Vijesti

Samsungov naslednik pomilovan za zločine, baš kao i njegov otac

Samsungov naslednik Lee Jae-yong – poznat na Zapadu kao Jay Y. Lee – dobio je predsedničko pomilovanje od strane južnokorejskog predsednika Yoon Suk-yeola, dozvoljavajući unuku osnivača Samsunga da ponovo preuzme vođstvo moćnog konglomerata, Bloomberg izvještaji. Pomilovanje će biti ozvaničeno 15. avgusta.

Predsjedničko pomilovanje podsjeća na dva dana Leejevom ocu, Lee Kun-heeju, koji je osuđen za korupciju i utaju poreza 1996. i 2008. godine.

“U pokušaju da prevaziđe ekonomsku krizu revitalizacijom ekonomije, potpredsjednik kompanije Samsung Electronics Lee Jae-yong, čija je uvjetna zatvorska kazna nedavno istekla, bit će vraćen na posao”, navodi se u saopćenju južnokorejske vlade. Financial Times.

Pomilovanje je posljednji zaokret u skandalu s podmićivanjem koji datira iz 2017. godine, kada je Lee optužen za podmićivanje tadašnje predsjednice Park Geun-hye. Nasljednik Samsunga je prvobitno osuđen na pet godina zatvora nakon što je proglašen krivim za korupciju, ali je odslužio manje od jedne godine kazne prije nego što je pušten na slobodu po žalbi. Nakon toga je ponovo zatvoren u januaru 2021. prije nego što je pušten opet avgusta te godine na uslovnoj. Ukupno je odslužio godinu i po dana od 30 mjeseci kazne.

Predsjedničko pomilovanje je važno jer otvara vrata Liju da ponovo preuzme kormilo tehnološkog giganta koji je osnovao njegov djed Lee Byung-Chul. Prema korejskom zakonu, osuđenim kriminalcima zabranjeno je da budu na službenim pozicijama u kompaniji poput Samsunga pet godina nakon osude. Bloomberg izvještava da je Lee nastavio primati izvještaje od kompanije bez zvaničnog naziva.

Samsung trenutno nema nikoga ko bi bio njegov predsjednik nakon što je Lee Kun-hee umro u oktobru 2020. Ali Bloomberg napominje da pomilovanje otvara vrata za Leeja da se vrati i progura glavne strateške odluke koje su nedvojbeno neophodne dok se chaebol bori s inflacijom, nestabilnošću uzrokovanom ratom u Ukrajini, problemima u lancu opskrbe uzrokovanim zatvaranjem kineskog Covida i komplikacijama koje rezultiraju od eskalacije američko-kineskih odnosa.

Leejev formalni povratak u kompaniju smatra se potencijalnim izvorom stabilnosti, a da ne spominjemo potencijalno politički popularan. Kao što je Associated Press Napomenuto je prošle godine, oko pet miliona ljudi u Južnoj Koreji posjeduje dionice u Samsungu, što je dovelo do široke podrške za Leejevo oslobađanje iz zatvora. Ali kritičari kažu da je pomilovanje endemsko za ugodan odnos između korejske poslovne i političke elite koji graniči sa korumpiranim, Financial Times bilješke.

„Hvala što ste mi dali priliku da počnem iznova. Žao mi je što izazivam zabrinutost kod mnogih ljudi”, rekao je Lee u izjavi. “Potrudiću se više da uzvratim društvu i da rastemo zajedno.” Ali biznismenovi pravni problemi su daleko od kraja, s obzirom na to da se i dalje suočava s odvojenim optužbama za manipulaciju dionicama u vezi sa spajanjem dvije podružnice Samsunga.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *