Vijesti

Twitter odgađa lansiranje Blue s provjerom do nakon izbora

Twitter odlaže pokretanje svoje nove Blue pretplate uz verifikaciju do ovosedmičnih izbora na sredini mandata, navodi se u izvještaju New York Times. Prema internom memorandumu koji je pogledala kuća, menadžer koji radi na projektu rekao je da su “donijeli odluku da pomjere lansiranje ovog izdanja za 9. novembar, nakon izbora.”

Elon Musk, novi vlasnik Twittera, najavio je novi Twitter Blue od 7,99 dolara mjesečno ranije ovog mjeseca sa pogodnostima kao što su manje oglasa, prioritet pretraživanja, mogućnost postavljanja dužih video zapisa i mogućnost da platite svoj put do verifikacije. Prema novim Muskovim pravilima, svako može dobiti provjerenu kvačicu ako plati za Blue, što izaziva zabrinutost da li će korisnici moći razlikovati prave račune od lažnih.

Ova zabrinutost je tek porasla uoči međuizbora, jer provjereni korisnici koji se predstavljaju kao političari i novinske kuće mogu izazvati zabunu. Prije Muskovog preuzimanja, Twitter je dodijelio potvrđene kvačice značajnim ličnostima koje su mogle dokazati da njihov račun pripada njima, s namjerom da se bore protiv pokušaja lažnog predstavljanja. Platforma je također imala posebna pravila koja zabranjuju korisnicima sa parodijom ili neslužbenim nalozima obožavatelja da dobiju značku. Nije jasno kako Musk planira da se obrati korisnicima koji se imitiraju kao drugi na platformi, ali oznaku “Službeni račun” za značajne korisnike, kako je primijetio istraživač aplikacija Nima Owji mogao bi biti dio tog plana, dok bi kvačice pretplatnika imale mali iskačući prozor sa naznakom izvora njihovog statusa.

Kako je ranije objavljeno na The Verge Alex Heath, Musk je prvobitno želio da zaposleni uvedu Blue uz verifikaciju do 7. novembra i zaprijetio im je da će ih otpustiti ako ne ispoštuju ovaj rok. Twitter je u subotu ažurirao svoju aplikaciju na iOS-u s spominjanjem novih Blue pretplata, ali bez stvarnog pristupa njoj, a promjene su ubrzo nakon toga vraćene. Esther Crawford, menadžerica proizvoda na Twitteru koja vodi projekat, potvrdila je da će ove funkcije „doći uskoro“, ali nikada nije navela kada bismo mogli vidjeti službeno lansiranje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *