Vijesti

Recenzija slušalica Sennheiser Momentum 4: manje cool, udobnije

Pošteno je reći da ovo nije ono što sam očekivao. Sennheiserove nove bežične slušalice Momentum 4 označavaju dramatičan zaokret u odnosu na retro stilove prethodnih modela. Traka za glavu od prave kože i klizači za čašice za uši od nerđajućeg čelika koji su predstavljali liniju Momentum sada su istorija. Umjesto toga, slušalice četvrte generacije od 349,95 dolara imaju nepogrešiv dizajn i pretvaraju se u teritoriju Sony i Bose, s laganom konstrukcijom koja stavlja veći naglasak na proširenu udobnost.

Uz to, skoro sva fizička dugmad su uklonjena u korist kontrola dodirom i prevlačenjem. I dok će neki od fanova kompanije biti odbojni zbog onoga što mogu opisati samo kao dosadan, nenadahnut izgled, postoje barem neki razlozi za uzbuđenje zbog Sennheiserovih najnovijih konzervi. Na vrhu liste su poboljšano poništavanje buke i nevjerovatnih 60 sati obećanog vijeka trajanja baterije.

Kako ocjenjujemo i recenziramo uređaje

Nećete me čuti da tvrdim da su prethodni Momentum 3 savršene slušalice. Tačka preklapanja metalne šarke ponekad može zapeti za kosu ili uštinuti prst ako niste pažljivi. Slušalice se automatski uključuju kad god su rasklopljene, što je prečica koja izgleda pametno u konceptu, ali se pokaže frustrirajućom kada se neočekivano upare sa vašim telefonom ili laptopom nakon što su ih gurnuli na stol ili u previše mekanu torbicu. Ali Momentum 3s zvuči odlično, ima kontrole jednostavne za korištenje i odiše karakterom i panašom.

Plastične su i ni izbliza ne izgledaju tako otmjeno, ali su mnogo ugodnije za nošenje.

Momentum 4s su i dalje dobri u pogledu zvučnog aspekta (kao što bih očekivao od Sennheisera), a objektivno su ugodniji za nošenje. Ali osim nekog materijala od tkanine na vrhu trake za glavu, ove slušalice su istrošene bilo kakvog karaktera. Momentum 3s izgleda kao kod kuće pored vintage stereo opreme, dok se Momentum 4s osjeća bezdušno u poređenju. Dolaze kao generički, što je velika promjena smjera za ovu liniju proizvoda. I sve je to namerno. “Iz naših povratnih informacija razumijemo da većina ljudi preferira dizajn slušalica koji se radije uklapa, a ne ističe,” rekao mi je menadžer proizvoda Sennheisera Christian Ern.

Plastika je posvuda — Sennheiser kaže da još uvijek postoji metal koji pojačava traku za glavu — i izgledaju kao mješavina jeftinijih limenki kompanije i nešto poput Microsoft Surface Headphones 2. t izgledaju kao dio vrhunskih, vodećih slušalica za poništavanje buke na isti način na koji su to činili njihovi direktni prethodnici.

Ali barem se osjećaju sjajno na tvom nozi. Sennheiser je parirao Sony-jevom WH-1000XM5 u ovom odeljenju, što nije mala stvar. Momentum 4s koristi umjetnu PU kožu za zamjenjive jastučiće za uši i trake za glavu, a oba imaju dovoljno jastuka. Ne postoji velika sila stezanja o kojoj bi se govorilo, tako da bi trebali ostati udobni na dugim letovima ili kada ih koristite cijeli dan u kancelariji.

Momentum 4s se ne sklapaju, ali mogu ležati ravno u kućištu (ili oko vašeg vrata).

I dalje zvuče divno. Sennheiser se nije mnogo bavio audio potpisom, pa ako vam se svidio Momentum 3s, bit ćete jednako zadovoljni i njima. Oni su malo manje basovi iz kutije – nešto što možete nadjačati sa EQ – a drajveri su sada nagnuti prema vašim ušima kako bi se poboljšala zvučna pozornica. (Apple AirPods Max izvode sličan trik.) Momentum 4s ostaju topli, glatki i detaljni u svim žanrovima koji istražujete s njima. Što je još bolje, Momentum 4s propušta manje buke obližnjim saradnicima ili posjetiteljima kafića nego njihovi prethodnici.

Prethodni model je stalno pobjeđivao za moje uši čak i nad skupljom konkurencijom kao što je Apple AirPods Max, a Momentum 4s su na istom nivou. Mnogo mi je teže da biram između ovih i Bowers & Wilkins PX7 S2 kao slušalica koje najbolje zvuče na tržištu u 2022. godini. Momentum 4s podržava niz Bluetooth kodeka uključujući SBC, AAC, aptX i aptX Adaptive . Ako više volite da koristite kablove, u kućištu se nalazi kabl od 2,5 mm do 3,5 mm ili jednostavno možete koristiti USB-C kabl.

Duboko jastučići za uši sada koriste umjetnu PU kožu.

Nova traka za glavu ima bolju podlogu, što doprinosi ukupnoj udobnosti.

Govoreći o poništavanju buke, Sennheiser je takođe napredovao tamo. Još uvijek nije u rangu sa Sonyjem ili Boseom, ali aktivno poništavanje buke u Momentum 4s je primjetno efikasnije od onoga za što je Momentum 3s bio sposoban, što je bilo jedva prolazno. Režim transparentnosti je savršeno adekvatan i pruža dobar osjećaj onoga što se događa oko vas — iako se ne poklapa s osjećajem „kao da uopće ne nosite slušalice“ AirPods Max-a.

Prava koža i nehrđajući čelik Momentum 3s pomogli su im da se istaknu.

Prethodne slušalice Sennheiser Momentum su takođe imale dosta fizičkih tastera.

Nažalost, nisam bio oduševljen kontrolama na Momentumu 4, a za mene su one najveća mana osim dosadnog dizajna. Sennheiser je izbacio dugmad za jačinu zvuka i multifunkcijske tipke koji su bili prisutni na 3s — a isto vrijedi i za klizač koji se prebacuje između ANC i ambijentalnog zvuka. Jedino fizičko dugme na ovim slušalicama služi za uparivanje i za napajanje i za Bluetooth, ovisno o tome koliko dugo ga držite. Kontrole numere, podešavanje jačine zvuka i ANC se upravljaju dodirima i prevlačenjem na čašicama za uši. Neke od njih je lako spustiti jer su donekle logične: jednom dodirnite desnu čašicu za uho za reprodukciju/pauziranje, prevucite naprijed ili nazad za promjenu pjesama ili prevucite prstom gore ili dolje po površini za kontrolu jačine zvuka. Možete kucnuti dvaput da se brzo krećete između poništavanja buke i transparentnosti.

Sennheiser nije bio zadovoljan time da se zaustavi i odlučio je da treba dodati a pinch pokret koji se može koristiti za detaljniju kontrolu nad balansom između poništavanja buke i ambijentalnog zvuka.

Gest štipanja? Na slušalicama? Mislim da smo možda pretjerali s ovim.

Nije često da vidite ovoliku promjenu dizajna od generacije slušalica do generacije.

Sada, nisam imao nikakvih problema sa ovim kontrolama usred ljeta osim što sam ih morao zapamtiti. Ali zima je uvijek pravi test za potencijalne probleme. „Preterano smo testirali funkcije touchpada u mnogim klimatskim uslovima“, rekao je Ern. „Naravno, mogu postojati ekstremni slučajevi u kojima se utiče na osetljivost dodirne table.” Kompanija kaže da ako su vaše rukavice za hladno vrijeme pogodne za telefon, one bi trebale dobro funkcionirati s Momentum 4s.

Uprkos tome što se pokreti još nisu pokazali dosadnim, i dalje mi nedostaju tradicionalna dugmad. Bili su sigurni i zahtijevali su manje razmišljanja.

Manje dugmadi, ali sada imate mjerač baterije. I još uvijek postoji (2,5 mm) konektor za slušalice.

Također sam primijetio da ove slušalice imaju sklonost uključivanju dok su u kućištu. Samo kućište je ovog puta znatno poboljšano: to je pravi hardshell dizajn — u obliku Goombe iz Super Mario Bros. — koja nudi bolju zaštitu od veoma mekog, sklopivog kućišta koje je pratilo Momentum 3s. Dakle, to nije problem. Možda se dugme za napajanje trlja o pregradu na kućištu za uši ili se možda samo bude iz sna kad god pomjerim kućište. Ali u svakom slučaju, moj telefon se stalno povezuje s njima u trenucima kada mi to nije bila namjera. I to postaje dosadno.

Da, zaboravio sam ukloniti paket silika gela iz novog i poboljšanog kućišta.

Sennheiser tvrdi da Momentum 4s može trajati do 60 sati sa jednim punjenjem. To je smiješan broj i lako nadmašuje Sony, Bose, Apple i praktično sve ostale konkurente. Dio te izdržljivosti postiže se funkcijama za uštedu energije; slušalice će ući u režim mirovanja nakon što se ne koriste 15 minuta, a uključuju i detekciju na glavi kako bi se sačuvao sok.

Sa tako dugim vijekom trajanja baterije, nisam bio u mogućnosti da izmjerim ukupno vrijeme rada ili da istrošim bateriju više od jednom ili dva puta tokom testiranja. Čak i ako na kraju ne dostignu tu granicu od 60 sati u svim slučajevima ili na većim nivoima jačine zvuka, mogu potvrditi da imaju više izdržljivosti nego što bi bilo kome potrebno za putovanja ili uobičajene slučajeve upotrebe. Ne mogu zamisliti da bi bilo ko zahtijevaju Ova vrsta maratonskog vijeka trajanja baterije, ali to znači da možete izdržati duže nego ikada prije bez brige o priključivanju Momentum 4s.

Performanse govornog poziva su superiornije u odnosu na Momentum 3s, ali i dalje nema šta da se piše. Novije slušalice bolje se snalaze u preuzimanju i razdvajanju glasa, a sve zvuče u redu ako razgovarate kod kuće. Ali u bučnim okruženjima i dalje je evidentno da razgovarate s ljudima preko slušalica. Sennheiser nastavlja da podržava Bluetooth za više tačaka, a Momentum 4s sa lakoćom žonglira sa dve istovremene veze i pouzdano reprodukuje zvuk sa uređaja koji aktivno koristite.

Zaokružujući stvari, Sennheiser-ova Smart Control aplikacija za Android i iOS vam omogućava da personalizirate EQ, prilagodite postavke poput smanjenja vjetra i bočnog tona (što vam omogućava da čujete svoj vlastiti glas prirodnije tokom poziva) ili postavljanje “zona zvuka” gdje se postavke zvuka automatski prilagođavaju na osnovu vaših čestih lokacija. Sony već dugo nudi sličnu funkciju sa svojim slušalicama, a Sennheiser radi slično dobro — iako zahtijeva postavljanje naloga, što nikada nisam obožavatelj u aplikacijama za slušalice.

Sennheiserov mali logo jedini je brend na ovim slušalicama okrenut prema van. “Momentum 4” je odštampan unutar čašica za uši.

Sennheiser Momentum 4s u svakom slučaju nisu loše slušalice. I dalje isporučuju vrhunski zvuk i sada to rade u dizajnu koji je znatno udobniji od prethodnih modela. Žalosno je da je kompanija otišla u tako sumornom smjeru sa stilom.

Između nove estetike i preuređenih kontrola bez dugmadi, Sennheiser očito igra pratiti lidera sa Sonyjem. Bez sumnje nadmašuje WH-1000XM5s u audio odjelu, a baterija od 60 sati postavlja novu granicu na terenu. Ali Momentum 4s i dalje zaostaje za moćima poništavanja buke koje imaju Sony i Bose, i nisam uvjeren da je Sennheiser donio ispravnu odluku u usvajanju pokreta dodirom kao i svi ostali.

Osim poboljšane udobnosti, malo je poticaja za nadogradnju ako imate par Momentum 3s: zvuk je sličan, obje slušalice imaju pogodnosti kao što je multipoint, a postoje elementi starijih slušalica koje preferiram — kvalitet izrade za sigurno. Ali pretpostavljam da čak i ako dugogodišnji kupci kompanije ovo vide kao iznenadnu, nepredviđenu promjenu, Sennheiser-ovi promijenjeni prioriteti bi mogli na kraju učiniti Momentume četvrte generacije najuspješnijim parom do sada.

Fotografija Chris Welch / The Verge

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *