Vijesti

Šta Tim Hortons misli da vrijede vaši podaci? Kafa i krofna, očigledno

Tim Hortons, kanadski lanac brze hrane optužen da koristi svoju mobilnu aplikaciju za prikupljanje “ogromnih količina osjetljivih podataka o lokaciji” kršeći kanadske zakone o privatnosti, kaže da je postigao predloženo rješenje u nastalim grupnim tužbama, Vice izvještaji. Kako bi nadoknadio praćenje korisnika, bilježeći njihovo kretanje “svakih nekoliko minuta” čak i kada je aplikacija zatvorena, lanac predlaže da se pogođenim korisnicima da… besplatan topli napitak i besplatno pečeno blago u vrijednosti nešto ispod 9 CAD plus porez.

Kupci su u petak počeli primati e-poruke s detaljima o predloženoj nagodbi, a snimke ekrana su bile objavio na Twitteru James McLeod. “Primate ovu e-poruku u vezi s predloženom nagodbom, koja podliježe odobrenju suda, nacionalne grupne tužbe koja uključuje aplikaciju Tim Hortons i prikupljanje podataka o geolokaciji između 1. aprila 2019. i 30. septembra 2020.”, piše u e-poruci čita. “Kao dio predloženog sporazuma o nagodbi, korisnici aplikacije koji ispunjavaju uslove dobit će besplatan topli napitak i besplatno pecivo.”

Osim što nudi piće i grickalice (koji imaju maloprodajnu vrijednost od 6,19 CAD i 2,39 CAD plus porezi), Tim Hortons se također obavezao da će trajno izbrisati sve geolokacije o članovima grupe. Najvažnije je, međutim, lanac restorana Global News da predloženo poravnanje ne predstavlja priznanje nepravde i da optužbe nisu dokazane na sudu.

Optužbe su se pojavile u izvještaju iz National Post, kada je novinar otkrio da je aplikacija pratila njihovu lokaciju preko 2700 puta u manje od pet mjeseci. Naknadna istraga kanadskih čuvara privatnosti rekla je da iako je aplikacija tražila dozvolu za praćenje lokacije, dovela je korisnike u zabludu da misle da će biti praćeni samo dok koriste aplikaciju. Umjesto toga, navodno su praćeni tokom cijelog dana, omogućavajući Timu Hortonsu da zaključi gdje su živjeli, gdje su radili i da analizira kada su posjetili konkurentske restorane ili glavne sportske objekte.

Kompanija je prvobitno planirala da koristi ove informacije za ciljano oglašavanje, ali ih je na kraju koristila za analizu trendova korisnika, poput utvrđivanja kada su možda prešli na rivalske lance kafea. “Tim Hortons je očito prešao granicu prikupivši ogromnu količinu vrlo osjetljivih informacija o svojim klijentima”, rekao je kanadski povjerenik za privatnost Daniel Therrien kada je izvještaj objavljen. “Pratiti kretanje ljudi svakih nekoliko minuta svakog dana očito je bio neprikladan oblik nadzora.”

“Drago nam je što smo postigli predloženo rješenje, podložno odobrenju suda, u četiri grupne tužbe u Kvebeku, Britanskoj Kolumbiji i Ontariju koje uključuju aplikaciju Tim Hortons”, rekao je glasnogovornik lanca Vice. “Kao dio predloženog sporazuma o nagodbi, korisnici aplikacije koji ispunjavaju uslove dobit će besplatan topli napitak i besplatno pecivo.”

“Sve strane se slažu da je ovo pošteno poravnanje i radujemo se odluci Vrhovnog suda Kvebeka o prijedlogu. Uvjereni smo da će sudovi u Britanskoj Kolumbiji i Ontariju, dok sud u Kvebeku ne odobri nagodbu, priznati nagodbu”, rekli su.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *