Vijesti

Stroža zaštita privatnosti DuckDuckGo pretraživača sada će se primjenjivati ​​i na Microsoft skripte

Nakon otkrića u maju da DuckDuckGo (DDG) web pretraživač koji je fokusiran na privatnost dozvoljava Microsoft-u da prati skripte na web stranicama trećih strana, kompanija sada kaže da će i njih početi blokirati. DuckDuckGo-ov pretraživač je podrazumevano imao zaštitu učitavanja trekera treće strane koja je već blokirala skripte ugrađene na web stranice sa Facebooka, Googlea i drugih, ali do sada su Microsoftove skripte sa domena Bing i LinkedIn (ali ne i kolačići treće strane) imale prolaz.

Istraživač sigurnosti po imenu Zach Edwards istakao isključenje koje je očito otkrio dok je revidirao tvrdnje o privatnosti preglednika, i napomenuo da je to posebno zanimljivo jer je Microsoft partner koji isporučuje oglase u DDG-ovom pretraživaču (isto obećavajući da neće koristiti te podatke za kreiranje praćenog profila korisnika za ciljanje oglasa, umjesto toga oslanjajući se na kontekstu kako bi se odlučilo koje bi trebalo prikazati).

To je tada rekao izvršni direktor DuckDuckGoa Gabe Weinberg razlog za to je bio sporazum o sindikaciji pretraživanja sa Microsoftom, i to više ažuriranja dolazile su prevencije tragača trećih strana. Uslijedila je reakcija, s nekim korištenjem vlastitih riječi DuckDuckGo-a da je “praćenje praćenje”, fraza koju je kompanija koristila protiv Google-ove reklamne tehnologije “privacy sandbox” koja zamjenjuje kolačiće.

Sada Weinberg piše u postu na blogu: „Čuo sam od brojnih korisnika i razumijem da nismo ispunili njihova očekivanja u vezi s jednom od zaštite web praćenja našeg pretraživača.“ DuckDuckGo obećava da će biti transparentniji u pogledu toga od kojih tragača njegov pretraživač i ekstenzije štite korisnike, čineći svoje liste blokova za praćenje dostupnim i nudeći korisnicima više informacija o tome kako njegovo praćenje štiti sa novom stranicom pomoći.

U e-poruci za The Vergepotpredsjednik za komunikacije kompanije Kamyl Bazbaz rekao je da je većina Microsoftovih skripti već blokirana drugim zaštitama pretraživača, tvrdeći da smo „izvršili test da vidimo koliko se još blokiranja dešava kao rezultat ovog novog ažuriranja i na osnovu 1.000 najboljih web stranica, mi smo utvrdili da je povećanje iznosilo samo 0,25%.“

Jedna stvar koju neće blokirati po defaultu nakon što se promjene uvedu ove sedmice, su skripte za bat.bing.com, za koje DDG kaže da se koriste na web lokacijama oglašivača za mjerenje efikasnosti oglasa. Ali u postu na blogu se kaže da će zaštita učitavanja uređaja za praćenje treće strane DuckDuckGo blokirati Microsoftove skripte „u svim drugim kontekstima“. Prema Weinbergu, korisnici imaju opciju da izbjegnu ovo tako što će onemogućiti oglase u postavkama pretraživanja DuckDuckGo. DuckDuckGo kaže da, kao i neke druge kompanije, radi na neprofiliranoj tehnologiji za zamjenu skripti, ali to još nije spremno.

DuckDuckGo-ove kritike nastavljaju da se fokusiraju na Google-ove reklamne profile i sve podatke koje nastoje da pokupe iz njegovih različitih proizvoda, i to opravdano – gledajući prihod od 257 milijardi dolara Alphabet-ove matične kompanije Google u 2021. godini, većina je došla od oglašavanja.

Ali postoji i više nego dovoljno razloga da držite na oku i Microsoftove reklamne napore. Osim svog dogovora da podrži Netflixovu uslugu striminga podržanu oglasima, također zarađuje milijarde dolara od internet oglašavanja. i izgradio je vlastitog giganta ad-tech sposobnog za više platformi koji može doseći preko 1 milijarde ljudi. Ako DuckDuckGo obeća da će njegovi korisnici dobiti veću ukupnu zaštitu nego u drugim pretraživačima, morat će to i dalje dokazivati, a dodatna transparentnost može samo pomoći.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *