Vijesti

Tesla povećava cijenu modela Y nakon prilagođavanja poreskog kredita za EV

U petak je Ministarstvo finansija ažuriralo način na koji klasifikuje vozila koja se kvalifikuju za poreski kredit od 7.500 dolara za EV kao deo Zakona o smanjenju inflacije (IRA). Promjena bi trebala omogućiti da se više vozila – uključujući model Y – kvalifikuje za kredit, jer više ne stavlja određene SUV krosovere u istu kategoriju kao limuzine.

Ranije, neki modeli modela Y, uz Cadillac Lyriq, nisu imali pravo na poreski kredit za EV jer su njihove cijene naljepnica premašile maksimalnih 55.000 dolara preporučene maloprodajne cijene za limuzine.

Ali sada kada vlada koristi standard za označavanje uštede goriva Agencije za zaštitu okoliša (EPA) umjesto EPA standarda o prosječnoj potrošnji goriva (CAFE) za klasifikaciju vozila, Model Y i Cadillac Lyriq sada spadaju u kategoriju SUV vozila. Ovo daje Tesli više prostora za pomicanje kada je u pitanju cijena, jer vozila u ovoj kategoriji mogu biti po cijeni do 80.000 dolara kako bi se kvalifikovala za poreski kredit.

Ipak, još uvek nije jasno kako će se lista kvalifikovanih vozila Ministarstva finansija promeniti u martu. Tada se očekuje da će agencija objaviti svoje smjernice o tome kako primijeniti stroga pravila IRA-e koja se odnose na nabavku i proizvodnju minerala i komponenti baterija koje se koriste u električnim vozilima.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *