Vijesti

Stižu 240Hz OLED ekrani za igre

CES 2023 je sada za samo nekoliko dana, a već postoji istaknuta kategorija zbog koje smo posebno uzbuđeni: 240Hz OLED monitori za igre.

Općenito govoreći, OLED paneli mogu postići bolji kvalitet slike i brže vrijeme odziva od svojih LED ili IPS ekvivalenata, ali im je kroz povijest nedostajala mogućnost da ih pariraju u pružanju visoke stope osvježavanja. Bilo je nekih izuzetaka — kao što je Alienware AW3423DW, QD-OLED koji radi na 175 Hz — ali sada su OLED ekrani za igre konačno postigli optimalnu brzinu osvježavanja od 240 Hz koju cijene igrači koji su specijalizirani za eSportove i FPS naslove.

Postoji nekoliko 240Hz OLED displeja (kojih smo svjesni) koji su predstavljeni na konferenciji CES 2023. Jedna od inovativnijih ponuda je Corsair Xeneon Flex, 45-inčni OLED sa prilagodljivom zakrivljenošću i cijenom od 1.999 dolara. Stiskanjem ekrana možete se prebacivati ​​između ravnog i 800R zakrivljenog prikaza, što ga čini idealnim i za rad i za igru.

Corsair Xeneon Flex treba fizički stisnuti u položaj ako želite da prelazite između ravnog ekrana ili 800R zakrivljenog ekrana.
Fotografija Amelia Holowaty Krales / The Verge

Uspjeli smo se dočepati verzije Corsair Xeneon Flexa prije puštanja u prodaju za ranu recenziju, a čak je i to ostavilo odličan utisak. Dobivate onu vrlo važnu promjenjivu brzinu osvježavanja od 240Hz i rezoluciju od 1440p, uz AMD FreeSync Premium, Nvidia G-Sync kompatibilnost i brzo vrijeme odziva od 0,03 milisekundi.

U međuvremenu, LG Display će predstaviti svoje 45-inčne ultraširoke OLED i 27-inčne OLED UltraGear monitore, koji su već dostupni za pretprodaju po cijeni od 999 i 1.699 dolara, respektivno. Oba ekrana su 1440p i imaju vrijeme odziva od 0,03 ms. LG Display je takođe potvrdio u saopštenju za javnost da će se ovi OLED paneli koristiti u premium monitorima drugih brendova, kao što su Corsair i Asus.

LG-jev 27-inčni UltraGear OLED monitor za igre koji prikazuje video demo trkačke igre.

LG-jev 27-inčni UltraGear OLED monitor za igre već je dostupan za pretprodaju, a očekuje se da će biti isporučen sredinom januara nakon što bude predstavljen na CES 2023.
Foto: Cameron Faulkner / The Verge

Govoreći o Asusu, takođe znamo da će novi 27-inčni ROG OLED monitor za igre biti predstavljen tokom CES 2023, iako su detalji o tome mali. Teaser za ROG Swift OLED PG27AQDM objavljeno na Twitteru ranije ovog mjeseca navodi se da će i ovo raditi na 240Hz i imati rezoluciju od 1440p, ali inače, nema riječi o cijeni ili datumu izlaska.

Dough će također koristiti sjajnu verziju gore pomenutog LG Display OLED panela u vlastitom 27-inčnom Spectrum OLED monitoru koji radi na 240Hz sa rezolucijom od 1440p, iako nismo čuli ništa o tome da je predstavljen na CES 2023. Ako bez obzira na to ćete se rado odlučiti, prednarudžbe počinju od 649 USD, a ispunjenje se očekuje oko jula 2023.

Dough Spectrum OLED na bijelom stolu

Sa 649 dolara, Doughov 27-inčni Spectrum je najpristupačniji 240Hz OLED na našoj listi. Nažalost, nema informacija o tome da će se pojaviti na CES 2023, ali je planirano da bude objavljen kasnije sljedeće godine.
Slika: Tijesto

Uzbuđeni smo što možemo vidjeti za šta su ovi novi monitori za igre sposobni, ali ćemo i dalje birati – doslovno u ovom slučaju. Oba LG UltraGear OLED ekrana zahtevaju prosečan nivo osvetljenosti od samo 200 nita, a Corsair Xeneon Flex ima mizernih 150 nita. OLED displeji su obično je zatamnjeniji zbog zahtjeva za napajanjem, topline i rizika od pregaranja, ali ako ste navikli na nešto poput Samsung Odyssey G9 (koji ima tipičnu svjetlinu od 420 nita), onda ovi ekrani mogu izgledati prilično prigušeno.

Standardna svjetlina za monitor je oko 300 i 350 nita

Nedostatak opcija za 4K rezoluciju bi također mogao biti problem za neke, iako vrijedi imati na umu da bi vam trebao izuzetno moćan računar za igre da biste pokrenuli većinu naslova u toj rezoluciji i u potpunosti iskoristili brzinu osvježavanja od 240 Hz. Konzola trenutne generacije takođe neće biti na nivou. Generalno, 1440p je slatka tačka koja nudi odličan kvalitet slike bez žrtvovanja brzine osvježavanja, a time i broja kadrova.

Predstojeće uvođenje OLED ekrana od 240Hz na tržište moglo bi promijeniti igru ​​za ljude koji vole mijenjati brze takmičarske pucačine i lijepe, grafički zahtjevne naslove. Šteta što su neke od cijena koje vidimo tako visoke, ali to je za očekivati ​​s novom tehnologijom. Ko zna, možda ću si moći priuštiti jedan od gore navedenih modela do trenutka kada sljedeća generacija OLED monitora za igre bude dostigla 500Hz.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *