Vijesti

Recenzija Samsung Galaxy A13 5G: funkcionalan, 5G bez ikakvih dodataka

Galaxy A13 5G ne nudi mnogo iznenađenja, dobrih ili loših. Za 249 dolara, to je pouzdan uređaj sa dobrim performansama, zdravim trajanjem baterije i pristojnom kamerom. Ništa od ovoga ne iznenađuje jer Samsung proizvodi mnogo ovakvih telefona i to je nešto u čemu je kompanija veoma dobra.

Telefon je lansiran u SAD-u kao AT&T ekskluziva; sada ga možete kupiti otključanog ili preko T-Mobile-a. Ali taj početni odnos nosioca igra u ono što bi mogao biti najuvjerljiviji razlog da se sada pogleda A13 5G: certificiran je da koristi AT&T-ov novoomogućeni C-band spektar. Ovo je raznolikost 5G koja obećava brzine veće od 4G i dobar domet signala – kombinacija koja je do sada nedostajala nekim američkim 5G mrežama. Lista uređaja koji podržavaju C-band na lansiranju mreže bila je kratka i dominirali su skupi vodeći modeli, s izuzetkom Galaxy A13 5G.

Više telefona po različitim cijenama pridružit će se klubu C-band ove godine, ali za sada, A13 5G nudi najnižu cijenu prijema ako ste na AT&T-u. To samo po sebi nije dobar razlog za kupovinu A13 5G, pogotovo jer je lansiranje C-opsega AT&T-a ograničeno na samo osam američkih gradova, a uvođenje će biti sporo, ali to ide u prilog A13 ako već razmišljate o tome.

Vrijedi napomenuti: Samsung je najavio zamjenu za A13, Galaxy A14 5G, u januaru 2023. Dolazi sa dužom politikom sigurnosne podrške i nižom cijenom od 199 USD. Uskoro ćemo ga testirati; do tada, naš vodič za najbolje telefone ispod 500 USD je najbolje mjesto za pronalaženje naših najnovijih preporuka za jeftine telefone.

6,5-inčni ekran A13 5G je dosta velik, ali njegova rezolucija od 720p je preniska za njegovu veličinu.

Galaxy A13 5G ima 6,5-inčni ekran od 720p — niske rezolucije za relativno veliki ekran. To je takođe LCD panel, koji je uobičajen u klasi ispod 300 dolara i izgleda malo isprano u poređenju sa bogatijim OLED ekranima koje ćete naći na telefonima srednjeg ranga kao što je Galaxy A52 5G. Ima brzinu osvježavanja do 90Hz, što čini pomicanje i animacije malo glatkijim od standardnih 60Hz. Ali generalno, loša rezolucija i nizak kontrast znače da ekran nije jedna od prednosti A13 5G.

Možda ćete u kupovinu morati uračunati dodatnih 10–20 USD za microSD karticu

MediaTek 700 5G čipset i njegovih 4 GB RAM-a su, međutim, jake strane. Za telefon po ovoj cijeni, vrlo dobro rješava svakodnevne zadatke, omogućavajući mi da brzo skačem između aplikacija i nije sklon pretjeranom zatvaranju aplikacija u pozadini. Malo muca sa intenzivnijim zadacima kao što su zumiranje / skrolovanje po Google mapama ili Zillowu, ali sve u svemu, A13 je držao korak sa svime što sam tražio od njega u svakodnevnom radu.

A13 5G uključuje samo 64 GB ugrađene memorije. To nije neuobičajeno u budžetskoj klasi i dovoljno je da se snađete ako ste vrlo pažljivi sa svojim opcijama za pohranu u oblaku i preuzimanjima, ali nije puno. Možda ćete u kupovinu morati uračunati dodatnih 10–20 USD za microSD karticu.

Dugme za napajanje služi i kao čitač otiska prsta za biometrijsko otključavanje.

Dugme za napajanje služi i kao čitač otiska prsta za biometrijsko otključavanje.

Postoji senzor otiska prsta ugrađen u dugme za uključivanje sa strane telefona, i veoma je brz — toliko brzo da sam zapravo još jednom proverio da li se telefon tačno zaključava (bilo je). Nije tako elegantan kao čitači na ekranu na vrhunskim telefonima, ali se zapravo čini pouzdanijim i lakšim za korištenje. Živio bočni čitač otiska prsta, kažem.

Trajanje baterije je još jedna od jakih strana A13. Ćelija telefona od 5000 mAh izdržala mi je nekoliko dana umjerene upotrebe na Wi-Fi; težak korisnik bi vjerovatno prošao cijeli dan, a zatim i nekoliko.

A13 5G uključuje glavnu kameru od 50 megapiksela zajedno sa dva makro i senzora dubine niske rezolucije.

A13 5G uključuje glavnu kameru od 50 megapiksela zajedno sa dva makro i senzora dubine niske rezolucije.

Podešavanje kamere na A13 5G je osnovno: tu je glavna kamera od 50 megapiksela sa f/1,8 objektivom kojoj su pridruženi makro i senzori dubine od 2 megapiksela. Te kamere od 2 megapiksela su uglavnom beskorisne, tako da zapravo radite samo sa standardnom širokokutnom stražnjom kamerom i selfi kamerom od 5 megapiksela. Ne postoji ultrawide – za to biste morali da pređete na A32 5G u Samsungovoj liniji – i nema noćnog režima u aplikaciji za kameru.

Fotografije pri jakom dnevnom svjetlu izgledaju dobro, pa čak i slike umjereno slabog osvjetljenja izgledaju dovoljno dobro za društvene mreže, iako slike pri vrlo slabom osvjetljenju predstavljaju prljavu zbrku smanjenja šuma. Pregled uživo u aplikaciji za kameru dok fotografišete izgleda užasno isprano, ali konačni proizvod gotovo uvijek izgleda mnogo bolje. Zbog toga je teško znati šta tačno dobijate, tako da jednostavno morate vjerovati kameri A13 da će obaviti svoje.

Galaxy A13 5G je funkcionalan, jeftin uređaj koji će se povezati na AT&T-ov novi C-band 5G spektar.

Galaxy A13 5G je funkcionalan, jeftin uređaj koji će se povezati na AT&T-ov novi C-band 5G spektar.
Fotografija Allison Johnson / The Verge

Galaxy A13 5G je uređaj finog budžeta koji ima smisla za one koji su više zabrinuti za svakodnevne performanse i dugo trajanje baterije nego za ekran visokog kvaliteta ili svestranu kameru. Ako ste na strogom budžetu i AT&T korisnik, to su još dva razloga da razmislite o A13. C-band 5G operatera je sada ograničen na samo nekoliko tržišta, ali telefon će biti podržan sa tri godine sigurnosnih ažuriranja i dvije godine nadogradnje OS-a – dovoljno dugo da se mreža proširi na više velikih gradova.

Ako ste na strogom budžetu i AT&T kupac, to su još dva razloga da razmislite o A13

Ako se bilo koji od gore navedenih kriterija ne odnosi na vas, tada postoje bolje opcije za istu cijenu — čak i manje! OnePlus N200 5G od 239 USD je odličan izbor ako koristite T-Mobile — nudi uporedive performanse i ljepši ekran za 10 USD manje od maloprodajne cijene A13. N200 ne radi na AT&T ili Verizonovim 5G mrežama, tako da je to samo 4G telefon ako ste s jednim od tih operatera — nije loša ponuda za cijenu, ali ćete propustiti bolje 5G brzine koje dolaze u narednih par godina.

Od ovog pisanja, Motorola Moto G Stylus 5G je pala na 249 dolara ako kupite preko AT&T-a (sa 399 dolara), nudeći bolji ekran i jednako zdravo trajanje baterije. Trenutno nije certificiran za AT&T C-band, ali ionako je dobra kupovina ako se nalazite izvan jednog od tih osam gradova lansiranja.

Ako te alternative ne prijaju, onda će vam A13 5G dobro poslužiti — to je pouzdan uređaj za manje od 300 dolara koji je potpuno spreman za sljedeću generaciju bežične tehnologije, bez uključenih neugodnih (ili ugodnih) iznenađenja.

Ažuriranje 23. januara 2023. u 19:10 ET: Dodati detalji o Galaxy A14 5G, koji je Samsung najavio u januaru 2023. kao nasljednika A13.

Fotografija Allison Johnson / The Verge

Slažem se da nastavim: Samsung Galaxy A13 5G

Svaki pametni uređaj sada zahtijeva od vas da prihvatite niz odredbi i uslova prije nego što ga možete koristiti – ugovora koje niko zapravo ne čita. Nemoguće nam je da čitamo i analiziramo svaki od ovih sporazuma. Ali počeli smo da računamo tačno koliko puta morate da pritisnete „slažem se“ da koristite uređaje kada ih pregledamo jer su to sporazumi koje većina ljudi ne čita i definitivno ne mogu da pregovaraju.

Da biste koristili Samsung Galaxy A13 5G, morate pristati na:

  • Samsungovi uslovi i odredbe
  • Samsungova politika privatnosti
  • Google Uslovi korištenja (uključujući Pravila privatnosti)
  • Uslovi korištenja usluge Google Play
  • Automatske instalacije (uključujući od Googlea, Samsunga i vašeg operatera)

Sljedeći ugovori su fakultativni:

  • Sigurnosna kopija na Google disku: “Vaša sigurnosna kopija uključuje aplikacije, podatke aplikacija, historiju poziva, kontakte, postavke uređaja (uključujući lozinke za Wi-Fi i dozvole) i SMS.”
  • Koristi lokaciju: “Google može povremeno prikupljati podatke o lokaciji i koristiti ove podatke na anoniman način za poboljšanje tačnosti lokacije i usluga zasnovanih na lokaciji.”
  • Dozvoli skeniranje: “Dozvolite aplikacijama i uslugama da traže Wi-Fi mreže i obližnje uređaje u bilo kojem trenutku, čak i kada su Wi-Fi ili Bluetooth isključeni.”
  • Slanje podataka o upotrebi i dijagnostici: “Pomozite da poboljšate iskustvo svog Android uređaja automatskim slanjem dijagnostičkih podataka, podataka o korištenju uređaja i aplikacija Googleu.”

Osim toga, za Google Assistant postoji opcija da pristanete na pristup asistentu sa “Hej Google”. “Ako se slažete, Google Assistant će čekati u stanju pripravnosti da otkrije ‘Hej Google’.”

Konačni rezultat: postoji pet obaveznih sporazuma i najmanje četiri neobavezna.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *