Vijesti

Sonyjev 27-inčni 4K monitor za igre je dobar, ali nije dobar za 900 dolara

Sonyjev 27-inčni InZone M9 monitor za igre je praktično vrhunski 4K Bravia TV s nekoliko funkcija (i više od nekoliko inča) odsječenih. Ne može služiti vašim kanalima ili aplikacijama za striming, ali ovaj monitor može isporučiti cijeli niz lokalnog zatamnjivanja za preciznije pozadinsko osvjetljenje, što je nešto što nekoliko televizora i još manje monitora može učiniti. Odličan je monitor ako gledate puno HDR sadržaja na vašem računaru — mat ploča izgleda svijetlo, detaljno i prekrasno. To je kao da gledate zaista dobar TV koji zapravo nije TV.

Ali glavni razlog da potrošite 899,99 dolara na M9 je igranje igrica, a to je duga lista kutija koje su mnogi PC i PS5 igrači dugo čekali da vide. Pored odličnog 4K (3840 x 2140) panela, ima dva HDMI 2.1 porta, Nvidia G-Sync kompatibilnost za PC, 144Hz varijabilnu brzinu osvježavanja (VRR), automatski način niske latencije (ALLM) i druge cool PS5 -specifične HDR karakteristike koje prikazuju štreberima će cijeniti. Osim stvari koje su usmjerene na zadovoljavanje najposebnijih gejmera, ima elegantan dizajn inspiriran PS5, podršku za USB-C video i USB-A prolaz za povezivanje dodataka.

Evo kako The Verge recenzira proizvode i ocjenjuje ih.

Za svoj prvi 4K gejming monitor, Sonyjev M9 ne podbacuje spektakularno ni u jednom ključnom području. Ipak, ne ide sve u potpunosti kako treba. Na primjer, može potrajati skoro 10 sekundi dok njegov automatski birač ulaza na kraju pronađe izvor koji mu daje video, ali možete preskočiti čekanje ručnim prebacivanjem na svoj ulaz. Možda je još strašnije to što je Sony odlučio da ne uključuje kablove sa svojim monitorom od 900 dolara, osim napajanja. Moraćete da obezbedite video kablove koje želite da koristite, bilo da se radi o HDMI 2.1 kablu visokog propusnog opsega, DisplayPort kablu ili USB-C video kablu. Dovraga, čak ćete morati da obezbedite sopstveni arhaični USB-B na USB-A kabl da biste ažurirali firmver monitora. Te stvari se zbrajaju.

Karakteristična karakteristika M9 – lokalno zatamnjenje punog niza – koristi 96 zona zatamnjivanja, što je puno da se spakuje u ekran od 27 inča. Više zona zatamnjivanja omogućava detaljniju kontrolu nad onim što je na ekranu osvijetljeno u odnosu na ono što nije od vašeg prosječnog LCD panela. Omogućava LCD-ima da se malo približe spektakularnom realizmu koji Mini LED pozadinsko osvjetljenje i OLED mogu pružiti. M9 može nadmašiti većinu OLED-a (skuplji QD-OLED-ovi se razlikuju) pri vrhunskoj svjetlini od oko 540 nita u mom testiranju sa alatom za kalibraciju Datacolor SpyderX, nešto manje od Sonyjevih tvrdnji od 600 nita.

Sony InZone M9

Horizontalna traka LED dioda InZone M9 podrazumevano je bela, ali boja se može promeniti.

Donja strana Sony InZone M9, otkrivajući portove.

Pogled na portove M9. (Morat ćete isporučiti većinu kablova koji se priključe na njih.)

Sam ekran je IPS LCD panel. Proizvođači obično biraju između IPS, VA i TN za kompjuterske monitore, svaki sa svojim prednostima i nedostacima. Kao što smo napomenuli u našem vodiču za rad od kuće za odabir najboljeg monitora za vaše slučajeve upotrebe, IPS je poznat po velikoj preciznosti boja i vremenu odziva. Ipak, mnogi od najboljih monitora za igre koriste VA, koji može pružiti najveće omjere kontrasta od tri tehnologije prikaza. Stranica za recenzije Rtings.com kaže da bi VA paneli trebali biti vaš izbor ako monitor koristite u mračnoj prostoriji, iako razlika u kontrastu može biti teško analizirati u dobro osvijetljenoj prostoriji. Takođe kaže da, čak i sa lokalnim zatamnjivanjem, IPS i dalje ne zadovoljava kontrast koji daje dobar VA panel.

Impresioniran sam kontrastom M9, iako njegov panel nije savršen. U većini igara i filmova, M9 daje zadivljujuću, ravnomjerno osvijetljenu sliku. Međutim, očekivao sam bolju ujednačenost boja (konzistentnost načina na koji se nijansa boje pojavljuje kada se gleda preko ekrana). Ovdje se razlikuje od zvjezdanog do razočaravajućeg kada gledate direktno u ekran. Gledanje u ekran Google dokumenata cijeli dan je savršen način da pokažete slabe, ali mrlje vertikalne crne trake koje se protežu gotovo od vrha do dna ekrana. Problem ujednačenosti možete primijetiti i ako gledate sport, gdje je položaj kamere uglavnom statičan na svijetlim, hrabrim igralištima.

Ujednačenost sive boje na Sony InZone M9

Ova slika ilustruje blede okomite trake koje se pojavljuju kada su svetle boje prikazane preko M9. Imajte na umu da iako je ovo ekstremni primjer za demonstriranje problema ujednačenosti, on je uočljiv u aktivnostima kao što je rad u Google dokumentima.

Takođe, postoji nešto vinjetiranja u uglovima i duž delova ivica moje jedinice za pregled M9. To je samo mali dio monitora u cjelini, ali gledanje čiste bijele ili drugih podebljanih boja pri različitim postavkama svjetline je jednostavan način da otkrijete ta tamnija mjesta. To nije teritorija koja krši dogovore, i moglo bi biti drugačije na drugim uzorcima, ali nije mi trebalo dugo da primijetim. Poslali smo gornju sliku Sonyju i rekao je Rob Brennan, menadžer tehnologije proizvoda u Sonyju The Verge da “Samo prema ovoj slici, ova količina vinjetiranja je unutar prihvatljivih tolerancija.”

Sony InZone M9

M9 se ističe u prikazivanju brzih i raspoloženih scena.

Zaokrenuvši se na ono što M9 radi izuzetno dobro – prikazivanje video igara – vole PS5 igre Povratak i Uncharted: The Lost Legacy su sjajne vitrine za svoje lokalne zatamnjenja. Svaki od njih izgleda atmosferski koliko su zamislili njihovi programeri, sa svojim kavernoznim dizajnom nivoa i briljantnom upotrebom rasvjete. HDR izgleda zapanjujuće u oba primjera, sa zracima svjetlosti koji sjajno bacaju bez gubitka bilo kojeg od tamnih, namjerno mutnih dijelova slike. A kada se poveže na PS5 pomoću HDMI 2.1 kabla (koji Sony uključuje sa PS5, ali ne i sa ovim monitorom), igre koje podržavaju visoke stope osvežavanja, npr. Ratchet & Clank: Rift Apartizgledao sam zapanjujuće tečno kao što sam se nadao.

M9 nudi dvije karakteristike specifične za PS5, preuzete direktno iz Sonyjeve vrhunske Bravia TV linije: automatsko HDR mapiranje tonova i automatski režim slike žanra. Prvi, nakon što otkrije PS5, automatski će učiniti da HDR izgleda najbolje bez ikakvih petljanja na vašoj strani. Drugi će okrenuti vizualnu postavku “igre” u “bioskop” način kada M9 otkrije da se vaš PS5 pokrenuo u Blu-ray player ili u aplikaciju za video streaming. Ako ste više skloni postavljanju i zaboravljate kao osoba u pogledu postavki ekrana, ovo bi vam moglo zvučati dobro, ali iskreno, nisam primijetio značajnu razliku kada sam sam napravio ova podešavanja u odnosu na ovu međusobnu igru ​​monitora i konzola preuzela. Ali to je dobro imati jer će vam uštedjeti vrijeme i trud.

M9 je manje do-it-all proizvod u području PC-a nego što je to za PS5. Nudi četiri video ulaza (dva HDMI 2.1, jedan DisplayPort i jedan USB-C video), a prethodna dva video ulaza podržavaju varijabilnu brzinu osvježavanja putem svoje Nvidia G-Sync kompatibilnosti. 4K igranje igara pri visokim stopama osvježavanja je više nego što prosječan računar za igranje može podnijeti danas, ali M9 također izgleda sjajno u upravljivijoj rezoluciji od 1440p. Plaćanje više za 4K danas će vas malo zaštititi od budućnosti kada sljedeći put nadogradite svoju opremu za igranje.

Kao što je obično slučaj s korištenjem HDR-a i Windows-a, pitanje je hoće li miješanje ova dva rezultirati poboljšanom slikom. Uključivanje HDR-a u Windows-u može dati prekrasnu, gotovo presvijetlu sliku prema zadanim postavkama, a možete optimizirati kako Windows balansira svjetlinu HDR i SDR sadržaja. Ako tražite svjetlinu i kontrast, M9 to može isporučiti na PC-u. Ali sa određenim igrama, HDR implementacija možda neće biti po vašem ukusu. Na primjer, Halo Infinite‘s HDR mojim očima izgleda znatno lošije nego bez njega.

Sony InZone M9

HDR izgleda fantastično Uncharted: The Lost Legacyigra s puno pećina i prekrasnih vidika na koje možete gledati.

Ako pređem na moj 13-inčni MacBook Pro (2019, Intel), HDR efekat je bio mnogo suptilniji (do tačke u kojoj ne bih preporučio M9 ako tražite svetao, živopisan ekran za macOS). Govoreći o Mac-u, ali i primenljiv na podskup Windows laptopova, USB-C port na M9 omogućava do 4K slike pri brzini osvežavanja od 60Hz — iako monitor može da obezbedi samo slabih 15W prolazne snage, tako da nije jedan – kablovsko rešenje. Nije teško pronaći USB-C monitore poput DualUp-a neobičnog oblika koji može proizvesti 90W snage.

Koristio sam Datacolor SpyderX alat za kalibraciju boja da vidim da li je M9 zaista izdržao Sonyjeve tvrdnje o svjetlini i vjernosti njegovih panela. Kao što sam ranije spomenuo, zabilježio je vršnu svjetlinu od 540 nita, što je niže od Sonyjevih reklamiranih 600 nita. Što se tiče tačnosti boja, kalibracijski test je pokazao 91 posto pokrivenosti DCI-P3 raspona boja (Sony tvrdi plus ili minus 95 posto, tako da je u razumnom rasponu), 100 posto pokrivenost sRGB-a i 85 posto za Adobe RGB. Ove ocjene možda ne znače mnogo igračima, ali će vjerovatno reći fotografima i drugim vizualnim umjetnicima da M9 možda nije dovoljno precizan da bi mogli ovisiti o njemu.

Sony dokazuje da ima prilično dobro čitanje pulsa PC gejmera – ne samo prostora na konzoli. U tu svrhu, pametno je napravio sopstvenu aplikaciju za računar pod nazivom InZone Hub koja vam omogućava da u potpunosti izbegnete navigaciju ekranom pomoću zadnjeg džojstika M9. Odatle možete prelaziti između vizualnih unaprijed postavljenih postavki, uključiti adaptivnu sinhronizaciju i povećati vrijeme odziva ekrana. Tu je i za sitna podešavanja, poput svjetline, lokalnog intenziteta zatamnjenja i još mnogo toga. Siguran sam da Sony nije prvi koji je napravio aplikaciju koja radi sav posao ekrana na ekranu, ali mnogo ide ka tome da M9 učini lakšim za korištenje.

Sony InZone M9 džojstik sa zadnje strane

Ovaj džojstik vas može kretati kroz postavke M9, ali aplikacija InZone Hub je bolja.

Prelazeći kroz neke posljednje detalje, postolje uključeno u M9 je dobro, ali nekima može bolje odgovarati od drugih. Nudi samo podešavanje visine i nagiba, ali nema rotacije panela ili zakretanja s jedne na drugu stranu. Prednji klin postolja ima mješavinu bijele i crne plastike koja podsjeća na dizajn PS5. Kablovi se mogu provući kroz ovaj srednji dio, a na stražnjoj strani postoji mala kopča koja ih učvršćuje na mjestu. Ova noga se ne proteže mnogo naprijed od monitora, iako ako vam stane na put idealnom postavljanju stola, M9 podržava standardna VESA postolja i ruke monitora.

Sony je pametno iskoristio svoj Bravia DNK kako bi isporučio uglavnom odličan panel sa punim nizom lokalnog zatamnjivanja u M9, zajedno sa nekim detaljima specifičnim za PS5. Pa ipak, uprkos tome što pružaju neke vrhunske karakteristike sa kojima drugi monitori trenutno ne mogu da se takmiče, teško je videti da Sonyjev prvi pravi pukotina na monitoru za igre izaziva pomak. Vjerovatno neće uvjeriti PC i PS5 igrače sa manje od 900 dolara da uštede u odnosu na kupovinu onoga što mogu priuštiti a što zadovoljava specifikacije. (Trebao bih da znam — ja sam jedan od tih ljudi.) I, hajde, moram ponovo da govorim o smešnoj odluci kompanije Sony da ne uključuje video kablove sa ovim monitorom.

Ako ste gejmer u srcu — a to je ključni razlog zašto razmišljate o kupovini M9 — dugujete sebi da razmislite o drugim opcijama. M9 performanse nadmašuju druge IPS LCD monitore koje sam testirao. Ipak, ako platite nekoliko stotina dolara više za, recimo, jedan od LG-ovih C1 ili C2 OLED televizora, dobićete bolje performanse i više funkcija pored ekrana veće veličine – to jest, ako za njega imate mesta na svom stolu. M9 se ne povećava u smislu bukvalnih dimenzija, bogatstva funkcija, ili vrhunskog kvaliteta slike ili kontrole svjetline po pikselu koju nude OLED. Ali OLED ne može da odgovori sve grešaka M9. Obavljanje produktivnih zadataka u Google dokumentima na OLED-u može vam ostaviti glavobolju jer ugrađene funkcije automatskog zatamnjivanja smanjuju svjetlinu kako bi spriječile izgaranje.

Ipak, 4K monitor od 27 inča s nekim multiplatformskim, specifičnim za igranje zvonima i zviždaljkama bi mogao biti upravo šta neki ljudi žele. Uz to, M9 pruža odlično iskustvo gledanja, ali sa nekim prelomima prve generacije za koje se nadam da će Sony pronaći način da ih izgladi sljedeći put.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *