Vijesti

Twitter pravi DM šifrovane i dodaje video, glasovni chat, prema Elonu Masku

Novi vlasnik Tvitera, Elon Musk, javno je govorio o svojoj želji da poboljša način rada direktnih poruka društvene mreže. On je na današnjem sastanku sa zaposlenima precizirao kako to tačno izgleda.

Uokviren slajdovima prezentacije pod nazivom “Twitter 2.0” u sjedištu Twitter-a u San Francisku u ponedjeljak, Musk je rekao zaposlenima da će kompanija šifrirati DM-ove i raditi na dodavanju šifriranih video i glasovnih poziva između računa, prema snimku sastanka koji je dobio od The Verge.

„Želimo omogućiti korisnicima da mogu komunicirati bez brige o njihovoj privatnosti, [or] bez brige o kršenju podataka na Twitter-u koji uzrokuje da svi njihovi DM-ovi dođu na web, ili misleći da bi možda neko na Twitter-u mogao špijunirati njihove DM-ove”, rekao je Musk. “To očigledno neće biti kul, a dogodilo se nekoliko puta ranije.”

Musk je u pravu kada su DM-ovi bili izloženi ranije. 2018. Tviter je upozorio da je neotkriveni broj DM-a između preduzeća i njihovih klijenata bio dostupan autsajderima više od godinu dana. I ranije ove godine, američka vlada je optužila bivšeg zaposlenika za neprikladan pristup korisničkim podacima u ime Saudijske Arabije, iako je nejasno kako su DM-ovi korišteni ili ne.

“Trebalo bi biti da ne mogu gledati ničije DM ako mi je neko prislonio pištolj u glavu.”

Tokom godina, Twitter je pokrenuo, a zatim nekoliko puta pauzirao izgradnju šifrovanih DM-ova. Ali sada je Musk postavljen na uvođenje enkripcije kao glavnog prioriteta za viziju koju naziva Twitter 2.0. „Trebalo bi da bude tako da ne mogu da gledam ničije DM ako mi je neko prislonio pištolj na glavu“, rekao je zaposlenima u ponedeljak.

“Ironično, Moxie Marlinspike je radila na Twitteru i zapravo je htjela raditi šifrirane DM prije nekoliko godina, [but] je to odbijeno, a onda je otišao i stvorio Signal”, rekao je Musk. (Za one znatiželjne, The Wall Street Journal ima zapis iz 2015. koji detaljno opisuje Marlinspikeovo vrijeme na Twitteru.)

Musk je dodao da „također želimo imati mogućnost glasovnog i video ćaskanja putem DM-a“. Priznao je da Signal zahtijeva dijeljenje telefonskog broja za pokretanje niti i da, zahvaljujući svom sistemu naloga, Twitter može olakšati sigurno pozivanje “tako da ne morate nekome davati svoj broj telefona”. Signal je od 2020. godine rekao da također radi na tome da se odmakne od oslanjanja na telefonske brojeve, iako tu mogućnost tek treba da uvede.

Zamolio bih Twitter za komentar onoga što je Musk rekao o šifriranju DM-a, ali kompanija više nema odjel za komunikacije.

Leave a Reply

Your email address will not be published.