Vijesti

Radnici protestiraju u velikom kineskom “iPhone gradu”

Protesti su izbili u Foxconnovoj velikoj fabrici iPhonea u Džengdžouu, u centralnoj Kini, dok snimci koji kruže na društvenim mrežama pokazuju sukobe radnika sa policijom za nerede sa palicama i zvaničnicima u zaštitnim odelima. Protesti su počeli nakon što su radnici, koji su sedmicama bili pod strogim izolacijom od pandemije, saznali da će isplata bonusa biti odgođena, javlja The Wall Street Journal.

The Wall Street Journal izvještava da su protesti počeli u utorak navečer u blizini smještaja za zaposlenike Foxconna u objektu Zhengzhou. Foxconnove stroge kontrole covida navodno su izolovale njegove zaposlene, primoravajući ih da žive i rade na licu mesta (sa ograničenom hranom i zalihama) kako bi sprečili dalje epidemije u Džengdžouu. Od oktobra, mnogi radnici su pobjegli iz zatvorene ustanove, što je dovelo do toga da Foxconn obećava poticaje kao što su veće plate i bonusi za zadržavanje osoblja.

Video snimak snimljen u srijedu prikazuje stotine radnika koji protestuju u kampusu, uzvikujući “daj nam našu platu” dok su okruženi policijom za nerede i ljudima u zaštitnom odijelima. Na snimcima uživo kasnije te noći, protesti su eskalirali, a radnici su skandirali „Branimo naša prava! Brani naša prava!” kako su se sukobili sa policajcima, prema the Agencija Frans pres novinska agencija. “Foxconn nikada ne tretira ljude kao ljude”, rekla je druga osoba u video snimku na društvenim mrežama na mjestu događaja.

Drugi radnici uhvaćeni u prijenosima uživo rekli su da protestuju zbog nestašice hrane pored kašnjenja plaćanja. “Promijenili su ugovor tako da ne možemo dobiti subvenciju kako su obećali. Stavljaju nas u karantin, ali ne daju hranu”, rekao je jedan radnik Foxconna tokom prijenosa uživo, a prenosi BBC. “Ako ne riješe naše potrebe, nastavit ćemo se boriti.”

Većina video snimaka je već uklonjena, ali The Wall Street Journal izvještava da je potvrdio događaje prikazane na video snimcima sa radnicima na gradilištu. Hashtag “Foxconn Riots” je također naizgled cenzuriran na kineskoj društvenoj medijskoj platformi Weibo do srijede navečer.

Leave a Reply

Your email address will not be published.