Vijesti

Qualcomm predviđa “dvocifreni” pad prodaje telefona

Qualcomm, jedan od glavnih dobavljača čipova i modema u telefonima, predviđa da će prodaja telefona 2022. godine pasti mnogo više nego što se očekivalo zbog neizvjesnog ekonomskog okruženja, prema najnovijem izvještaju o zaradi kompanije objavljenom u srijedu.

„S obzirom na neizvjesnost uzrokovanu makroekonomskim okruženjem, ažuriramo naše smjernice za kalendarsku 2022. godinu obima 3G/4G/5G uređaja sa srednjeg jednocifrenog pada u procentima u odnosu na prethodnu godinu na niski dvocifreni procentni pad, “, napisao je Qualcomm. Kompanija takođe kaže da su „brzo pogoršanje potražnje“ i „olakšavanje ograničenja ponude“ u industriji poluprovodnika doveli do povećanja zaliha i da najveći kupci kompanije Qualcomm moraju da povlače svoje zalihe.

Čini se da ažurirane smjernice kompanije ukazuju na to da bi se spora prodaja telefona mogla nastaviti tokom kritične sezone rasprodaje za praznike. U dijapozitivu, Qualcomm je rekao da postoji „otprilike 8-10 sedmica povećanog zaliha“, a kompanija očekuje da bi taj problem „možda potrajao nekoliko kvartala da se riješi“. Qualcommove dionice pale su za više od 6 posto u trgovanju nakon radnog vremena od ovog pisanja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *