Vijesti

Uskoro bi mogli doći novi LIFX proizvodi za pametno osvjetljenje

Prije nekoliko godina, postojala su dva velika imena u igri vrhunskih pametnih sijalica — Philips Hue, koji je radio sa vlasničkim Zigbee mostom, i LIFX, koji je radio preko Wi-Fi veze, nije bila potrebna dodatna bijela plastična kutija. (Svi znamo koliko ljudi mrze čvorišta i mostove koji zatrpaju njihove pametne domove.) Ipak, Hue baziran na Zigbeeu je postao Kleenex pametne rasvjete, dok je LIFX ušao u stečaj ranije ove godine.

Međutim, postoje dobre vijesti za korisnike LIFX-a i za pametni dom općenito. Feit Electric sa sjedištem u Kaliforniji uskočio je i preuzeo LIFX od svog bankrotiranog australskog vlasnika Buddy Technologies i kaže da će održati LIFX u životu.

“Feit Electric će ponuditi trenutni paket LIFX proizvoda i planira proširiti liniju inovacijama,” rekla je Feit-ov viši direktor globalnog marketinga Dana Knight The Verge u emailu. Također je potvrdila da će se cijela linija LIFX proizvoda nastaviti proizvoditi i da će Feit održavati i nadograđivati ​​LIFX aplikaciju i cloud platformu. Osim toga, LIFX Downlight će i dalje biti objavljen ove godine, a novi proizvodi su planirani za 2023. godinu.

U početku obećavajuća priča o uspjehu Kickstartera pametne kuće, LIFX je napravio svoje ime prodajom visokokvalitetnih, super svijetlih sijalica koje mijenjaju boju koje se povezuju direktno na Wi-Fi i kompatibilne su s Google Home, Amazon Alexa i Apple HomeKit. Osnovana 2012. godine, iste godine kada je Philips Hue započeo svoj život, kompanija je bila puna ideja i brzo se proširila na različite oblike sijalica i ponudu svjetlosnih traka, čak je razvila i konkurenta Nanoleaf svjetlosnih panela.

Ali do 2020. godine, LIFX je uveliko nedostajao u izvršenju. Jedva da je ijedan od proizvoda koje je LIFX najavio na CES-u te godine stigao na tržište, svjetlosni paneli su nestali i od tada nismo vidjeli ništa od njih. Ali sa ovom kupovinom, sada znamo da su nova LIFX svjetla na putu.

LIFX-ove sijalice koje mijenjaju boju nude do 1100 lumena svjetline.
Slika: LIFX

Feit Electric je globalni brend rasvjete za koji možda niste čuli, ali čije proizvode vjerovatno posjedujete. Glavni je dobavljač gotovo svih vrsta sijalica i rasvjetnih tijela (uključujući pametne sijalice koje rade preko Wi-Fi-ja). Njegovi proizvodi su sveprisutni u trgovinama kao što su The Home Depot, Costco i Lowe’s. “Naša snaga u Feit Electricu je u robusnosti našeg lanca nabavke, našoj proizvodnoj sposobnosti i našim odnosima s dugom listom američkih maloprodajnih oslonaca,” rekao je Knight – nešto što bi trebalo pomoći u rješavanju tekućih problema distribucije LIFX-a.

Feitovi proizvodi za pametne kuće ostaće odvojeni od LIFX-a, a Knight je rekao da će kompanija nastaviti da razvija obje platforme (LIFX i Feit). „LIFX će ostati kao sopstvena linija koju odlikuje superiorno korisničko iskustvo koje prilagođena platforma može omogućiti“, rekla je ona.

Predstavnik LIFX-a potvrdio je akviziciju na aktivnom LIFX Reddit forumu, gdje su se mnogi korisnici žalili na probleme s vezom u oblaku u posljednjih nekoliko mjeseci i izražavali zabrinutost da njihove sijalice zastarjevaju.

Objava je uvjerila postojeće kupce da će Feit Electric nastaviti da podržava vlasnike LIFX proizvoda širom svijeta. “Nadamo se da će ovaj potez za brend uvjeriti korisnike i kupce koji su bili nervozni u posljednjih nekoliko mjeseci zbog kontinuiteta i nastavka LIFX iskustva i ekosistema”, napisao je anonimni zaposlenik. Feitov vitez je potvrdio The Verge da će većina LIFX tima sa sjedištem u Australiji nastaviti raditi sa LIFX-om.

Dok je LIFX izgradio reputaciju za kvalitetne proizvode i pokušao s nizom inovacija (postoji ovo infracrveno svjetlo za noćno gledanje, a ko može zaboraviti baktericidnu sijalicu?), tržište pametne rasvjete je daleko zasićenije nego kada je kompanija počela 10 prije mnogo godina. Na Amazonu su dostupne stotine pametnih sijalica koje napajaju Wi-Fi i koje mijenjaju boju za mnogo manje od LIFX troškova; njegova A19 sijalica u boji košta 35 dolara. Meross će vam prodati četiri pakovanja za 50 dolara (i da, oni takođe rade sa HomeKit-om).

Tu je i nadolazeći standard pametne kuće Matter s kojim se treba boriti, koji obećava da će svaki uređaj raditi sa svakom platformom. To poništava jednu od ključnih prodajnih tačaka LIFX-a: HomeKit kompatibilnost. Knight je potvrdio da je plan da podrži Matter iu proizvodima LIFX i Feit Electric. “Kao i svi, gledamo koji proizvodi mogu zahtijevati promjene hardvera za podršku itd. Neće svi biti kompatibilni unatrag,” rekla je. “Ali mi smo usklađeni s ciljem i misijom projekta.”

Ali Feit će se morati snažno osloniti na obećani front inovacija ako želi oživjeti LIFX-ovo bogatstvo. Iako potražnja za skupim proizvodima kompanije Philips Hue pokazuje da postoji apetit za pametnom rasvjetom višeg ranga, ona mora biti podržana i pouzdanom i inovativnom platformom.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *