Vijesti

Situacija s punjenjem električnih vozila u SAD-u će biti malo lošija

Fotografija Andrewa Hawkinsa / The Verge

Uskoro ćemo vidjeti puno više punjača za električna vozila u SAD-u.

Bajdenova administracija je upravo najavila odobrenje od 900 miliona dolara za finansiranje 35 država za instaliranje EV punjača na oko 53.000 milja autoputa širom zemlje – prva tranša od 5 milijardi dolara lonca novca koji je bio uključen kao dio dvostranačkog zakona o infrastrukturi posljednjeg godine.

To znači da će novac uskoro početi pritjecati u države kako bi ostvare svoje planove za ugradnju na hiljade novih EV punjača, što je ključna karika u cilju Bajdenove administracije da navede više ljudi da pređu na vozila sa priključkom. Predsjednik je rekao da želi izgraditi 500.000 punjača širom SAD-a do 2030. godine u nadi da će poboljšana infrastruktura za punjenje učiniti EV-ove privlačnijim izborom za američke kupce automobila. (Također treba da pomogne u tom naporu je porezni kredit od 7.500 USD za EV.)

U Sjedinjenim Državama postoji oko 41.000 javnih stanica za punjenje, sa više od 100.000 utičnica. Naravno, javni punjači su samo polovina jednačine. Većina vlasnika EV puni preko noći dok su parkirani na prilazu kod kuće. Ali ako električni automobili postanu privlačnija opcija za kupce automobila, stanice za punjenje će morati postati sve prodornije i pouzdanije poput benzinskih pumpi.

Biden je ove sedmice otputovao na Sjevernoamerički međunarodni sajam automobila u Detroitu, u državi Michigan, kako bi predstavio nova sredstva i pobjednički krug u usvajanju Zakona o smanjenju inflacije, koji uključuje milijarde dolara poticaja za čistu energiju i druge mjere usmjerene na na poboljšanju proizvodnog sektora u SAD-u.

Da bi dobile sredstva, države su morale dostaviti planove o tome kako će potrošiti novac uz ispunjavanje novog skupa standarda koji su trebali osigurati ugradnju EV punjača koji su praktični, pristupačni i dostupni najširem broju ljudi. Standardi također navode tipove projekata koji neće dobiti federalni novac, uključujući vlasničke stanice za punjenje kojima mogu pristupiti samo vozila jedne kompanije, poput Tesline mreže Supercharger.

Ranije ove godine, administracija je predstavila svoje planove za stvaranje kontinuirane mreže stanica za punjenje električnih vozila duž 165.722 milje Nacionalnog sistema autoputeva, pokrivajući 49 država i Distrikt Kolumbija. Prema planu, nazvanom Nacionalni program formule za infrastrukturu električnih vozila, Federalna uprava za autoputeve (FHWA) odobrila bi prihvatljive planove do 30. septembra, a 615 miliona dolara će biti dostupno u fiskalnoj godini 2022.

U današnjem saopćenju, administracija je pljesnula po leđima zbog toga što je bila ispred roka, a vršilac dužnosti administratora FHWA Stephanie Pollack obećala je da će odobriti ostale planove država do roka 30. septembra.

Leave a Reply

Your email address will not be published.