Vijesti

Toyota nudi otkup svojih opozvanih električnih SUV vozila bZ4X

Toyota nudi otkup svojih električnih SUV krosovera bZ4X nakon povlačenja vozila u junu, kako je prvi izvijestio Electrek. Opoziv, koji je Toyota objavila ni dva mjeseca nakon izlaska bZ4X-a, uključuje labave vijke glavčine na volanu koji bi mogli uzrokovati da se odvoji tokom vožnje.

Toyota je prvobitno savjetovala vlasnike bZ4X-a da ne voze vozilo, i predložila im da obavijeste svog lokalnog Toyotinog zastupnika kako bi mogli podići i spremiti automobil dok čekaju na popravku. Kompanija bi tada kupcima davala besplatno pozajmljeno vozilo zauzvrat.

Ali pismo kupcima dobio od Electrek i potvrđeno od strane The Verge otkriva da Toyota također nudi da ubaci nekoliko dodatnih besplatnih dodataka u zamjenu za neugodnosti, uključujući kredit od 5000 USD, produženu garanciju i besplatno punjenje na stanicama za punjenje u vlasništvu EVgo do kraja 2024. (pod pretpostavkom da kupci dobiju svoje automobile nazad do zatim). Međutim, ako vlasnik nije zadovoljan ovim opcijama, Toyota kaže da će otkupiti vozilo od 42.000 dolara i više.

“Znamo da naši kupci imaju mnogo izbora kada je u pitanju kupovina vozila. Cijenimo njihovu lojalnost i podržavamo ih kroz ovo opoziv,” rekla je Toyota u izjavi koju je dobio od The Verge. “Međutim, ako kupac ne želi nastaviti s ponuđenim opcijama, mi ćemo ponuditi da otkupi njihov bZ4X.” Toyota dodaje da otkup zavisi od stanja i okolnosti vlasnika.

Ni njegovo pismo ni izjava ne nude nikakav dodatni kontekst o tome kada će problem biti riješen. Opoziv se odnosi na oko 2.700 vozila, ali nije jasno koliko je od njih zaista isporučeno. Subaru Solterra, koji je izgrađen na istoj platformi, također je pogođen opozivom.

bZ4X označava prvi Toyotin pokušaj potpuno električnog vozila, a početak je pomalo neravan. Nadamo se da će Toyota otkloniti sve preostale nedostatke prije nego što počne isporučivati ​​više vozila i povećavati proizvodnju kako bi ispunila svoj cilj od 17 milijardi dolara puštanja u prodaju 30 novih električnih vozila do 2030. godine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *