Vijesti

Sherlock Holmes će ovog vikenda konačno pobjeći od autorskih prava

Gledanje kako autorska prava na umjetnost ističu i dalje izgleda kao novina. Na kraju krajeva, američki javni domen bio je zamrznut u vremenu na 20 godina, a odmrznuo se tek 2019. Ali Dan javnih dobara ovog vikenda dat će našim kulturnim dobrima nekoliko posebno zapaženih novih djela. Kao što je naveo Centar za proučavanje javnog domena Pravnog fakulteta Duke, početak 2023. označit će kraj američkih autorskih prava na posljednje priče o Sherlocku Holmesu Sir Arthura Conana Doylea — zajedno sa temeljnim naučnofantastičnim filmom MetropolisVirginia Woolf’s Do svjetionikai prvi cjelovečernji “toki” film The Jazz Singer.

Javna domena dozvoljava svakome da ponovo objavi, remiksira ili prepravi radove bez dozvole vlasnika prava — obično dugo nakon smrti originalnog autora. Prethodnih godina je stvorio bum oko novih interpretacija djela kao što su Veliki Getsbikoji je ušao u javno vlasništvo 2021. Općenito, možete mu zahvaliti Dracula Dailybilten koji je kreativno rekontekstualizirao klasični vampirski roman, ili njegovog duhovnog nasljednika Whale Weekly o Moby Dick. I kao što Duke sažetak ističe, javna domena oslobađa arhiviste da čuvaju i redistribuiraju djela koja bi inače mogla biti izgubljena, poput mnoštva nijemih filmova (uključujući Metropolis) čija autorska prava definitivno ističu ove godine.

Vijesti o Holmesu također označavaju kraj mučene pravne debate o tome kako bi zakon o autorskim pravima trebao tretirati lik. Nekoliko Doyleovih ranijih radova već je bilo u javnom vlasništvu prije 2019. godine, ali autorovo imanje tvrdi da to ne bi trebalo popustiti. To je dovelo do više pravnih zavrzlama oko neovlaštenih novih priča o Sherlocku Holmesu, uključujući sada riješenu tužbu protiv Netflixa za njegov spinoff Enola Holmes. Sada, ako ste razmišljali o novoj interpretaciji najvećeg svjetskog detektiva, nikada nije bilo boljeg trenutka za to. Samo razmislite o Kanadi dok to radite – zahvaljujući zakonu objavljenom ranije ove godine, uskoro će biti start sopstvenog 20-godišnjeg zamrzavanja. I pripremite se za jedno od najvećih obeležja autorskih prava u narednoj godini: debi Mikija Mausa u javnom domenu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *