Vijesti

Samsung lansira svoju beta verziju One UI 5 zasnovanu na Androidu 13 na Galaxy S22 telefonima

Samsung je zvanično počeo da uvodi svoju One UI 5 otvorenu beta verziju za vlasnike Galaxy S22 u SAD, Nemačkoj i Južnoj Koreji. Ažuriranje dolazi samo nekoliko sedmica prije očekivanog izdanja Androida 13 i samo nekoliko dana prije Samsungovog događaja Galaxy Unpacked. Poput operativnog sistema koji pokreće, One UI 5 beta izgleda kao relativno malo ažuriranje koje dodaje neke opcije prilagođavanja, podešavanja obaveštenja, kao i nove postavke pristupačnosti i bezbednosti.

One UI 5 nadovezuje se na opcije tematike Androida 13 nudeći do 16 unaprijed postavljenih tema u boji na osnovu pozadine i 12 dodatnih opcija boja za početni ekran, ikone i brze panele. Također uvodi način slaganja widgeta slične veličine jedan na drugi koji bi trebao pomoći u stvaranju manje pretrpanog izgleda.

One UI 5 beta vam omogućava da složite widgete jedan na drugi.
Slika: Samsung

Postoje i neke nove funkcije pristupačnosti, uključujući alat za lupu koji koristi kameru telefona za zumiranje stvarnih objekata i teksta, kao i opcije da vaš telefon čita vaš unos sa tastature naglas.

Samsung navodi nekoliko drugih funkcija koje je One UI 5 usvojio od Androida 13, kao što su nove postavke obavještenja koje zahtijevaju da programeri aplikacija zatraže vašu dozvolu prije nego što vam pošalju obavještenja. One UI 5 beta vam takođe omogućava da postavite željeni jezik za svaku aplikaciju i daje vam pristup redizajniranoj bezbednosnoj kontrolnoj tabli koja skenira vaš telefon u potrazi za potencijalnim problemima.

Nova sigurnosna kontrolna tabla One UI 5 je usvojena iz Androida 13.
Slika: Samsung

Kada je Samsung prošle godine objavio svoju One UI 4 beta verziju, naglasio je kako dobija ažuriranja svake godine ranije. Ovog puta, Samsung je još više proširio jaz između svog prethodnog ažuriranja, nadmašivši datum lansiranja One UI 4 beta verzije u septembru 2021. za nešto više od mjesec dana. Kao što je bio slučaj sa prethodnim Samsungovim One UI beta verzijama, ažuriranju One UI 5 možete pristupiti registracijom putem aplikacije Samsung Members.

Dok je One UI 5 beta trenutno dostupna samo na S22 uređajima u SAD-u, Njemačkoj i Južnoj Koreji, Samsung planira da je uvede na više uređaja i regija u bliskoj budućnosti. Mogli bismo čuti više o tome šta One UI 5 ima da ponudi na Samsungovom Unpacked događaju 10. avgusta, gdje se priča da će Samsung lansirati niz novih uređaja, uključujući Galaxy Z Flip 4, Z Fold 4, Galaxy Watch 5 i Galaxy Buds Pro 2.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *