Vijesti

Recenzija zvučne trake Devialet Dione: briljantan bas za previsoku cijenu

Samo po veličini od 2.400 dolara, Devialet Dione soundbar dolazi sa ogromnim očekivanjima. Ovaj ultra-premium Dolby Atmos bar je solo izvođač: ne dolazi sa zasebnim subwooferom, niti Diavelet čak prodaje takvu stvar. Sa 26,5 funti i širokim skoro četiri stope, to je ogroman komad opreme za kućni bioskop koji je znatno teži od Sonyjevog HT-A7000 — a kamoli nešto poput Sonos Arc-a.

Industrijski dizajn nije sličan ničemu što ćete naći na policama kada pretražujete više mainstream ponuda na vašem lokalnom Best Buy-u. Koliko zvučnih traka ima kuglu oblikovanu u sredini? Kladim se da je samo ovaj, i nije tu samo zbog naučno-fantastičnog duha: kugla služi kao centralni audio kanal u ovom 5.1.2 surround zvučnom sistemu koji uključuje ukupno 17 drajvera. Bilo da stavite Dione na TV postolje ili ga montirate na zid, sfera se može fizički okrenuti prema gledaocu u bilo kojoj orijentaciji. (Soundbar ima žiroskope koji otkrivaju kako je pozicioniran.)

Kako ocjenjujemo i recenziramo uređaje

Dione proizvodi do 950 vati snage pojačanja, sa deklariranim frekvencijskim odzivom od 24Hz do 21kHz. Taj niski nivo je impresivan – Sonos Arc dostiže samo oko 47,6 Hz – i omogućen uz pomoć osam bas woofera dugog dometa ugrađenih u soundbar. Ne samo da za Dione nije dostupan eksterni subwoofer, već ne možete kupiti i stražnje satelitske surround zvučnike. „Nama nije cilj da nadmašimo tradicionalne postavke više zvučnika, već da ponudimo plug and play i bežično rešenje sa Devialet-ovim vrhunskim kvalitetom zvuka,” navodi kompanija na svojoj veb stranici.

Više o zvuku kasnije, ali ako pretpostavite da će zvučna traka od 2.400 dolara doći sa fizičkim daljinskim upravljačem, pogriješili biste. Umjesto toga, Vi kontrolirate Dione pomoću aplikacije za pametni telefon. Podešavanje je vrlo Sonos-y: otvorite aplikaciju, dobijete zvučnu traku na vašoj Wi-Fi mreži, a zatim odaberete u kojoj se prostoriji nalazi. Nakon toga možete pokrenuti kalibraciju kako biste optimizirali audio signal za određenu veličinu vaše sobe i akustičke karakteristike. Dione ima ugrađene mikrofone za ovu svrhu, tako da kalibracija radi i na iOS-u i na Androidu. Svakako bi bilo lijepo da Sonos ima slično rješenje za svoje zvučne trake umjesto da se oslanja na iPhonee kupaca za TruePlay.

Korištenje aplikacije za kontrolu soundbara od 2.400 dolara manje je nego idealno.

Postoji nekoliko kontrola na samom soundbaru.

Nemam nikakvih zamjerki na Devialetovu aplikaciju, ali za ovoliko novca, u kutiji bi zaista trebao biti daljinski upravljač kao sekundarna opcija, barem. Zašto bih trebao imati svoj telefon pri ruci da bih dobio najviše od soundbara od 2.400 dolara? Ovo je potpuno drugačiji cjenovni razred od onog u kojem igra Sonos, tako da se više osjeća odsustvo daljinskog upravljača. Na vrhu zvučne trake nalaze se gumbi osjetljivi na dodir za mnoge funkcije, ali to zahtijeva dolazak do njih. Barem daljinski upravljač za TV može pokriti osnovnu jačinu zvuka i komande za isključivanje zvuka preko HDMI-CEC-a.

Govoreći o HDMI-u, Dione ne nudi nikakav HDMI prolaz – još jedan problem koji se hvata s obzirom na traženu cijenu. Dakle, dobijate samo jedan eARC port, plus optičke i eternet veze. Soundbar također podržava Apple AirPlay 2, Spotify Connect, Bluetooth audio ili UPnP za reprodukciju datoteka na lokalnoj mreži. (Uključivanje AirPlay-a vam takođe omogućava da podesite zvuk u više prostorija sa Devialetovim Phantom zvučnicima.)

Kao što vidite, Dione je patuljak sa manjim zvučnim trakama kao što je Sonos Ray.

Iako zvučnoj traci nedostaju prilagođeni EQ klizači, nudi namjenske modove za različite vrste zabave. Muzički režim ostaje uz jednostavnu stereo reprodukciju, ali filmski režim je u kojem svi ti pokretači sijaju kroz višekanalni zvuk. Soundbar podržava Dolby Atmos i druge Dolby surround formate — iako ne DTS:X — i pretvara stereo (ili mono) sadržaj u surround prezentaciju. Postoje i prostorni audio i glasovni modovi ako želite da povećate užitak ili želite da se glasovi u miksu iznesu još više nego inače.

Ako zvučnu traku montirate na zid, možete rotirati kuglu da bude okrenuta u pravom smjeru.

Dione ima elegantan dizajn prekriven tkaninom.

U redu, onda, šta zapravo znači ovaj soundbar od 2.400 dolara zvuk kao? Za filmove i TV emisije, odličan je. Ali jedan soundbar ne može prkositi fizici bez obzira na cijenu. Nedostatak odgovarajućeg okruženja stražnjeg kanala primjetno šteti Dioneovoj sposobnosti da vas u potpunosti uvuče u scenu. Budući da je ova zvučna traka tako široka, i dalje ćete osjetiti imerziju iz prednjeg miksa i njegova dva zvučnika koji se podižu, ali stražnji efekti koji obično stavljaju iskustvo iznad svega jednostavno nisu baš uočljivi.

Bas je mesto gde je Devialet Dione u sopstvenoj ligi. Jednostavno sam bio oduševljen niskim mogućnostima ove zvučne trake sa jednom jedinicom. Prilikom gledanja Sivi čovek na Netflixu, Dione je maestralno upravljao snagom i bumom sekvence aviona visoke akcije. Praktično u svemu što sam uzorkovao, tiho režanje je prekrivalo prostoriju na načine koji su se činili nemogućim bez samostalne podloge na podu. Čak i pri velikim glasnoćama, nema izobličenja ili znakova da se zvučna traka previše gura.

Imam istu reakciju kad god čujem bas izvedbu Dione.

Iskreno, ponekad je bas previše i nadjačava druge frekvencije. Tu bi zaista pomogao ručni EQ. (Postoji „noćni režim“ da se odseče deo basa, ali ne postoji način da se to podesi van toga.) Većinu vremena glasovi i dijalozi su dolazili jasno, tako da nikada nisam osetio potrebu da uključim glasovni režim soundbara. Kada je u pitanju niskobudžetni udar i prisutnost, mislim da nećete naći ekvivalent ovome ni na jednom soundbaru sve u jednom. Ali samo dodajte subwoofer jeftinijim, konkurentskim zvučnim trakama i oni su odmah u istom krugu.

Nisam bio toliko zaslijepljen ili zadivljen muzičkom reprodukcijom Dione. Možda sam jednostavno previše navikao da slušam ploče (ili Sonos numere) na pažljivo raspoređenim zvučnicima na policama jer sam, čak i za 2.400 dolara, još uvijek primijetio neke od onih tonskih osobina i nesavršenosti koje su uvijek prisutne kada slušam melodije na soundbaru. Izlaz nije tako pun ili zaokružen koliko bih želio, a ukupna toplina je manja u poređenju sa običnim zvučnicima. Nije loše u svakom slučaju: Dione nije iznenađujuće bolji muzički zvučnik od većine niskih zvučnih traka, ali nije bio iznad mog mnogo jeftinijeg Sonos Arc-a. To je bioskopska moć, ali ne baš isti izlog za muziku.

Ne možete a da ne pogledate u kuglu. Privlači te to.

Ovo nije zvučna traka za masovno tržište. Nije za svakoga ko planira dodati ili postepeno nadograditi svoj audio sistem kućnog bioskopa kao dugoročan projekat strasti. Dione je luksuzna kupovina za ljude puni novca koji žele minimalan nered i nešto što zvuči predivno, a sve to usamljeno. Vjerovatno će ga upariti s ogromnim OLED ili Mini LED TV-om, pokrenuti kalibraciju sobe i onda više nikada ne brinuti o petljanju s postavkama. U tom smislu, Devialet se ne suočava sa mnogo direktnog konkurencije osim Sennheiserovog Ambea, koji bi mogao biti zamijenjen u ne tako dalekoj budućnosti.

Ali čak i da sam bio zadivljen bas odzivom Dione-a, to je previsoko skupo za mnoge potrošače, a bolje bi im bilo sa pristupačnijim (ali i dalje visokim performansama) zvučnim trakama od Sonosa, Samsunga, Vizia i drugih brendova. Najveći razlog je taj što ovi višekomponentni sistemi mogu pružiti potpuno, očaravajuće iskustvo surround zvuka koje Devialet baš i ne uspijeva. Iskreno govoreći, nijedna zvučna traka nije mogla. Ali isto tako nikada nisam mislio da će bilo koji sve-u-jednom soundbar moći proizvesti ovakav bas. Lijepo je kada pretpostavke izađu kroz prozor. Dodajte neke satelitske zvučnike i korisnički podesivi EQ ovoj formuli, i Dione 2 bi mogao biti nešto vrlo posebno – i više dostojno svoje luksuzne cijene.

Fotografija Chris Welch / The Verge

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *