Vijesti

TikTok je zabranjen na mobilnim uređajima koje izdaje kuća u SAD

Predstavnički dom američkog Kongresa naredio je osoblju da izbriše TikTok sa svih mobilnih telefona koje izdaje Dom, prema internom dopisu do kojeg je došao NBC News. Direktivu je navodno izdala Catherine L Szpindor, glavni administrativni službenik Doma, a također zabranjuje preuzimanje popularne aplikacije za društvene mreže na uređajima koje izdaje House.

Kancelarija za sajber bezbednost CAO veruje da je TikTok „visok rizik za korisnike“ zbog nedostatka transparentnosti u pogledu načina na koji njegova kineska matična kompanija, ByteDance, rukuje podacima o klijentima. “Kućnom osoblju NIJE dozvoljeno preuzimanje aplikacije TikTok na bilo koji mobilni uređaj House”, stoji u dopisu. “Ako imate aplikaciju TikTok na svom mobilnom uređaju House, bit ćete kontaktirani da je uklonite.”

Lokalne uprave u 19 država već su zabranile TikTok na uređajima koje izdaje vlada

Brooke Oberwetter, glasnogovornica TikToka, rekla je The Wall Street Journal da je taj potez bio politički signal, a ne praktično rješenje za sigurnosne probleme, i tvrdi da bi zabrana imala minimalan uticaj jer vrlo malo telefona kojima upravlja kuća ima instaliran TikTok.

Direktiva slijedi brojne druge pokušaje da se ograniči korištenje TikToka u SAD-u zbog straha da bi kineska vlada mogla koristiti aplikaciju za praćenje i špijuniranje ljudi u SAD-u. Lokalne administracije u 19 država već su zabranile TikTok na uređajima u vlasništvu vlade zbog sigurnosnih razloga, a omnibus zakon o potrošnji od 1,7 biliona dolara koji je Kongres usvojio 23. decembra sadrži jezik koji zabranjuje aplikaciju na telefonima koji se izdaju zaposlenima u agencijama u izvršnoj vlasti, uz izuzetke za provođenje zakona, nacionalnu sigurnost i istraživačke svrhe.

TikTok pregovara o dogovoru sa Ministarstvom pravde za rješavanje problema nacionalne sigurnosti

TikTok je dugo poricao da je njegovo rukovanje korisničkim podacima razlog za zabrinutost, navodeći da se podaci o američkim korisnicima ne pohranjuju u Kini i da se te informacije ne dijele s kineskom vladom. Kompanija je obećala da će se “smisleno pozabaviti svim sigurnosnim problemima koji su istaknuti i na saveznom i na državnom nivou” u izjavi prošle sedmice nakon što je Kongres usvojio zakon o potrošnji.

Mnogi članovi Kongresa prisutni su na TikToku, a iako su poslanici i zaposleni u Predstavničkom domu sada obavezni da izbrišu aplikaciju, ova direktiva se još uvijek ne primjenjuje na Senat. Neki senatori poput Marca Rubija (R-FL) nedavno su pozvali na zabranu TikToka u cijeloj zemlji u SAD-u.

TikTok ima puno posla ako se nada da će uvjeriti američku vladu da se platformi može vjerovati. Interna istraga je 23. decembra otkrila da je nekoliko zaposlenih u ByteDanceu pristupilo TikTok podacima američkih novinara, uprkos prethodno tvrdio nikada nije korišćen za ciljanje pojedinaca kao što su članovi američke vlade ili novinari.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *