Vijesti

SoundCloud otpušta 20 posto svoje globalne radne snage

Streaming kompanija SoundCloud smanjuje oko 20 posto svoje globalne radne snage. Billboard izvestio je 3. avgusta da je izvršni direktor SoundClouda Michael Weissman rekao osoblju u dopisu kompanije da je promjena uglavnom posljedica trenutne ekonomske klime. Zaposleni koji su pogođeni bit će obaviješteni u narednih nekoliko dana.

„Današnja promjena dugoročno pozicionira SoundCloud i stavlja nas na put ka održivoj profitabilnosti“, napisao je Weissman u dopisu. „Već smo počeli donositi razborite finansijske odluke u cijeloj kompaniji, a to se sada proteže i na smanjenje našeg tima.” U izjavi za Bilbord, a Predstavnik SoundClouda je potvrdio vijesti i rekao: “Tokom ovog teškog vremena, fokusirani smo na pružanje podrške i resursa onima koji prelaze, dok istovremeno jačamo našu posvećenost izvršavanju naše misije da vodimo ono što je sljedeće u muzici.”

U 2017. SoundCloud je otpustio oko 40 posto svoje radne snage, navodeći da je to neophodno za “dugoročni, nezavisan uspjeh kompanije”.

U martu 2021., SoundCloud je implementirao novi sistem isplate koji dodjeljuje sredstva uplaćena od strane pretplatnika ili oglašivača direktno izvođačima koji obožavatelji izaberu da strimuju, umjesto da ujedinjuju novac od pretplate i reklamiranja zajedno, a zatim ga dijeli na osnovu toga koji su umjetnici doprinijeli najviše streamova, kao što je njegovi konkurenti Spotify i Apple Music. U julu su usvojili ugovor o licenciranju sa Warner Music Group da dijele isti sistem tantijema.

SoundCloud je samo jedna od mnogih tehnoloških kompanija koje su nedavno najavile ili otpuštanja (Tesla, Substack, Coinbase i OpenSea, da spomenemo samo neke) ili prilagođavanja planova zapošljavanja. U junu, Spotify je u dopisu kompanije rekao da će smanjiti svoje zapošljavanje za 25 posto i “procijeniti” “rast broja zaposlenih” kompanije. Druge kompanije poput Googlea, Twittera i Meta također su nedavno najavile usporavanje i zamrzavanje zapošljavanja, dok Apple navodno namjerava usporiti zapošljavanje 2023. godine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *