Vijesti

Velika nadogradnja GoPro Hero 11 je manja verzija

GoPro je najavio svoju novu Hero 11 Black kameru, koja ima veći senzor od svog prethodnika, sposobna da snima u omjeru do 8:7 pri 5,3K, “najveće vertikalno vidno polje ikada na GoPro-u”, prema kompanija. Takođe vam omogućava da snimate još šire u uobičajenom omjeru 16:9 u načinu koji se zove “HyperView”. GoPro kaže da će HyperView učiniti da akcija izgleda još brže, što će, nadamo se, pomoći da se snimi koliko je zaista bio epski / zastrašujući spust nizbrdo ili vožnja velikim talasom.

Ironično, najveća vijest sa Hero 11 je da će doći u manjoj, jeftinijoj verziji, počevši od sljedećeg mjeseca. Kao i stari GoPro Sessions, GoPro Hero 11 Black Mini je kompaktna akciona kamera kojoj nedostaju ekrani na dodir i prednji ekran glavnog modela i kontroliše se uglavnom preko GoPro Quik aplikacije. Međutim, ima mali ekran pored dugmeta za snimanje, koji vam omogućava da vidite pri kojoj rezoluciji i brzini kadrova snimate i koliko vam je ostalo vremena snimanja i baterije. Takođe spakuje većinu specifikacija Hero 11 u manji prostor (čak ćete moći da ga koristite sa modom za maksimalni objektiv sa njim nakon budućeg ažuriranja softvera).

Hero 11 Black Mini nije potpuno bez ekrana.
Slika: GoPro

Sa 133 grama, Mini je oko 20 g lakši od Hero 11. I dok je nekoliko milimetara viši i dublji, oko 27 posto je uži od Heroja obične veličine. Prema GoPro-u, Mini je oko 13 posto manji u smislu zapremine i težine. GoPro je takođe učinio Mini malo fleksibilnijim za montiranje — na poleđini uređaja postoji dodatni par prstiju, što vam omogućava da ga pričvrstite pod većim različitim uglovima.

Slika GoPro Mini pored obične Hero 11 kamere.  Mini je visok 51,2 milimetara, debeo 38 milimetara i širok 52,4 milimetara, u poređenju sa 50,8 milimetara obične kamere visine, 33,6 milimetara dubine i 71,8 milimetara širine.

Mini odbacuje prednje i zadnje ekrane, kao i nekoliko grama.
Slika: GoPro

Kada je u pitanju snimanje videa, Mini je skoro identičan Herou obične veličine — ima isti senzor i prilagođeni GP2 procesor, isto 10-bitno snimanje i podržava skoro sve iste kombinacije rezolucije i brzine kadrova. Takođe dolazi sa GoPro-ovim nadograđenim HyperSmooth 5.0 sistemom, za koji kompanija kaže da se sada može automatski primeniti kada se vaš snimak potrese, i nudi “dramatično poboljšanje stabilizacije” pri snimanju u 4:3 videa u poređenju sa HyperSmooth 4.0 sistemom iz Heroj 10.

Obe kamere imaju nove unapred podešene vremenske intervale fokusirane na snimanje noću, za slikanje svetla, tragove zvezda ili snimanje svetlosnih tragova vozila ako biste radije snimali u gradu nego u prirodi. Hero 11 Black takođe sada podrazumevano podrazumeva ono što kompanija naziva “Easy Controls”, što prikazuje pojednostavljeno korisničko sučelje na ekranu koje vas neće zatrpati informacijama. Ako želite brzo da prilagodite svoja podešavanja, možete koristiti režim Pro Controls, koji vas u osnovi vraća na interfejs Hero 10.

Tri slike koje prikazuju GoPro noćne efekte.  Slika u režimu svetlosnog slikanja prikazuje osobu koja stoji na vrhu kamenja i nacrtala je veliki krug napravljen od svetlosti.  Slika zvjezdanih staza prikazuje šator sa spiralom zvijezda oko njega.  Svetlosni tragovi vozila pokazuju autoput sa linijama svetla preko koje ostavljaju automobili koji se voze duž njega.

Obje kamere imaju GoPro nove “noćne efekte”.
Slika: GoPro

Osim ekrana, postoji nekoliko stvari koje GoPro Mini nema u poređenju sa svojim većim kolegom — njegova baterija od 1.500 mAh se ne može ukloniti, nema režim slike (iako još uvijek možete izvući fotografije iz videa), i ne sadrži GPS ili stereo zvuk. Takođe ne postoji funkcija prethodnog snimanja unatrag, planirano snimanje, ponavljanje video zapisa ili način rada web kamere.

Da li će se odreći svega što je vredno toga zbog uštede na težini verovatno će zavisiti od toga šta radite sa kamerom. Definitivno mogu zamisliti da je to primjetna razlika ako ga montirate na bicikl ili kacigu za penjanje. Za mene, mislim da bi baterija bila najveća prepreka za Mini, s obzirom da se ne može zamijeniti na terenu. Ne pomaže ni to što tradicionalniji model sada dolazi s GoPro-ovim “Enduro” baterijama, koje se pune brže i traju duže od standardnih baterija koje su isporučene uz Hero 10, posebno u hladnim uvjetima – iako Mini navodno koristi ista tehnologija. Ipak, sviđa mi se što ova kamera postoji, posebno za one koji su zaista osjetljivi na težinu (ili cijenu) ili koji trebaju snimati u izuzetno skučenim prostorima.

Slika na lijevoj strani prikazuje ručke bicikla za prljavštinu u pustinjskoj sceni.  Slika sa desne strane prikazuje nekoga ko nosi kacigu za cijelo lice, a GoPro Mini montiran ispod vizira.

GoPro kaže da je Mini “optimiziran” za POV snimke.
Slika: GoPro

Kao i sa svojih prethodnih nekoliko izdanja, GoPro prilično snažno forsira svoju pretplatničku uslugu od 50 USD / godišnju – daje vam pogodnosti poput velikih popusta na kamere, relativno jeftinog programa zamjene ako ga uspijete prekinuti i pristupa dodatnim funkcijama kao što je mogućnost da vaša kamera automatski otprema snimke u oblak nakon što je priključite na punjenje. Iako usluge pretplate nisu svačija šalica čaja, The Verge‘s video ekipa voli GoPro’s; Becca Farsace kaže da misli da je “najbolji takve vrste”, a Vjeran Pavić, koji je opsjednut sigurnosnom kopijom svih svojih snimaka, voli jednostavnost uključivanja svoje flote GoPro uređaja i njihovog automatskog vraćanja u oblak u punoj rezoluciji. (Ipak je spomenuo da nije veliki obožavatelj GoPro-ovih funkcija automatskog uređivanja.)

Hero 11 Black je ista cijena kao i 10 – 399,98 dolara ako ste pretplatnik na GoPro i 499,99 dolara ako niste. Mini je 100 dolara jeftiniji na 299,98 dolara za pretplatnike i 399,99 dolara u maloprodaji. Redovna kamera je dostupna od srijede, dok Mini izlazi 25. oktobra za pretplatnike, a nakon toga će biti dostupan u maloprodaji širom svijeta.

Leave a Reply

Your email address will not be published.