Vijesti

Reddit se udružuje s kripto razmjenom FTX kako bi pomogao korisnicima da upravljaju poenima zajednice

Reddit sada omogućava korisnicima da kupuju Ethereum kriptovalutu na platformi kroz integraciju sa FTX, kripto berzom u vlasništvu milijardera Sama Bankman-Frieda. U saopštenju za javnost, FTX je najavio da korisnici Reddita sada mogu da koriste sistem plaćanja kompanije, FTX Pay, kada upravljaju svojim tačkama zajednice zasnovanim na blockchain-u.

Reddit je prvi put uveo bodove zajednice 2020. godine kao način da nagradi korisnike za interakciju sa zajednicom. Ovi bodovi postoje na Ethereum blockchainu i pohranjeni su u „trezoru“, korisničkom novčaniku zasnovanom na blockchain-u koji također sadrži kolekcionarske NFT (nezamjenjivi token) avatare koje je Reddit predstavio prošlog mjeseca.

Reddit prikazuje korisničke poene u zajednici pored njihovog korisničkog imena kao mjeru njihove reputacije, ali također nudi različite načine za njihovo korištenje, kao što su članstvo u zajednici, glasanje o odlukama, nagrađivanje kreatora na platformi, kao i slanje savjeta . Samo korisnici na dva subreddita, r/Cryptocurrency i r/ForniteBR trenutno mogu koristiti bodove zajednice, ali Reddit planira da ga proširi na druge zajednice u budućnosti.

Ali budući da bodovi zajednice žive na Ethereum blockchainu, korisnici će snositi naknade za plin ili troškove povezane s obavljanjem transakcije na Ethereum blockchainu, kada koriste bodove. Kako je istakao od Fortune, to znači plaćanje naknade u Ethereumu, koju neki korisnici možda nemaju, ili možda ne znaju kako da ga dobiju. Redditovo partnerstvo s FTX-om omogućit će korisnicima da konvertuju fiat valutu (nacionalnu valutu zemlje, poput USD) u Ethereum kako bi pokrili te troškove, što bi trebalo učiniti bodove zajednice pristupačnijim ljudima koji možda ne znaju mnogo o kriptovalutama.

„Korisnicima je potreban Eth za naknade za gas za transakcije sa svojim poenima u lancu, a FTX Pay im to omogućava,“ Amy Wu, šefica FTX Ventures, rečeno je u tvitu. “Reddit je pionir u iskorištavanju moći blockchaina kako bi se omogućilo online zajednicama da posjeduju i kontroliraju svoje zajednice. Uzbuđeni smo što ćemo podržati njih i njihove korisnike na ovom putovanju!”

Osim što olakšava kupovinu Ethereuma na platformi, FTX-ova Reddit integracija bi također mogla predstavljati Bankman-Friedovu opkladu na dugovječnost fenomena meme stock koji je nastao na Redditu. Prošle godine, aktivnosti na podreditovima, poput r/WallStreetBets-a, pomogle su da se dionice GameStop-a podignu do neviđenih visina.

U maju je Bankman-Fried otkrio udio od 7,6 posto u Robinhoodu, besplatnoj platformi za trgovanje popularnoj među mladim investitorima, a šuška se da možda razmišlja o kupovini kompanije. FTX je također donio tradicionalno trgovanje dionicama svim korisnicima u SAD prošlog mjeseca.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *