Vijesti

Samsung ima veliku potrošnju baterije sa Galaxy Watch 5 serijom

Nakon sedmica curenja informacija i glasina, Samsung je danas konačno najavio Galaxy Watch 5 od 279,99 dolara i Galaxy Watch 5 Pro od 449,99 dolara danas na svom Unpacked događaju. I iako nije bilo previše iznenađenja, čini se da je kompanija prihvatila kritike o slabom trajanju baterije Galaxy Watch 4. I Watch 5 i Watch 5 Pro imaju veće baterije, brže punjenje i povećanu izdržljivost pri pokretanju.

Sa serijom Galaxy Watch 5, Samsung ponovo protresa svoju liniju pametnih satova. Dok je Galaxy Watch 4 serija rebrendirala glavne linije Galaxy Watch i Watch Active iz Tizen ere, ovogodišnji događaj predstavlja potpuno novi model: Galaxy Watch 5 Pro. Dok je vanilla Galaxy Watch 5 vodeći model za početnike, Pro bi trebao biti premium verzija namijenjena ljubiteljima prirode. Nema ni Samsung-ov legendarni fizički rotirajući okvir, iako oba imaju suptilniji okvir na dodir. Za ljubitelje fizičkog okvira, Galaxy Watch 4 Classic će ostati kao opcija srednjeg ranga između Watch 5 i Pro.

Galaxy Watch 5 dolazi u 40 mm i 44 mm, dok Pro dolazi u jednoj veličini od 45 mm. Sve satove pokreće isti Exynos W920 procesor od 1,18 GHz, sa 1,5 GB RAM-a i 16 GB interne memorije. Linija Galaxy Watch 5 također ima poboljšanu verziju 3-u-1 BioActive senzora koji je prvi put predstavljen na Watch 4, koji omogućava EKG, puls i analizu sastava tijela. Samsung kaže da poboljšani senzor dodaje naprednije funkcije praćenja spavanja u Watch 5, uključujući personalizirano treniranje spavanja. Dobijate i ugrađeni GPS, beskontaktna plaćanja, opcioni LTE, Bluetooth 5.2 i Wi-Fi. Oba sata također imaju 5ATM i IP68 otpornost na prašinu i vodu.

Galaxy Watch 5 Pro namijenjen je entuzijastima na otvorenom.

Ovog puta novost je senzor tjelesne temperature. To je rekao Doug Wegener, šef nosivih uređaja i dodataka kompanije Samsung Electronics America The Verge da će senzor temperature dodati još jednu tačku podataka za praćenje spavanja, ali to je za sada sve. Prema Wegeneru, dodavanje senzora trebalo je programerima dati više mogućnosti u dizajniranju novih zdravstvenih i wellness funkcija.

Veliki hardverski dobici ovog puta su vezani za trajanje baterije. Watch 5 ima 13 posto veću bateriju – bateriju od 284 mAh u 40 mm Watch 5 i bateriju od 410 mAh u 44 mm. To bi trebalo da znači oko 40 sati sa jednim punjenjem. Pro ima još veću bateriju od 590 mAh koja je predviđena za 80 sati, odnosno 20 sati neprekidne upotrebe GPS-a s jednim punjenjem.

Osim što je dodao veće baterije, Samsung je također poboljšao brzinu punjenja. Tvrdi se da možete preći sa nula na 45 posto baterije za samo 30 minuta. Za ljude zainteresovane za praćenje sna, kompanija kaže da možete dobiti osam sati baterije za samo osam minuta.

Opcije boja za 40mm sat 5 jedna pored druge

Galaxy Watch 5 od 40 mm dostupan je u grafitnoj, ružičasto-zlatnoj i srebrnoj boji sa ljubičastim remenom. Verzija od 44 mm dostupna je u grafitu, safiru i srebru.

Morat ćemo vidjeti u testiranju koliku kilometražu ove veće baterije zapravo pređu, posebno sa funkcijama koje gutaju energiju kao što su uvijek uključeni ekran i omogućen Google Assistant. Uostalom, Samsung je prošle godine obećao 40 sati trajanja baterije, ali i Galaxy Watch 4 i Watch 4 Classic su bili daleko ispod te procjene. Ipak, ako sve što Samsung radi je trajanje baterije, to će uvelike pomoći u rješavanju problema koje smo imali s Galaxy Watch 4.

Inače, Galaxy Watch 5 je inkrementalno ažuriranje. Glavne promjene dizajna su izdržljiviji zaslon od safirnog kristala i zakrivljena stražnja strana tako da senzor 3-u-1 ostvaruje bolji kontakt kože sa zglobom. Smisaonija ažuriranja će doći iz softvera. Serija Watch 5 će se isporučivati ​​sa One UI Watch 4.5, koji dodaje niz novih funkcija pristupačnosti, bolji interfejs za kucanje i podršku za dual-SIM. Aplikacije poput SoundClouda i Deezera također dolaze na Wear OS 3, kao i mogućnost korištenja glasovne navigacije na Google mapama direktno sa ručnog zgloba. I nakon mjeseci čekanja, vlasnici Samsung Galaxy satova konačno mogu koristiti Google Assistant na svojim satovima. (Ne paničarite, ljubitelji Bixbyja. Samsung obećava svima vama da je Bixby još uvijek dostupan na Watch 5 i Pro.)

Galaxy Watch 5 Pro na zapešću koji prikazuje metriku fitnesa

Watch 5 Pro dostupan je u crnoj ili sivoj boji titanijuma.

Blistavija ažuriranja rezervisana su za Pro s obzirom da se radi o novom modelu i da je usmerena na potpuno drugačiju publiku (tzv. Garmin i Polar publiku). Izdržljiviji je, sa kućištem od titanijuma i tvrđim ekranom od safirnog kristala od 29 GPa u poređenju sa ekranom od 24 GPa na Watch 5. Takođe ima sjajnu novu magnetnu kopču.

Ali entuzijaste na otvorenom će vjerovatno najviše oduševiti Pro-jeve karakteristike mapiranja. Sada možete preuzeti GPX rute za planinarenje i biciklizam, zajedno s navigacijom skretanje po skretanje. Takođe ima funkciju praćenja unazad tako da se možete vratiti putem kojim ste došli. Iako je ovo osnovni proizvod na multisport GPS satovima, to nije nešto što općenito možete pronaći na naprednom vodećim pametnim satom. Uprkos tome, Samsungova sposobnost da namami ljubitelje Garmina zaista će se svesti na to da li Pro zaista može da isporučuje na višednevnoj bateriji.

Galaxy Watch 5 i Watch 5 Pro dostupni su za pretprodaju od danas, a isporučit će se od 26. avgusta. Watch 5 počinje od 279,99 USD, dok Pro počinje od 449,99 USD. LTE verzije koštaju dodatnih 50 dolara. Oba sata će također imati Golf Edition samo za Bluetooth čija cijena počinje od 329,99 dolara.


Povezano:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *