Vijesti

TikTok Now je najnoviji BeReal knockoff

TikTok Now šalje svakodnevna obavještenja, baš kao i BeReal. | Slika: TikTok

TikTok je najnovija aplikacija koja dodaje funkciju dvostruke kamere, u nadi da će se uključiti u rastuću popularnost BeReala.

U današnjem blog postu, TikTok je najavio novu funkciju pod nazivom Now, koja će korisnicima slati svakodnevna obavještenja kako bi snimili sliku ili video pomoću svoje prednje i zadnje kamere.

„Proširujemo naš paket alata za kreiranje dok nastavljamo da negujemo autentične i spontane veze na TikToku“, navodi kompanija u objavi. Drugim riječima: čini se da stvarno volite da slučajno objavite tajne kompanije dok radite od kuće na toj drugoj aplikaciji. Šta ako to uradite i na TikToku?

Na slikama koje dijeli TikTok, nova funkcija ima svoju namjensku karticu odmah pored početnog dugmeta na dnu aplikacije. Baš kao i BeReal, korisnici moraju objaviti svoj trenutni snimak kako bi vidjeli šta su prijatelji podijelili, a postoji i vremenski okvir u kojem je vaša objava “na vrijeme”. Ali za razliku od BeReala, TikTok dodaje mogućnost objavljivanja 10-sekundnih videa pored fotografija.

Kompanija kaže da će eksperimentisati sa ovom funkcijom u narednim nedeljama. U SAD-u će TikTok Now biti dostupan u glavnoj aplikaciji. U drugim regijama svijeta, TikTok Now može postati zasebna aplikacija.

Druge platforme su radile na svojim verzijama BeReala — koji je i sam optužen za kopiranje drugačije kratkotrajna aplikacija. Istražitelji aplikacije otkrili su IG Candid, verziju Instagrama za koju je kompanija rekla da je interni prototip koji nije bio testiran eksterno. Snapchat-ova funkcija dvostruke kamere – koja snima više snimaka, ali ne šalje tempirana obavještenja – najavljena je još u aprilu i konačno je predstavljena krajem avgusta.

TikTok pokušava da iskoristi BeReal-ovu popularnost ne bi trebao biti šokantan – ciklus tehnoloških platformi koje se međusobno otkivaju ili dodaju slične karakteristike nikad ne prestaje. Najiznenađujući dio koji TikTok dodaje ovo, možda je to što je uspio pobijediti Instagram.

Leave a Reply

Your email address will not be published.