Vijesti

Steam Deck čini najveće PlayStation igre prenosivim

Sony je možda prestao sa proizvodnjom prenosivih uređaja za igre prije mnogo godina, ali Valveov Steam Deck brzo postaje odličan način za igranje PlayStation igara u pokretu. Veliki naslovi prve strane poput bog rata, Horizon Zero Dawn, i Days Gone sada su dostupni na PC-u i potvrđeni su za Steam Deck. PlayStation pogodi like Death Stranding i Final Fantasy VII Remake Intergrade takođe su verifikovani. Sad Marvelov Spider-Man Remasteredkoji izlazi ove sedmice, jedan je od najboljih primjera do sada kako Steam Deck postaje novi prijenosni PlayStation.

Igrao sam samo nekoliko sati, ali koliko znam, sve što je napravio Čovjek pauk jedna od najboljih igara o superherojima ikad kada je prvi put izašla 2018. na PS4 još uvijek je tu. Ljuljanje je i dalje uzbudljivo, omogućavajući vam da lako pređete New York City tkanjem od krova do krova. Grad je još uvijek prepun tajni koje treba pronaći i sitnih kriminalaca koje treba otkriti. Čak sam se iznenadio što sam se još jednom našao uključen u priču.

Kada sam prvi put otvorio Čovjek pauk na PS4 sam se uglavnom držao završetka priče što sam brže mogao. Hteo sam da vidim šta se dalje dešava! Ali na Steam Deck-u, ljuljam se niz svaku uličicu i penjem se po svakoj zgradi da pronađem sve tajne skrivene u New Yorku. Naravno, možda zato što uglavnom već znam šta se dešava u glavnoj priči. (Ipak Remastered pakuje u sve Čovjek pauk DLC paketi, koji uključuju neke nove scenarije priče.) Ali stvaranje igre prenosivom znači da je veća vjerovatnoća da ću je igrati u komadima veličine zalogaja, pa sam tu i tamo iskoristio nekoliko minuta da popravim policijske antene i otključajte više od mape.

Sećam se da sam osetio nešto slično dok sam igrao Legenda o Zeldi: Dah divljine; prenosivost te igre učinila ju je osobnijim iskustvom i mnogo lakšom za uklanjanje. Umjesto da se osjećam kao da gubim dragocjeno TV vrijeme tražeći skrivenu tajnu u najudaljenijem kutu karte, lakše je ići u neočekivane ekspedicije i kovati svoj vlastiti put na prijenosnom uređaju. U Zelda, to je značilo praćenje svakog pojedinog svetilišta. U Čovjek paukto znači skalirati još jednu zgradu kako biste pronašli ruksake koji otključavaju nove kolekcionarske predmete.

Na srednjim postavkama na mom Steam Deck-u, osjećam se kao Čovjek pauk izgleda malo gore nego što se sećam da je bilo na PS4. Nema ni praćenja zraka na Steam Deck-u; opcija je zasivljena za mene, čak i na vrlo visokim postavkama. Brzina kadrova općenito varira između 30 i 60 kadrova u sekundi – iako je definitivno blizu donjeg kraja tog raspona dok se krećete po New Yorku. Ništa od toga nije veliki problem za mene, ali igra radi na bučnom ventilatoru Steam Decka, što može biti dosadno.

Evo snimka ekrana u zatvorenom koji sam napravio na srednjim postavkama.
Snimak ekrana Jay Peters / The Verge

Dok evo jednog koji sam uzeo ljuljajući se kroz New York. Brzo se krećem i mnogo se toga dešava, ali i dalje mislim da izgleda dobro.
Snimak ekrana Jay Peters / The Verge

Kad se sve to kaže, uživam u igri Čovjek pauk na Steam Decku toliko da mislim da ću tako igrati Marvelov Spider-Man: Miles Morales po prvi put kada je PC u pitanju ove jeseni. Dok Miles Morales je bio prepoznatljiv naslov za lansiranje PS5, istog dana je došao i na PS4, gdje ne izgleda mnogo bolje od originala. Sony i Insomniac Games nisu zvanično rekli da li Miles Morales bit će potvrđeno za pokretanje na Steam Deck-u, ali s obzirom na to Čovjek pauk je verifikovano više od nedelju dana pre zvaničnog objavljivanja, pretpostavljam Miles Morales će raditi na Valve-ovom ručnom računaru za igre sasvim dobro.

Nisam prvi koji je sugerirao da bi Steam Deck mogao biti duhovni nasljednik PlayStation Vita, ali počinjem da mislim da bi Sony-jeva podrška za Steam Deck mogla da ga učini boljim prijenosnim PlayStationom nego što je Vita ikada bila. Ne samo da se Sony borio da uvjeri programere da naprave igre za tu platformu, već je nedostajala i njegova vlastita podrška prve strane. Dok se mnogi igrači sjećaju Gravity Rush, Uncharted: Golden Abyss, i Persona 4 Golden, samo prve dve su bile Sony igre — i obe su stigle u prozoru za lansiranje ručnog uređaja. Samo tri godine nakon puštanja u prodaju, Sony je praktično napustio Vitu bez ikakvih a Gran Turismo.

Uz rastuću podršku kompanije za Steam Deck, Sony je već prenio nekoliko vodećih ekskluzivnih igara sa svoje kućne konzole na ručni uređaj. Iako su sada dostupne igre obično stizale godinama nakon što su prvi put objavljene, čini se da Sony skraćuje taj period za buduće naslove.

Spider-Man: Miles Moralesobjavljen 2020. godine, izlazi ove jeseni. Uncharted: Legacy of Thieves Collection, koji je izašao u januaru, planiran je za ovu godinu. Remake za Posljednji od nas planiran je za septembar i već je u razvoju za PC. Postoje čak i nagoveštaji koje bi Sony mogao doneti PovratakPS5 ekskluziva od samo prošle godine, na PC.

Sony još nije rekao hoće li oni podržavati Steam Deck. Ali imajući u vidu trenutnu liniju igara koje su proverene na Steam Deck-u, njena javnost planira uložiti velika ulaganja u PC igre, a izvršni direktor PlayStationa Shuhei Yoshida otvoren uzbuđenje za Steam Deck, linija Sony naslova koji rade na Valve-ovom ručnom računaru za igranje bi trebala postati još bolja u budućnosti.

Ako portovi ispadnu kao Spider-Man Remastered na Steam Deck-u, čeka nas poslastica. Sada, ako me izvinite, moram da nađem drugi ranac.

Marvelov Spider-Man Remastered izlazi na PC 12. avgusta. Možete ga nabaviti na Steamu ili Epic Games Storeu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *