Vijesti

Recenzija kutije za sinhronizaciju Philips Hue Play i gradijent svjetlosne trake: potpuno nepotrebno, potpuno divno

Da li grešim što mislim da bi naši televizori do sada trebali biti mnogo hladniji? Možemo se pretvarati da se 3D televizori nisu dogodili jer su bili loši, a zakrivljeni televizori su u najboljem slučaju bili trik. Da, kvalitet slike i faktor oblika su se dosta poboljšali od 1980-ih, ali 2022. je! Gdje je moj sjajni sci-fi TV?

Sve to znači da sam se nadao da će to poboljšati moje TV iskustvo kada sam konačno dobio priliku da testiram Philipsov Hue Play HDMI Sync Box i Play gradijentnu traku. Tvrdi da sinhronizuje pozadinsko osvetljenje koje menja boju (i sve druge sijalice koje menjaju boju koje možda imate) sa sadržajem na vašem TV-u za još upečatljivije iskustvo. To je koncept “surround rasvjete” koji ide uz surround zvuk koji poznajemo godinama.

Ovo iskustvo surround rasvjete nije baš sci-fi, ali je i dalje prilično cool. I nakon što sam ga koristio skoro svaku noć posljednjih nekoliko mjeseci, prodao sam ga. Znam, i ja sam šokiran.

Kako ocjenjujemo i recenziramo proizvode

Hajde da razbijemo ovaj sistem na njegove sastavne dijelove. Play HDMI Sync Box od 250 dolara je mozak operacije. To je, kao što ime kaže, kutija otprilike 7 x 4 x 1 inč. Na poleđini se nalaze četiri HDMI ulaza i jedan HDMI izlaz. Ovo je način na koji sistem zna šta je na vašem TV ekranu kako bi boja mogao da odgovara vašim svetlima; sve slike su usmjerene kroz njega. To je pametan dizajn koji uvelike smanjuje kašnjenje tako da vaša svjetla ostaju usko sinkronizirana, iako postoji jedna velika mana u ovoj metodi, na koju ćemo se obratiti za trenutak. Bio je donekle ograničen kada je prvi put lansiran, ali sada podržava Dolby Vision, Atmos i HDR10 Plus, tako da bi vaši programi trebali izgledati i zvučati jednako dobro kao i inače.

Sama kutija za sinhronizaciju nalazi se između vaših HDMI uređaja i vašeg TV-a i obavlja svu obradu rasvjete.

Drugi veliki komad je Play gradient lightstrip, čija cijena varira u zavisnosti od veličine potrebne za vaš TV (250 USD za 55 inča, 270 USD za 65 inča i 300 USD za 75 inča). Ovo je fleksibilna traka LED svjetala koja se pričvršćuje na stražnju stranu vašeg TV-a. Traka od 65 inča koju sam dobio sadržavala je otprilike 80 pojedinačnih LED dioda, ali ne moraju sve prikazivati ​​istu boju u isto vrijeme, što je način na koji su u stanju da kreiraju prikaz mnogih boja koje se prikazuju na ivicu vašeg TV ekrana. Ideja je da boje nekako krvare sa ekrana i na zid iza njega, čineći ekran većim.

Postoji još jedna obavezna komponenta (da, ovo postaje skupo) kao i neke druge stvari koje je lijepo imati. Obavezni dio je Philips Hue Bridge od 60 dolara, koji se povezuje direktno na vaš Wi-Fi ruter i djeluje kao centralno čvorište za sve Hue stvari. Tako će kutija za sinhronizaciju reći traci gradijenta koje boje treba prikazati i kada.

Fleksibilna gradijentna svjetlosna traka dolazi u tri veličine i ulazi u kanale koje pričvrstite na stražnju stranu televizora.

Lijepo za imati su bilo koje druge nijanse nijanse koje mijenjaju boju u vašoj dnevnoj sobi. Sve se to može upetljati u tok kutije za sinhronizaciju, tako da se boje na vašem ekranu mogu proširiti ne samo iza vašeg TV-a već i svuda po vašoj sobi, što se pokazalo mnogo hladnijim nego što sam mislio da će biti.

Postavljanje sistema je bilo jednostavno, ali sam imao prednost jer sam već imao Hue svjetla razbacana po mom stanu (računajući sva svjetla u mojoj dnevnoj sobi), što je značilo da je moj Hue Bridge već bio postavljen sa mojim Wi-Fi i račun.

Nakon toga, moj prvi zadatak je bio da dodam gradijent traku na moj TV. Sistem uključuje nekoliko plastičnih vodilica sa dvostranom trakom koje zalijepite na stražnju stranu televizora. Zatim samo ubacite fleksibilnu gradijent traku u utor na vodilicama. Ovo mi je malo zakomplikovalo jer imam TV od 55 inča, a Philips mi je slučajno poslao traku od 65 inča. Srećom, jer se trake savijaju, uspio sam dodati nekoliko krivina na ravne, i sve je uklopilo i poravnalo kako je predviđeno. (Iako bih vam preporučio da nabavite traku prave veličine za vaš TV.) Odatle, jednostavno je uključite u zidnu utičnicu i dodate u svoj kućni sistem putem bridge-a i Hue aplikacije.

Postavljanje kutije za sinhronizaciju bilo je još lakše. Samo uzmete HDMI kablove koji dolaze sa vaših uređaja za striming, konzola za video igre, Blu-ray plejera, itd., i umesto da ih uključite u TV, uključite ih u kutiju za sinhronizaciju, a zatim spojite HDMI kutije za sinhronizaciju na TV i priključite na struju.

Odatle morate instalirati zasebnu aplikaciju Hue Sync na svoj telefon. Ovo je mjesto gdje ćete postaviti i kontrolirati svoj predstojeći svjetlosni šou. Ako imate više Hue svjetala po sobi, svako od njih ćete postaviti u 3D dijagram sobe. Ovo je tako da kutija za sinhronizaciju zna koju boju da okrene koju svjetlost i kada sve teče glatko. Takođe možete kreirati višestruke postavke za „zonu za zabavu“ u slučaju da postoje trenuci kada želite da televizor ima samo pozadinsko osvetljenje.

Sinhronizacijski okvir se postavlja i kontrolira putem posebne aplikacije od ostalih Hue svjetala.

Aplikacija od vas traži da postavite svjetla u 3D model vaše sobe.

U ovom trenutku, u osnovi ste spremni. Počnite reproducirati neki sadržaj kroz kutiju za sinhronizaciju i počnite petljati s postavkama u aplikaciji Hue Sync kako bi sistem radio onako kako vi želite. Na glavnom ekranu aplikacije možete mijenjati između video, muzičkih i igrica modova, podešavati intenzitet između suptilnog, umjerenog, visokog i ekstremnog i podešavati svjetlinu pomoću klizača.

Vrlo brzo sam naučio da mi se zaista sviđa prilagođavanje iskustva specifičnom sadržaju koji gledam. Na primjer, ako sam gledao film poput Sve Svugdje Sve odjednom, želio bih da bude u video načinu na visokom intenzitetu sa svjetlima oko 65 posto svjetline. Za filmove koji su bili sporijim, preferirao sam umjereni intenzitet. Ako sam želio da ima nagle, skoro trenutne reakcije, prebacio sam se na mod igre i ekstremni intenzitet. Da sam želeo da puštam muziku preko TV-a i da imam atmosferu zabave, prebacio bih ga na muzički režim, koji zapravo ne gleda na boje na TV-u, već umesto toga čini da svetla pulsiraju zajedno sa ritmom.

Svaki od ovih modova je radio šokantno dobro kada sam ih podesio po svom ukusu. Kao filmofil, zaista sam mislio da ne bih želeo da koristim ovaj sistem za filmove, pod pretpostavkom da će oni biti ometajući, ali uopšte nisam smatrao da je to slučaj. Sve dok su osvetljenost i intenzitet bili pravilno podešeni, to nije preplavilo film. Umjesto toga, doveo me je u svijet filma. Više sam se osjećao kao da sjedim u istoj prostoriji sa likovima, a ne da ih gledam kroz prozor svog TV-a.

Gledanje The Simpsons ispunio je moju dnevnu sobu jarkim pastelnim bojama Springfielda i bio je to divan osjećaj. Iako trenutno nemam konfiguraciju sistema za igranje, gledao sam gomilu video snimaka igranja dok sam bio u režimu igre, i bilo je divno kada je moj stan obasjan eksplozijama, laserskom paljbom ili bukoličnim travnatim zelenilom u zavisnosti od igre. Iako muzički mod vjerovatno nije nešto što bih koristio osim ako ne pravim žurku, moram reći da je usklađenost ritmova bila izuzetna, i volio sam vidjeti kako moj stan pulsira zajedno sa ritmovima u Andersonu .Paaku, Beyoncé i J. Coleova muzika. (Dobro je funkcionisalo i sa muzičkim spotovima.)

Sinhronizirajuća kutija i gradijent svjetlosne trake mogu raditi u kombinaciji s drugim Hue svjetlima u vašem domu.

Velika razlika između Hue svjetlosnih traka i jeftinijih opcija je vrijeme odziva pri igranju, gdje Hue sjaji.

Vrijedi napomenuti da, iako imam osam Hue svjetala u svojoj dnevnoj sobi s kojima se mogu igrati, proveo sam dosta vremena koristeći kutiju za sinhronizaciju samo s gradijentom na poleđini televizora i svim ostalim ugašenim svjetlima. Samo to je funkcionisalo izuzetno dobro. Daje značajnu količinu svjetlosti (1.100 lumena, otprilike ekvivalent sijalici od 75 W, ali raspoređeno u dugačkom prstenu), i često ga imam uključen čak i kada je TV isključen jer dodaje više svjetla u moju dnevnu sobu i može možete kontrolisati kao i svako drugo svjetlo uz uobičajenu aplikaciju Hue. Dokumentarni filmovi o prirodi su zaista iskočili. Kada sam gledao filmove, osjećao sam se kao da je to smanjilo naprezanje očiju, ali me nije izvlačilo kao da bi normalno upaljeno svjetlo.

Za igranje igara, vrijeme odziva je munjevito i čini da se osjećate daleko više imerzivno. Prošle godine, kada je naš Thomas Ricker pregledao (masovno jeftinije) Govee Immersion TV Backlight, otkrio je da je sklon zaostajanju za sadržajem na ekranu, ali to nije bio problem za mene sa kutijom za sinhronizaciju, posebno u način igranja. Za filmove, sporiji prijelazi umjerenog intenziteta učinili su efekat suptilnijim i nježnijim i prirodnijim.

Integracija ostalih Hue svjetala u moju dnevnu sobu ipak nije bilo tako glatko iskustvo. Kada sam gledao film ili TV emisiju, otkrio sam da mi se zaista ne sviđa da vidim bilo koje od svojih svjetala direktno ili bi mi postalo ometajuće. Način da se ovo zaobiđe je da se u aplikaciji Sync kreira „područje za zabavu“ koje ne uključuje ta svjetla. Stvaranje novog područja je malo muka, a iz nekog razloga aplikacija vam ne dozvoljava da uređujete područja koja ste već napravili.

Veći problem je što kada počnete da sinhronizujete sadržaj sa TV-om, ta svetla koja ste sada isključili ostaju u stanju u kakvom su bila prethodno. Dakle, ako su bili uključeni, morate izaći iz aplikacije Sync, otvoriti običnu aplikaciju Hue i ručno ih isključiti. To je samo nekoliko klikova, ali je stvarno neugodno što ne možete sve ovo učiniti samo iz jedne aplikacije. Okvir za sinhronizaciju radi sa Google Assistant-om i Amazon Alexa, ali iako reaguje na neke glasovne komande, još uvek nisam uspeo da automatizujem taj proces. Također bih volio da vidim mogućnost prebacivanja između zabavnih područja koja je dodata direktno na početni ekran tako da ne moram toliko često uranjati u postavke (iako to neće biti problem ako je gradijentna traka vaše jedino Hue svjetlo ).

Svjetlosna traka je dovoljno svijetla da se može koristiti kao akcentno ili dodatno osvjetljenje čak i kada ne gledate TV.

Sada na najveću grešku u sistemu. Kao što naziv HDMI Sync Box sugerira, cijela ova stvar radi samo za sadržaj koji dolazi preko HDMI kabla. To znači da ako koristite ugrađenu aplikaciju na svom pametnom TV-u ili čak digitalnu antenu za preuzimanje lokalnog emitiranja, nemate sreće jer kutija za sinhronizaciju uopće neće raditi s tim sadržajem. Čak i gore spomenuti Govee sistem od 90 dolara to može učiniti. (Iako to zahtijeva postavljanje male kamere ispred TV ekrana, ne radi tako glatko i ne igra se tako lijepo sa drugim pametnim svjetlima.) Lično, to nije bio problem za mene jer mrzim svoj televizor. -u aplikacijama, tako da koristim Chromecast sa Google TV-om za sve. Isto bi bilo tačno ako koristite Roku, Apple TV, Amazon Fire TV Stick, Xbox, PlayStation ili kablovsku kutiju koja prolazi kroz HDMI. Ipak, postoji mnogo ljudi (uključujući i neke od mojih bliskih rođaka) koji samo koriste ugrađene aplikacije na svojim televizorima, a ako ste jedan od njih, ne želite ovaj proizvod.

Takođe se mora reći da, zajedno, kutija za sinhronizaciju i gradijent traka koštaju više od 500 dolara (više od 600 dolara ako treba da kupite i Hue Bridge). To je više od cijene mnogih vrlo pristojnih televizora, a to ovo svrstava u sferu luksuznih proizvoda. Među proizvodima za pametni dom, Hue ima reputaciju da je uglađen, dobro radi, stalno dodaje karakteristike i lijepo se igra s drugim pametnim kućnim predmetima, a njegovo osvjetljenje često košta više od konkurencije kao rezultat. Mnogi ljudi su već kupili Hue ekosistem (kao i ja), i za njih, iako ovo još uvijek nije jeftino, dodaje potpuno novu dimenziju i torbu trikova vašem sistemu kućne rasvjete.

Fotografija Brent Rose za The Verge

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *