Vijesti

Spotify reorganizuje svoju aplikaciju kako bi bolje odvojio podcaste i muziku

Spotify radi na novom dizajnu za svoju početnu karticu koja će kreirati odvojene feedove za vašu muziku i vaše podcaste. Kompanija kaže da je to dio napora da vam da više i bolje preporuke, ali se također bavi uobičajenom kritikom iskustva Spotifyja: sa svim vrstama zvuka koji se sjedinjuju u aplikaciji, ponekad može biti teško shvatiti.

Novi home feed, koji je sada dostupan za Android korisnike i koji dolazi na iOS „u bliskoj budućnosti“, zapravo ne izgleda toliko drugačije na prvi pogled. Ali gore na vrhu ekrana nalaze se dva nova dugmeta: jedno za muziku i jedno za podkaste i emisije. Dodirom na jedan od njih odvest ćete se u zasebne feedove. Muzika će vam pokazati prijedloge na osnovu onoga što ste slušali, dok će Podcasts & Shows prikazati najnovije epizode vaših omiljenih emisija plus preporuke za nove. To nisu toliko novi početni ekrani koliko novi filteri za vaš početni ekran. (Radije bih da su to potpuno odvojene kartice, ali uzet ću ono što mogu.)

Promjena izgleda posebno korisna za slušatelje podcasta, jer pretvara Spotify u nešto mnogo bliže stvarnoj aplikaciji za podcast. Do sada je bilo neobično teško samo otvoriti Spotify i pronaći podcast za slušanje; Spotify je uglavnom odlučio da pomiješa podcaste i muziku, prebacujući vaš podcast feed na listu za reprodukciju pod nazivom “Nove epizode”. Čini se da kompanija beskrajno redizajnira svoju stranicu biblioteke, ali početni ekran je ostao uglavnom isti posljednjih godina.

Sada su podkasti mnogo više ispred i u središtu, što je pobjeda za slušaoce, ali i pokazatelj koliko su podcasti važni za Spotify. Kako kompanija očajnički traži načine da zaradi novac od zvuka, uložila je velika sredstva u to da postane najveći igrač podcastinga na tržištu. To također čini veliki pomak u video, što se također smatra vrstom funkcije kojoj je potreban namjenski prostor u aplikaciji. (Nemojmo čak ni ulaziti u audio knjige, koje su sasvim druga vrsta audio proizvoda i biće ih još teže integrirati u Spotify.)

Deo celog plana Spotify-a da dominira zvukom bio je da sve – od muzike preko knjiga do podcasta do zvuka uživo – sve dovede na jedno mesto. To je lukav problem korisničkog sučelja, a kompanija ga nije uvijek ispravila. U ovom slučaju, izgleda da je davanje stvari vlastitom prostoru pravi poziv. A Spotifyju daje mnogo i puno novih načina da vas natjera da slušate Joea Rogana i ostale njegove grupe.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *