Vijesti

Robinhood otpušta skoro četvrtinu svog osoblja

Robinhood otpušta skoro četvrtinu svog osoblja, rekao je izvršni direktor Vlad Tenev u poruci objavljenoj na blogu kompanije.

“Kao dio šire reorganizacije kompanije u strukturu generalnog direktora (GM), upravo sam najavio da smanjujemo broj zaposlenih za otprilike 23%”, napisao je Tenev. “Dok će to uticati na zaposlenike iz svih funkcija, promjene su posebno koncentrisane na naše operacije, marketing i funkcije upravljanja programom.”

Robinhoodova glavna direktorica za proizvode Aparna Chennapragada također se povlači sa svoje funkcije u sklopu restrukturiranja, prema prijavi Komisiji za vrijednosne papire i berze, iako će ona „ostati u savjetodavnoj ulozi izvršnog direktora ili njegovog predstavnika do 2. januara , 2023.” Chennapragada se pridružio kompaniji iz Gugla u martu 2021.

Najave su uslijedile nakon što je Robinhood objavio podatke o zaradi u drugom kvartalu 2022. dan ranije nego što je planirano, izvještavajući o ukupnom prihodu od 318 miliona dolara u tri mjeseca, što je 44 posto manje nego u istom periodu 2021. godine.

U aprilu je Robinhood rekao da planira otpustiti 9 posto svog stalnog osoblja, ali “ovo nije otišlo dovoljno daleko”, rekao je Tenev. Kompanija je popunila osoblje pretpostavljajući da će se povećano trgovanje nakon stvari kao što su fenomen GameStonk i bikovska kripto tržišta prenijeti u 2022., ali je naišla na udare inflacije i takozvane “kripto zime” koji utiču na druge kompanije. Oni koji su pogođeni rezovima moći će da ostanu u Robinhoodu do 1. oktobra uz redovnu platu i beneficije uz otpremninu, kaže Tenev.

Mnoge kompanije su poslednjih nedelja morale da otpuštaju ili otpuštaju zaposlene. Tesla je otpustila skoro 200 zaposlenih u Autopilotu, dok je Shopify otpustio 10 posto svoje radne snage.

Ažuriranje 2. avgusta, 17:13 ET: dodao je vijest da Robinhoodov glavni proizvodni direktor također odlazi s funkcije.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *