

Ali ne mora biti ovako! U mom slučaju, promijenio sam “Fotografski stil” svog iPhone-a – funkciju koju je Apple predstavio s iPhone-om 13 – na “Rich Contrast”. Snimao sam s njim tokom vikenda i mislim da se više nikada neću vratiti na standardni profil. To je sve što mi se svidjelo na tim iPhone SE snimcima, s dubokim crnim i svjetlima koji su još uvijek svijetlo bijeli i prednosti modernog senzora slike i bolje optike.

Standardni fotografski stil (lijevo) i Rich Contrast (desno) na iPhoneu 13. Samo recite da dubokim sjenama.

Ali ne treba vam novi iPhone da biste vratili malo kontrasta vašim fotografijama. Ako imate iPhone 12 ili stariji, isprobajte “dramatični” filter u aplikaciji za izvornu kameru – on primjenjuje izgled visokog kontrasta koji je sličan Rich Contrast.

U aplikaciji Samsung kamera, možete dodirnuti ikonu štapića na vrhu ekrana da biste primijenili druge filtere. Dodatne filtere možete preuzeti direktno u aplikaciji glavne kamere i možete smanjiti jačinu bilo kojeg filtera kako biste ublažili efekat. Na Galaxy S22 Plus, preuzeo sam “Classic” filter od Candy Camera i smanjio jačinu otprilike do pola, i sviđa mi se kako izgleda. Možete isprobati i aplikacije za kameru trećih strana. Halide je popularna iOS opcija, iako ćete morati platiti 99 centi mjesečno da biste je koristili nakon besplatnog sedmodnevnog probnog perioda. A bilo koja osnovna aplikacija za uređivanje fotografija također će vam omogućiti da povećate kontrast nakon toga.

Širokokutni pogled s tamnim prvim planom i svijetlom zgradom

Prihvatite senke: snimljeno na iPhone 13 Pro Max sa bogatim kontrastom.

Vaš zadatak za fotografiju za ovu sedmicu je da malo pojačate kontrast i saznate šta ste propustili u našem svijetu zasićenom HDR-om. Možda će vam se svidjeti ono što vidite.

Leave a Reply

Your email address will not be published.