Vijesti

Tim Cook i predsjednik Biden došli su u Arizonu kako bi objavili planove za čips proizveden u Americi

Apple planira početi koristiti procesore proizvedene u Americi nakon otvaranja nove napredne fabrike čipova u Phoenixu, Arizona.

Za kupce fabrike, što takođe uključuje AMD i NVIDIA, novo postrojenje znači sigurnije snabdevanje čipovima i kraće vremenske rokove proizvodnje. Proizvođač čipova, TSMC, takođe je danas rekao da će sledeće godine početi izgradnju druge fabrike u Feniksu, povećavajući godišnju proizvodnju lokacije.

“Ovi čipovi će pokretati iPhone i MacBook, što Tim Cook može potvrditi”, rekao je predsjednik Joe Biden na događaju ispred tvornice u Arizoni u utorak. “Apple je morao kupiti sve napredne čipove iz inostranstva. Sada ćemo raditi više u njihovom lancu nabavke ovdje kod kuće.”

Bajden i izvršni direktor Applea Tim Cook bili su prisutni u sjevernom Phoenixu na TSMC-ovoj ceremoniji uvođenja alata, obilježavajući dolazak proizvodne opreme u prvi pogon.

“Majslan potez i razvoj koji mijenja igru ​​za industriju”

Fabrika je velika, moderna zgrada okružena novoasfaltiranim putevima i kaktusima koji su preživjeli pustinjsko rušenje buldožerima. U svom prvom javnom događaju, TSMC je poželio dobrodošlicu kupcima, zaposlenima, lokalnim liderima i novinarima da vide svoju novu tvornicu, ili barem njenu vanjštinu.

TSMC je namenska livnica, što znači da proizvodi čipove koje su dizajnirale druge kompanije. Apple, AMD i NVIDIA su među njegovim najvećim kupcima, a čak se i Intel oslanja na TSMC da napravi najnaprednije procesore.

Prva Phoenix fabrika će proizvoditi 4nm procesore (poboljšane od prvobitno objavljenih 5nm), a proizvodnja bi trebala početi 2024. Druga fabrika će biti dostupna 2026. i proizvoditi 3nm čipove, koji su najmanji i najsloženiji procesori u proizvodnji danas.

Sve u svemu, TSMC je rekao da će uložiti 40 milijardi dolara u svoje kapacitete u Arizoni, što je među najvećim direktnim stranim ulaganjima ikada napravljenim u američku proizvodnju. Ove dvije fabrike će proizvoditi više od 600.000 vafla godišnje do 2026. godine, za što su zvaničnici Bijele kuće rekli da će biti dovoljno da zadovolje cjelokupnu potražnju SAD-a za naprednim čipovima.

Najviše rukovodstvo Applea, AMD-a i NVIDIA-e potvrdilo je u utorak da će biti među prvim kupcima koji će kupiti čipove iz novih fabrika u Arizoni.

“TSMC je postao globalna platforma na kojoj je izgrađena svjetska tehnološka industrija,” rekao je izvršni direktor NVIDIA Jensen Huang. “Dovođenje TSMC ulaganja u Sjedinjene Države je majstorski potez i razvoj koji mijenja igru ​​za industriju.”

TSMC-ova prva fabrika u Phoenixu, Arizona.

Popodne se pojavilo mnoštvo govornika koji su govorili o ozbiljnosti dolaska TSMC-a u Arizonu. Uposlenici TSMC-a u crvenokošuljašima okupirali su gomilu od oko 200 ljudi, a govori su bili toliko brojni da je čak bilo i pauze u kojoj se nazdravljalo šampanjcem kako bi se stvari razbile.

Sekretar trgovine Gina Raimondo, senator Arizone Mark Kelly i drugi članovi delegacije Arizone Kongresa također su bili prisutni na ceremoniji. Pridružili su im se poslovni lideri, uključujući izvršnog direktora Microna Sanjaya Mehrotra, izvršnog direktora Microchipa Ganesha Moorthyja i osnivača TSMC-a Morrisa Changa.

TSMC kupci nisu otkrili koliko čipova planiraju da kupe od ovih fabrika, ali na 3nm i 4nm, čipovi iz Arizone će biti napredniji od onoga što trenutno koriste. Apple-ovi A16 čipovi koji se koriste u iPhone-ima 14 Pro i Pro Max i njegovi M2 čipovi za MacBook-ove napravljeni su 5nm procesnom tehnologijom.

Ipak, dok ove fabrike u Arizoni budu i pokrenute, TSMC će već proizvoditi naprednije čipove u inozemnim pogonima. Kompanija planira da proizvodi 2nm čipove do 2025. godine Nikkei Asia.

“Napredak koji smo napravili s Apple Siliconom je transformirao naše uređaje,” rekao je Cook u utorak. “Kada zastanete i razmislite o tome, izvanredno je šta tehnologija čipova može postići. A sada, zahvaljujući napornom radu tolikog broja ljudi, ovi čipovi mogu biti ponosno označeni ‘Made in America’.”

SAD su usred oživljavanja proizvodnje poluprovodnika

SAD su usred oživljavanja proizvodnje poluprovodnika, djelomično inspirisane napetim lancima nabavke pandemije covida. Velika većina svjetskih poluprovodnika proizvodi se u Aziji, a SAD proizvodi oko 10 posto svjetskih poluprovodnika.

Apple je proveo proteklih nekoliko godina radeći na širenju svog lanca nabavke izvan Kine kako bi spriječio moguće poremećaje u budućnosti. Sada proizvodi neke iPhone uređaje u Indiji i želi proširiti proizvodnju MacBooka i Apple Watcha u Vijetnam. Tvornice TSMC neće značiti punu proizvodnju iPhonea u SAD-u, ali će obezbijediti kritične komponente koje se koriste u Apple proizvodima.

Nedostatak poluprovodnika koštao je Apple oko 6 milijardi dolara izgubljene prodaje, a kompanija je nedavno rekla da planira kupiti još čipova od evropskih i američkih fabrika kako bi se suprotstavila problemima u nabavci.

Nedavno su američki političari nastojali da preusmjere proizvodnju kako bi izbjegli oslanjanje na druge nacije.

Ova nova snaga kulminirala je Zakonom o CHIPS-u i nauci, zakonodavnom paketu koji sadrži 52 milijarde dolara za domaću proizvodnju čipova. Bajden je potpisao zakon u avgustu, ali sredstva tek treba da budu isplaćena.

Ministarstvo trgovine će dodijeliti novac kroz program “Čipovi za Ameriku”, počevši od sljedeće godine. Strane kompanije će imati pravo na ove poticaje sve dok grade kapacitete američke proizvodnje, a TSMC je već javno izjavio da će se prijaviti za finansiranje CHIPS-a.

Biden je došao u Phoenix kako bi reklamirao američku proizvodnju i CHIPS and Science Act.

Biden je došao u Phoenix kako bi reklamirao američku proizvodnju i CHIPS and Science Act.

Čak i bez finansiranja CHIPS-a, u toku je nekoliko velikih poluprovodničkih projekata.

Intel, najveći američki proizvođač čipova, ima svoju najveću proizvodnu lokaciju u Chandleru, glavnom predgrađu Phoenixa. Kompanija napreduje u proširenju svog kampusa Chandler u vrijednosti od 20 milijardi dolara, koji će biti u potpunosti operativan 2024.

Intel takođe planira da izgradi „najveću lokaciju za proizvodnju silicijuma na planeti“ u Ohaju, počevši od investicije od 20 milijardi dolara. Intel tek treba da otkrije šta će tačno graditi u Ohaju, ali se očekuje da proizvodnja počne 2025. godine.

Micron, koji proizvodi memorijske i memorijske čipove, rekao je u oktobru da će potrošiti do 100 milijardi dolara za izgradnju “megafab” u New Yorku. U Teksasu, Samsung ulaže 17 milijardi dolara u proširenje svojih pogona u Austinu u nadi da će biti konkurent TSMC-u.

Chang, osnivač TSMC-a, rekao je tokom svog izlaganja da je dugo sanjao o izgradnji u Americi i da sadašnji predsjednik TSMC-a, Mark Liu, konačno ostvaruje taj san.

“Moj san od prije 25 godina sada će Mark ispuniti.”

Fotografirao Andy Blye.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *