Vijesti

Višemilionska Solana kripto krađa povezana s mobilnim novčanikom Slope

Ranije ove sedmice, na hiljade kripto novčanika povezanih sa ekosistemom Solane iscrpljeno je od strane napadača koji su koristili privatne ključeve vlasnika da ukradu i Solana (SOL) i USD Coin (USDC). Solana sada kaže da je, nakon istrage “programera, ekosistemskih timova i sigurnosnih revizora”, napad povezao s računima povezanim s aplikacijom Slope za mobilni novčanik.

Tabela postavljena na Duneu za praćenje napada iznosi nešto više od 4 miliona dolara ukradenih kriptovaluta, uzetih iz preko 9.000 jedinstvenih novčanika.

Slope Finance, koji sebe naziva “najlakšim načinom za otkrivanje web3 aplikacija s jednog sigurnog mjesta”, izdao je saopštenje u kojem savjetuje svim korisnicima Slopea da kreiraju “novi i jedinstveni novčanik početnih fraza i prenesu svu imovinu u ovaj novi novčanik”. U postu na blogu se kaže da je “mnogo” novčanika koji pripadaju osoblju Slope-a također ispražnjeno, ali se napominje da hardverski novčanici (također poznati kao hladni novčanici, koji nisu povezani s internetom) nisu pogođeni.

Slope nije naveo detalje kako se napad dogodio, ali autsajderi su otkrili dokaze da su mobilne aplikacije kompanije prenosile privatne ključeve korisnika nešifrirani kao dio njihovog evidentiranja i telemetrije.

U tweet, grupa Solana je rekla: “Detalji o tome kako se to tačno dogodilo još su pod istragom, ali su informacije o privatnom ključu nenamjerno proslijeđene službi za praćenje aplikacija.” Kompanija je dodala: “Nema dokaza da je Solana protokol ili njegova kriptografija kompromitovani.”

Neki korisnici Solane koji drže sredstva na novčanicima kojima upravlja Phantom treće strane su također bili pogođeni, ali sam Phantom je čvrsto stavio krivicu za kršenje pred Slopeov prag.

“Fantom ima razloga vjerovati da su prijavljeni eksploatacije uzrokovane komplikacijama u vezi s uvozom računa na i iz @slope_finance,” kompanija tweeted. “U međuvremenu, ako je bilo koji korisnik Phantoma također instalirao druge novčanike, preporučujemo da pokušate premjestiti svoja sredstva u novi novčanik koji nije Slope sa novom frazom za početak.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *