Vijesti

Samo bih volio da moj Tesla Model 3 ima Steam

Steam, platforma za PC igrice, probija se gradom kao dio Teslinog najnovijeg prazničnog ažuriranja. Ispunjava obećanje koje je izvršni direktor Tesle Elon Musk dao prije skoro dvije godine: da ćete moći igrati The Witcher 3 koristeći ugrađeni hardver automobila. Ali na moju nesreću, neću moći da je igram, i ne izgleda da će biti lakog puta ka nadogradnji.

Imam Tesla Model 3 iz 2018. i mislim da bih trebao napomenuti da je tokom godina dobio mnogo nadogradnji, uključujući remontirano korisničko sučelje, vizualizacije autopilota, aplikacije za striming i arkadne igre. Ali u mom autu, sav Teslin fensi novi softver radi na Intel Atom-u — procesoru dizajniranom za jeftine netbook računare iz prethodne decenije (Sećate se Eee PC-a?). Stoga ne čudi što moj Model 3 ne može igrati Steam igre, ali bih ipak volio da može.

Podrška za PC igre iz Steam-a, međutim, rezervirana je za najnovija vozila modela S i X, ona koja koštaju otprilike dva puta, ako ne i više, od onoga što sam platio za svoje 3 (čak i uz najnovije popuste).

A govorimo samo o najnovijem modelu iz 2022. godine, jer redizajnirana S i X vozila od 2021. i početka 2022. uključuju grafičke čipove na nivou PS5 zasnovane na AMD RDNA2, ali nemaju potrebnih 16 GB RAM-a.

Međutim, vlasnici ovih modela možda nisu potpuno zeznuti, što je Musk potvrdio na Twitteru bit će ponuđena naknadna oprema.

Teslino praznično ažuriranje za 2022. godinu, kao što viđamo svake godine, dodaje mnogo cool novih funkcija koje moj Model 3 može iskoristiti. Proizvođač automobila je ove sedmice postavio novi video ističući uskršnja jaja kao što je uvijek uključena grafika duginih cesta za Autopilot, mogućnost daljinski nadgledajte svog ljubimca dok je u režimu psa i, konačno, puštajte Apple Music direktno u autu (hvala, Tim Cook?).

Naravno, uz to dolazi i praznično ažuriranje potpuno novi praznični svjetlosni show koji može da ispari sa drugim Teslama. Takođe, cenim što je Tesla vratio kartice koje se mogu prevlačiti i koje zgodno prikazuju informacije o putovanju i pritisak u gumama — što je uklonjeno u prošlogodišnjem uvođenju verzije softvera 11, između ostalih grebača po glavi kao što je uklanjanje dugmadi za grejanje sedišta sa donje trake.

Video također uključuje neke tehničke detalje o tome šta je potrebno za igre poput Cyberpunk 2077 da radi na visokim grafičkim postavkama u Tesli. Koristi Linux virtuelnu mašinu, Steam Deck verifikovane igre i naravno, GPU ubrzanje od hardvera o kojem sam mogao samo da sanjam u svom autu.

Hvala što si vratio kartice, Tesla! Verzija 11 OS-a je konačno dobra.
Slika: Umar Shakir / The Verge

Zanimljivo je da su vozila Model 3 i Y koja su počela da se isporučuju u ovo doba prošle godine takođe imala neke nadogradnje, uključujući nove informaciono-zabavne računare koji rade na AMD Ryzen čipovima. Novi hardver, poznat u krugovima Tesline zajednice kao MCU3, pokazuje poboljšane performanse u cijelom OS-u — ali nažalost, ne dolaze sa diskretnom grafikom potrebnom za pokretanje mnogih igara s velikim brojem resursa koje se nude na Steamu.

Takođe nema zvanične reči da li stariji automobili sa MCU2 baziranim na Intelu (kao što je moj) mogu da dobiju naknadnu ugradnju, što bi bilo sjajno budući da se aplikacije koje mogu pokrenuti, kao što su Netflix i web pretraživač, danas osećaju sve sporije.

Podrška za moćniji AMD čipset bi čak mogla potrebna je nova baterija od 12V bazirana na litiju koji dolazi u novijim modelima 3 i Y, prema osnivaču Vlasnici Tesle Online, Teslin forum. I da stvar bude još gora, mogućnost upućivanja Zoom poziva u automobilu bi mogla čak ni doći do Tesla-a zasnovanog na Intel Atomu.

Gle!  Apple Music je konačno u Tesli!

Gle! Apple Music je konačno u Tesli!
Slika: Umar Shakir / The Verge

Dakle, vrijeme je da to jednostavno prihvatim: moći ću da igram samo igre poput Stardew Valley, Sonic the Hedgehog (1991), i Cuphead u mom modelu 3 tokom putovanja (ne tokom vožnje, samo da bude jasno), osim ako ne spakujem pravi Steam Deck ili laptop za igre. Još jedna opcija bi mogla doći putem ovog neslužbenog rješenja za Xbox igre u oblaku, ali nije savršena.

Iako mi ažuriranje nije donelo Steam, barem mi je donelo Apple Music — tako da više ne moram da plaćam za Spotify da bih slušao muziku direktno na svom sporom ekranu koji pokreće Intel Atom.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *