Vijesti

‘Uzmi to, Elon Musk’: Fordov izvršni direktor hvata zamah protiv EV rivala dok najavljuje ulaganje u solarnu energiju

Izvršni direktor Forda Jim Farley u srijedu je zahvatio izvršnog direktora Tesle Elona Muska najavljujući veliku investiciju u solarnu energiju. Namjera komentara je bila da se napravi poređenje između Teslinog dugo odgađanog Cybertrucka i Fordovog plug-in pickupa, F-150 Lightning.

Farley je govorio u Fordovoj tvornici u Michiganu kako bi najavio dogovor s DTE Energy koji su obje kompanije navele kao “najveća kupovina obnovljive energije od preduzeća u istoriji SAD-a”. Ali nakon što je reklamirao prelazak kompanije na održivije izvore, brzo je udario u svog glavnog rivala u EV prostoru, kojeg je u prošlosti hvalio jer je pomogao u poticanju industrije prema električnim vozilima.

„Zaista smo na misiji u Fordu da predvodimo električnu i digitalnu revoluciju za mnoge, a ne za nekoliko,“ rekao je Farley. “I moram reći da je svjetlo za nas u Fordu ovaj prekrasni Lightning napravljen niz cestu u Dearbornu, upravo ovdje u državi Michigan, koji je već lider svih EV pickup kamiona u našoj industriji u Sjedinjenim Državama.”

Dodao je: “Uzmi to, Elone Musk.”

Prvi put najavljen 2019. godine, Tesla Cybertruck je prvobitno trebao krenuti u proizvodnju 2021., ali Musk je rekao da će sada početi sredinom 2023. godine. U međuvremenu, F-150 Lightning je trenutno najprodavaniji električni kamion na tržištu, nadmašujući jedina druga dva konkurenta, Rivian R1T i GMC Hummer EV.

Farleyev komentar je vjerovatno bio zamišljen kao bezbrižna kopanja u Musku, koji je također koristio Ford F-150 kao mjerilo za mjerenje snage i performansi Cybertrucka. (Tesla je 2019. godine objavila video snimak natezanja između Cybertrucka i F-150, pri čemu je električni kamion lako nadjačao Fordov pickup.)

Naravno, Tesla nadmašuje Ford sa velikom razlikom, posjedujući oko 75 posto tržišta električnih vozila. Tesla Model 3 i Model Y su dva najprodavanija EV-a u SAD-u, a slijedi ih Ford Mustang Mach-E — ali je daleko treći, sa 6.734 isporuka Mach-E tokom prvog kvartala 2022. u poređenju sa 46.707 jedinica za model 3.

Solarni sporazum ima za cilj da Ford pozicionira kao vodeću silu u oblasti obnovljive energije. Prema sporazumu, DTE Energy će dodati 650 megavata solarne energije u Mičigenu za Ford – što je ekvivalent za napajanje 14.000 domova. Instalacija će povećati ukupnu količinu solarne energije u državi za skoro 70 posto. I Ford je rekao da će do 2025. sva električna energija koju kompanija koristi za proizvodnju svojih vozila u Michiganu biti usklađena s kupovinom obnovljive energije.

„To je strateško ulaganje u Mičigen kako bi nam pomoglo da što prije dobijemo više čiste energije u mreži“, rekao je Farley na konferenciji za novinare. “Ne moramo ovisiti o skokovima cijena nafte u ekonomskim ciklusima da bismo održali punu zaposlenost.”

Amazon je do danas tvrdio da je najveći globalni kupac obnovljive energije. Ranije ove godine, gigant e-trgovine najavio je nekoliko novih projekata čiji je cilj povećanje svog portfelja za gotovo 30 posto, sa 12,2 gigavata na 15,7 GW. Poređenja radi, Fordova najava danas predstavlja samo 0,65 GW. Prethodno je Google rekao da je “najveći korporativni kupac” obnovljive energije.

Također, najava “kupovine električne energije bez ugljenika” razlikuje se od stvarnog korištenja te obnovljive energije. Kritičari primjećuju da se ove tvrdnje često preuveličavaju kao način da se ojača bona fides zelene energije kompanije, ukazujući na istraživanje koje je pokazalo da korporativni igrači često ne smanjuju zagađenje koliko tvrde da jesu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *