Vijesti

Španska vlada zabranjuje pad temperature ispod 27 stepeni Celzijusa u javnim zgradama

Dok se Evropa bori s vrućim ljetom i vrtoglavim cijenama energije, Španija je postala posljednja vlada koja je poručila svojim građanima da odbiju AC.

Uredba objavljena u utorak ujutro u službenom državnom glasniku i koja bi trebala stupiti na snagu sljedeće sedmice nalaže da se klima uređaji na javnim mjestima postavljaju na ili iznad 27 stepeni Celzijusa (oko 80 stepeni celzijusa) i da vrata tih zgrada ostaju zatvorena kako bi se spasili energije.

Ta javna mesta uključuju kancelarije, prodavnice, barove, pozorišta, aerodrome i železničke stanice. Uredba se proširuje kao preporuka svim španskim domaćinstvima. Pravila uključuju održavanje grijanja na ili ispod 19 stepeni Celzijusa (oko 66 stepeni Farenhajta) zimi i ostaće na snazi ​​najmanje do novembra 2023.

Španski premijer Pedro Sančez javno je izjavio da zemlja hitno treba da štedi energiju, čak i ohrabrujući kancelarijske radnike da skinu veze kako bi ostali hladni bez veštačke pomoći. „Zamolio sam ministre i šefove javnog i privatnog sektora da ne nose kravate osim ako nije neophodno“, rekao je on na konferenciji za novinare prošle sedmice.

Ako ostavimo bezbrižne predloge na stranu, evropske zemlje se bore da razreše dvostruke probleme; vrelina koja povećava potražnju za energijom i politički sukob koji komplikuje snabdevanje energijom. Nacije, uključujući Španiju, suočene su sa sve većim pritiskom da se ne oslanjaju na gas koji isporučuje Rusija usred tekućeg sukoba s Ukrajinom.

Prema izvještaju u The GuardianGrčka i Italija najavile su prošlog mjeseca mjere za slično ograničenje upotrebe energije prilikom hlađenja javnih zgrada, također zahtijevajući da klima uređaj bude postavljen na 27 stepeni Celzijusa ili više.

Francuska je naredila javnim prostorima da ljeti podese termostate više, a zimi niže i kaznit će klimatizovane firme sa 750 eura ako ostave svoja vrata otvorena. Grad Hanover, Njemačka, zabranio je upotrebu mobilnih klima uređaja i grijača ventilatora svuda osim u bolnicama i školama.

Ali nisu svi pristali na ove nove mjere. Predsjednica regije Madrid Isabel Díaz Ayuso tweeted, „Madrid se neće ugasiti. To stvara nesigurnost i plaši turizam i potrošnju.”

U Evropi, gde neke zemlje uživaju u klimi koja je tradicionalno blaža od većeg dela SAD-a, manje od 10 odsto domaćinstava ima klima-uređaj, u poređenju sa preko 90 odsto američkih domaćinstava. Ali kako se toplotni talasi povećavaju, Međunarodna agencija za energiju predviđa da će Evropa skoro utrostručiti zalihe klima uređaja na 275 miliona jedinica do 2050. godine.

Ispravka, srijeda, 3. avgust, 18:02: Ranija verzija ovog članka uključivala je rečenicu koja je pogrešno rekla da je mandat zahtijevao postavljanje AC ispod 27 stepeni, zahtijeva postavljanje temperature iznad 27 stepeni.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *